32 C
Willemstad
• maandag 3 oktober 2022

AntilliaansDagblad | Zwemmen van punt naar punt rond Aruba

Oranjestad - De ervaren Arubaanse openwaterzwemmer Deaxo Croes is na een geslaagde zwemtocht van zo’n dertien uur zaterdag bij Baby Beach weer veilig aan land gekomen. Hij...

AntilliaansDagblad | ‘Vol ambitie en met veel vertrouwen’

Securitas Antias viert 40-jarig jubileum Willemstad - Het beveiligingsbedrijf Securitas Antias bv heeft gisteren, samen met haar medewerkers en een groot aantal gepensioneerde ex-collega’s, op feestelijke wijze haar...

AntilliaansDagblad | Silvania schiet uit z’n slof

Aanval op journalist Gonzalo Cuales maar ook op aan PAR-verbonden bedrijven Willemstad - ,,Grote bedrijven die verbonden waren aan het kabinet-Rhuggenaath hebben miljoenen aan de NOW-regeling ontvangen, waarna...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Schaarste dreigt’

Importeurs wijzen op ongewenste gevolgen Makutu Básiko 2022 Willemstad - De nieuwe basismandregeling - Makutu Básiko 2022 - zal ongewenste gevolgen hebben, te weten schaarste en het mogelijk...

Democracy now! | Friday, September 30, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 30 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, September 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

AntilliaansDagblad | Larmonie-Cecilia: Niet toekijken

‘We moeten bij Sandals onderdeel zijn van het proces’


Willemstad – ,,We will employ the locals”, waren de hoopvolle woorden van general manager Kevin Clarke van het Sandals Resort in de laatste minuten van de persconferentie die gisteren in Fort Amsterdam plaatsvond.

Op verzoek van de minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW), Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PNP) is er een persconferentie gehouden, omdat het luxe resort een grote impact op de economie van Curaçao zal hebben. ,,En hierom dienen wij onderdeel te zijn van het proces. Wij moeten geen afwachtende houding aannemen en alleen toekijken”, aldus de minister.

Hiernaast zijn er in de afgelopen dagen van diverse kanten vragen gekomen over het aantal vacatures dat Sandals heeft, het werkloosheidspercentage dat Curaçao op het moment kent en het proces rond de sollicitaties bij het resort. Vragen over de vacatures waren bijvoorbeeld: Waarom krijg ik geen reactie? Hoe zit het met het transport naar Santa Barbara? Kan een persoon met onderstand ook solliciteren?

General manager Clarke geeft aan dat het recruitmentteam van het resort op het moment bezig is om iedereen een terugkoppeling te geven van zijn sollicitatie, aldus Clarke.

Tijdens de conferentie is niet vermeld of en hoeveel concrete afwijzingen er zijn en op grond waarvan sollicitanten zijn afgewezen. Wel wordt er een paar keer aangegeven dat bepaalde gegevens op de curricula vitae (cv’s) van sollicitanten niet up-to-date zijn. Bovendien hebben verschillende sollicitanten te maken met het vernieuwde systeem in de telecomwereld, waarbij het mobiele nummer na enige tijd buiten gebruik is, als er niet op tijd wordt opgewaardeerd. Wel zijn eind januari tweehonderd Letters of Intent verzonden waar velen niet op gereageerd hebben. Waarom precies is nog onduidelijk. Op een vraag over de salarissen wordt aangegeven dat de salarisindicatie van de overheid aangehouden wordt.

De general manager bevestigt dat er nu een strak wervingsplan gevolgd wordt en dat hiervoor extra mankracht is ingezet. Clarke stelt: ,,We will employ the locals.” (Wij zullen de lokale bevolking in dienst nemen).
Op de vraag of er groeimogelijkheden voor de lokale medewerkers bestaat, reageert de general manager dat hij het levende voorbeeld hiervan is omdat hij op 17-jarige leeftijd ‘onderin’ is gestart bij de luxe hotelketen. Of vaccinatie verplicht is voor een dienstverband bij Sandals is tijdens de persconferentie niet duidelijk geworden.

Hoewel niet alle openstaande functies nog zijn ingevuld is één ding zeker: Sandals Royal Curaçao, zal op 14 april zijn deuren openen voor de eerste bezoekers.

‘Terug naar vakscholen’
Tijdens de vragenronde voor de leden van de pers, kwamen er onder andere vragen over de sociale aspecten van het eiland, zoals een tekort aan vakscholen, naar voren. Minister Larmonie-Cecilia beaamt deze stelling en geeft aan dat het tijd wordt dat zaken goed aangepakt worden. ,,We zijn de vakscholen door het vernieuwde onderwijssysteem kwijt en zouden hiernaar terug moeten. We moeten niet klagen over de buitenlanders, maar zelf actie ondernemen”, zo stelt Larmonie.

Wat betreft vervoer naar het afgelegen resort is gesteld dat op dit moment gekeken wordt naar mogelijkheden om medewerkers hierin tegemoet te komen. Clarke gaf aan hierover in onderhandeling te zijn met een transportbedrijf. Ook de taal zou geen barrière moeten zijn om er te werken, geeft de manager verder aan. Hij benadrukt dat Sandals een Caribisch en geen Jamaicaans bedrijf is. Ook hier geldt dat indien de sollicitant een goede attitude heeft en graag wenst te werken, er mogelijkheden bestaan om bijvoorbeeld Engelse lessen te volgen. Het managementteam van Sandals Curaçao bestaat overigens voor 85 procent uit lokale medewerkers.

Voor lokale kunstenaars bestaat de mogelijkheid om deel te nemen aan pop-upevenementen. Ook wordt er tijdens de conferentie aangegeven dat Sandals tours naar de stad zal organiseren.

In zijn introductie praat de van Jamaica afkomstige general manager lovend over Curaçao en dat hij sinds kort lessen Papiaments volgt. Clarke vertelt dat Sandals op acht eilanden in het Caribisch gebied te vinden is en hoe de inmiddels overleden Sandals Resorts-voorzitter, Gordon Stewart, aangaf dat ‘Curaçao een eiland is met de beste stranden’. Er wordt uitgelegd dat Sandals een ‘luxury all-inclusive resort’ is en Curaçao onderdeel van de Luxury Collection is. Het resort op Santa Barbara krijgt bijvoorbeeld een uniek hartvormig zwembad en het zal dertien dineeropties hebben, waarvan drie het lokale trùk’i pan-concept zullen hanteren.

Voorheen was er geen duidelijkheid over de tijden waarop er contact opgenomen kon worden over de sollicitatieprocedure en dit heeft Sandals tijdens de persconferentie verduidelijkt. Er kan elke dag tussen 8.00 en 19.00 uur contact opgenomen worden met het recruitmentteam van Sandals. Sollicitanten kunnen mailen naar [email protected] of bellen met 6980078 of 6852951.

Restaurants maken zich zorgen
De Curaçao Restaurant Association (CRA) maakt zich zorgen over de wervingscampagne van Sandals en de steun die door de overheid hieraan gegeven wordt. ,,Door deze actie creëert de overheid een bevoorrechte situatie waarbij een commercieel bedrijf steun ontvangt van de overheid, respectievelijk de minister van SOAW”, zo stelt CRA.

,,Wat er ook nog bijkomt is dat Sandals incentives aanbiedt om zodoende personeel aan te kunnen trekken dat helaas uit onze sector zou moeten komen. Hierdoor zullen de kleinere bedrijven, lees restaurants, benadeeld worden door deze lucratieve aanbiedingen.”

Aangegeven wordt dat de vereniging al sind vorig jaar aandacht vraagt voor het tekort aan personeel. Het steekt CRA, omdat er ‘al diverse malen een vergadering is aangevraagd met SOAW en de minister, echter zonder resultaat’.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -