25.8 C
Willemstad
• dinsdag 31 januari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Maduro-regime zoekt contact

Aruba en Curaçao denken verschillend over heropening grens Venezuela

Persbureau Curacao

Willemstad – Sinds enige tijd vinden volgens Buitenlandse Zaken ‘op verzoek van het Maduro-regime’ technische besprekingen plaats die moeten leiden tot een ‘geleidelijke en gefaseerde heropening’ van de sinds februari 2019 unilateraal door Caracas gesloten grens tussen Venezuela en de Benedenwindse Eilanden.

Directie Westelijk Halfrond (DHW) van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) coördineert dit proces. ,,Waarbij de uitdagingen vooral veroorzaakt worden door uiteenlopende wensen van Aruba en Curaçao en vertraging die is opgelopen met verkiezingen en aantreden nieuwe regeringen in Oranjestad en Willemstad.”

Zo meldt het Introductiedossier Buitenlandse Zaken, in december door Directie Ondersteuning Bestuur opgesteld ten behoeve van de nieuwe bewindspersonen bij het ministerie van BuZa in het kabinet-Rutte IV. Wopke Hoekstra (CDA) is sinds deze week de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken.

,,Vanwege de nabijheid en historische banden tussen Venezuela en de Caribische delen van het Koninkrijk is de impact van de voortdurende crisis in Venezuela aanzienlijk”, legt het document uit. ,,Niet in de laatste plaats is de veiligheid in het geding door regionale instabiliteit en daaruit voortvloeiende smokkel van drugs, wapens en mensen.”

BuZa is samen met Defensie, Justitie & Veiligheid en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) voornemens om een ‘samenhangend regionaal veiligheidsbeleid’ op te stellen als opvolging van het AIV-advies (Adviesraad Internationale Vraagstukken) ‘Veiligheid en Rechtsorde in het Caribisch gebied’ en het Insight Crime-rapport over de effecten van grensoverschrijdende criminaliteit op het Koninkrijk.

,,Nederland blijft samen met de internationale gemeenschap en de Europese Unie (EU) actief bijdragen aan het vinden van een politieke oplossing voor de voortdurende crisis in Venezuela.” Daarnaast heeft Nederland de afgelopen jaren bijdragen geleverd aan humanitaire organisaties (in 2021 een bedrag van 2 miljoen euro) die in de regio ondersteuning bieden bij de migratiecrisis.

Sinds 13 augustus jongstleden zijn er hernieuwde onderhandelingen gestart tussen de oppositie (Plataforma Unitaria) en het Maduro-regime. Dat vindt plaats in Mexico. Nederland neemt deel als ‘acompañante’ (waarnemer/begeleider) van het proces, evenals Rusland. Ondertussen is de grens tussen Venezuela en de Benedenwindse Eilanden al bijna drie jaar unilateraal gesloten door Caracas.

Het dossier wijst op ‘uiteenlopende wensen’ van Aruba en Curaçao. Dit wordt niet uitgewerkt, maar bekend is dat het kabinet-Wever-Croes in Oranjestad telkens de sluiting van de grens verlengt, voor het laatst medio december met drie maanden.

Over Latijns-Amerika en de Cariben meldt het dossier dat ‘de LAC-regio hard is getroffen door covid’. Bestaande structurele problemen zijn hierdoor verdiept, zoals armoede en ongelijkheid. Den Haag leverde aan verschillende landen covidsteun. De regio is op veel gebieden gelijkgezind.

,,Nederland wil de regio daarom nauw betrokken houden, in het licht van opkomende spelers die hun geopolitieke invloed in de LAC uitbreiden (met name China).”

Het afgelopen jaar vond in een aantal landen in Zuid-Amerika – Bolivia en Peru – een verschuiving plaats ‘naar conservatief-links’. ,,Deze landen lijken zich meer te zullen richten op China als economische partner en staan meer welwillend tegenover het Maduro-regime in Venezuela.”

In Caracas heeft het Koninkrijk (Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten) een ambassade. Wereldwijd beschikt het Koninkrijk over ongeveer 140 diplomatieke vertegenwoordigingen. Dit zijn naast 112 ambassades bijvoorbeeld consulaten.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -