26 C
Willemstad
• dinsdag 28 maart 2023

PBC | MFK betreurt uitspraken over drugshandel door overheid Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Premier Gilmar Pisas betreurt de uitspraken van partijgenoot Juniël Carolina over de verkoop van in beslag genomen drugs om de staatskas te spekken. Pias...

Democracy now! | Monday, March 27, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

PBC | Grootse komiek van Curaçao, Eligio Melfor overleden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Afgelopen zaterdag is Julio Constantino Hermanus overleden. Eligio Melfor, zoals hij beter bekend is, had ernstige gezondheidsproblemen. Met zijn overlijden verliest Curaçao een van...

PBC | Schuldquote Curaçao daalt licht door groei economie

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De overheidsschuld van Curaçao bedroeg eind 2022 ruim vier miljard gulden. Dat is 82 procent van wat alle inwoners van Curaçao en bedrijven op...

PBC | Verlichting Koningin Emmabrug ging zaterdag uit in verband met Earth Hour

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Afgelopen zaterdag ging de niet essentiële verlichting van de Koningin Emmabrug (Pontjesbrug) een uur uit om stil te staan bij Earth Hour. Wereldwijd deden...

ParadiseFM | Slachtoffer overval aangehouden voor poging tot moord

Een 20-jarige jongen is zaterdag aangehouden voor poging tot moord, nadat hij zelf slachtoffer was van een gewapende overval. De jongen en zijn vriendin hadden via social...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Lager begrotingstekort Aruba in 2021

Oranjestad – Het begrotingstekort van Aruba is dit jaar 140 miljoen florin lager dan verwacht. Het begrotingstekort was geschat op 762 miljoen florin, maar kan worden bijgesteld naar 622 miljoen florin. De economische groei komt uit op 13,9 procent.

Dat staat in de zogeheten ‘Najaarsnota 2021’ die door de minister van Financiën, Xiomara Maduro (MEP), naar het parlement is gestuurd. De informatie in de Najaarsnota is gebaseerd op cijfers van Directie Economische Zaken, Handel en Industrie (DEZHI). Het dienstjaar 2021 staat in het teken van de eerste stap in de richting van economisch herstel na de uitbraak van de coronapandemie.

DEZHI had in mei voorspeld dat de Arubaanse economie met 10,9 procent zou groeien. De 3 procent extra is een goed teken. Het economisch herstel van 13,9 procent komt overeen met een bedrag van 5.250 miljoen florin.

Het parlement had in juli de begroting van 2021 goedgekeurd. In de Najaarsnota, die nu naar het parlement is gestuurd, staan de wijzigingen die voor het eind van 2021 nog moeten worden doorgevoerd. Sommige uitgaven moeten dit jaar nog worden gedaan. De Najaarsnota wordt ingediend vooruitlopend op de behandeling van de suppletoire begroting.

Dat het begrotingstekort meevalt, verklaart minister Maduro door een lichte stijging aan de kant van de inkomsten. De inkomsten konden stijgen, omdat werd bespaard op uitgaven. De regering paste beleid aan, wat geld scheelde. Ook waren er financiële meevallers. Het erfpachtbeleid is veranderd en dat levert de schatkist meer inkomsten op.

Financiële ‘aanpassingen’ zijn gedaan bij de Algemene Ziektekosten Verzekering (AZV), de Sociale Verzekeringsbank (SVb) en bij de salarissubsidie. De regering heeft ook bepaalde uitgaven tijdelijk stopgezet of het beleid veranderd. Zo is het bedrag voor voedselpakketten bijgesteld ‘aan wat nu werkelijk nodig is’, de gelden voor de ombudsman zijn tijdelijk stopgezet en de ramingen van infrastructurele projecten (Watty Vos Boulevard en Green Corridor) zijn bijgesteld.

De conceptwet om de veranderingen in de begroting 2021 te kunnen doorvoeren, ligt nu bij de Raad van Advies. Deze Raad stuurt zijn advies naar de regering, die de aanpassingen en suggesties kan doorvoeren in de suppletoire begroting. Daarna gaat de conceptwet naar het parlement om te worden behandeld. Minister Maduro spreekt de verwachting uit dat die behandeling mogelijk dit jaar nog is.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Aruba probeert, zo goed mogelijk, zich aan de finaciele afspraken te houden met Nederland. En voila, het is nog niet goed, maar wel aan de beterende hand, en volgend jaar wordt het weer veel beter. Zo hoort het.
    Konden de kwajongens in de regering en Staten van Curacao daar lering van trekken. Maar tja, begrijpend lezen valt niet onder hun expertise.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -