27 C
Willemstad
• maandag 26 juli 2021 10:09

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Lockdown en avondklok op Bonaire

Aantal besmettingen loopt op tot driehonderd

Kralendijk – Vanwege het steeds sneller oplopende aantal actieve gevallen van Covid-19 en een forse toename van het aantal ziekenhuisopnames heeft gezaghebber Edison Rijna besloten om op te schalen naar risiconiveau 6 en tot het instellen van een avondklok.

De maatregel gaat morgen 18 maart in en duurt twee weken. Vorige week donderdag zag Rijna nog geen aanleiding om de maatregelen verder aan te scherpen omdat gehoopt werd dat de cijfers vanaf begin deze week zouden gaan dalen en omdat er nauwelijks druk lag op de zorg.

Een lockdown is volgens hem nu noodzakelijk omdat het aantal besmettingen in 1 week tijd is opgelopen van 129 naar 298 actieve gevallen, er van de 158 geteste personen 62 positief blijken te zijn en het aantal ziekenhuisopnames in drie dagen tijd gestegen is van twee naar zes.

- Advertentie -

Het openbaar lichaam heeft in verband met de corona-uitbraak bij het ministerie van Volksgezondheid, Wetenschap en Sport (VWS) een verzoek ingediend om meer vaccinaties zodat de bevolking sneller kan worden ingeënt.

‘Ingrijpende maatregelen noodzakelijk’
Gezaghebber Edison Rijna heeft steeds gezegd dat hij niet zou twijfelen om ingrijpende maatregelen te nemen wanneer de situatie niet zou veranderen.

,,Ik wil dat iedereen de ernst begrijpt van de situatie waarin we nu zitten”, aldus Rijna tijdens de persconferentie van gistermiddag waarin hij niet alleen een lockdown aankondigde, maar ook een avondklok. Beide maatregelen zijn vanaf donderdag 18 maart van kracht. De avondklok geldt van ‘s avonds 21.00 uur tot 4.00 uur ’s ochtends. Er mag gedurende deze tijd niemand op straat zijn, behalve als daar toestemming voor is gegeven. Ook geldt er vanaf donderdag een alcoholverbod op straat en in publieke ruimtes. De politie, de dienst Toezicht en Handhaving en de Marechaussee zullen volgens Rijna met harde hand gaan handhaven. Hij roept iedereen op zich aan de regels te houden.

Risiconiveau 6 betekent dat alles op het eiland gesloten is, behalve essentiële winkels, en dat iedereen wordt verzocht zo veel mogelijk thuis te blijven en vanuit huis te werken. Ook mag men thuis geen bezoek meer ontvangen of bij anderen op bezoek gaan. Het verschil met niveau 5 is verder dat nu ook de scholen en de kinderopvang gesloten zijn tot na de paasvakantie, dus tot 12 april. De leerlingen krijgen op afstand onderwijs.

- Advertisement -

Het afhalen van maaltijden bij de horecagelegenheden blijft tot 20.00 uur toegestaan, maar mensen mogen niet in de rij gaan staan, het personeel moet het bestelde bij de auto afleveren. Alleen restaurants en bars van hotels zijn nog open voor de eigen gasten. Niet-essentiële winkels blijven gesloten en bij de essentiële winkels mag slecht 1 persoon per huishouden naar binnen onder de voorwaarde dat er gebruik wordt gemaakt van een winkelwagentje. Voor sporten geldt dat er individueel mag worden gefietst, gedoken en hardgelopen. Dit geldt ook voor zwemmen en windsurfen. Alle andere sporten en het sporten met meerdere personen is niet meer toegestaan. Rijna doet een oproep aan de kerken om dicht te blijven en hij vraagt aan werkgevers om voor personeel dat toch moet komen werken vooraf een gezondheidscheck te organiseren.

Het aantal ziekenhuisopnames is de laatste paar dagen opgelopen tot zes maar er ligt op dit moment niemand op de intensieve zorg. Volgens GGD-arts Marian Luinstra-Passchier is het nu nog geen probleem om iedereen goede zorg te verlenen, maar ze sluit de mogelijkheid niet uit dat Fundashon Mariadal op enig moment de reguliere zorg zal moeten verminderen.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

AntilliaansDagblad | ‘Bijna akkoord over Coho’

Willemstad/Philipsburg - Volgens de Sint Maartense premier Silveria Jacobs is na het onlangs gehouden vierlandenoverleg zo goed als een akkoord bereikt over de tot voor kort omstreden consensusrijkswet Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho).
- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Bijna akkoord over Coho’

Willemstad/Philipsburg - Volgens de Sint Maartense premier Silveria Jacobs is na het onlangs gehouden vierlandenoverleg zo goed als een akkoord bereikt over de tot voor kort omstreden consensusrijkswet Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho).

PBC | Wanhopige brief: drie Venezolaanse migranten die al tien maanden in de cel zitten, vragen premier Curaçao om vrijlating

Persbureau Curacao Drie Venezolanen die op Curaçao worden vastgehouden, doen een wanhopige oproep aan premie Gilmar Pisas om vrij gelaten te worden. De drie zitten al tien maanden vast...

PBC | Aantal actieve cases Curaçao daalt licht op zondag

Persbureau Curacao Er zijn vandaag 36 nieuwe besmettingen bijgekomen. Mensen met een positieve test althans. Aanmerkelijk minder dan de afgelopen dagen toen gemiddeld meer dan 70 mensen positief...

PBC | Mogelijk weer nieuwe beperkende coronamaatregelen op Curaçao

Persbureau Curacao De regering Pisas overweegt de coronamaatregelen opnieuw aan te scherpen. Gebaseerd op informatie van de GGD en RIVM is het aantal gestegen positieve testen mogelijk reden...

PBC | Shariengela Cijntje is Miss Universe Curaçao 2021

Persbureau Curacao Miss Universe Curaçao 2021 is Shariengela Cijntje. De 27-jarige schoonheidskoningin won gisteravond de 58e editie in de Ballroomzaal van het Curaçao Marriott Beach Resort. Shariengela volgt Chantal...

PBC | CHATA: hotelbezetting Curaçao steeds beter, maar vraag moet gestimuleerd

Persbureau Curacao Ruim de helft van alle hotelkamers op Curaçao was bezet in de maand juni. Dat meldt CHATA. 54,6 procent om precies te zijn. Volgens de vertegenwoordiger...
- Advertentie -