24 C
Willemstad
• vrijdag 28 januari 2022 03:58

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Kous op de kop voor FDOK

- Advertentie -

Verzoek olympische erkenning weer afgewezen

Internationaal Olympisch Comité (IOC): Curacao niet erkent als Land noch Staat

Willemstad – Curaçao heeft een afwijzing gekregen van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) waarmee het eiland wederom de kous op de kop krijgt waar het gaat om het verkrijgen van de olympische status.

Rignaal ‘Jean’ Francisca en juridisch adviseur Roy Bottse waren eind maart in het Zwitserse Lausanne, in verband met de zaak die Federashon Deporte i Olimpiko (FDOK) had aangespannen tegen het IOC.

Bottse legt uit dat de afwijzing binnen is, maar dat het in Zwitserland zo is dat de echte uitspraak met daarin de motivatie opgevraagd moet worden. Dat is nu gebeurd, en op het moment dat het vonnis binnen is, heeft FDOK tien dagen de tijd om eventueel in beroep te gaan.

- Advertentie -

De proceskosten bedragen meer dan 10.000 franc aan de zijde van FDOK, maar, zo legt Bottse uit: ,,In die wereld zijn dat kleine bedragen en voor ons geen reden om de strijd op te geven. Het gaat om de waardigheid van Curaçao. En het gaat ook om het grotere vraagstuk: Curaçao is weliswaar een Land met een Staatsregeling, maar we worden internationaal niet als zodanig erkend. We zijn geen Land en ook geen Staat. Dus moet er binnen het Koninkrijk naar het Statuut gekeken worden. Het moet mogelijk zijn om de band met en in het Koninkrijk te behouden waarbij Curaçao toch aan de voorwaarden om internationaal erkend te worden kan voldoen.”

De rechterlijke uitspraak in de kwestie die al tien jaar speelt, heeft tot gevolg dat Curaçaose topsporters niet onder hun eigen vlag mee kunnen doen aan de Olympische Spelen. Ondanks deze afwijzing, heeft de elf jaar lange strijd ook zijn voordelen gehad.

Bottse legt uit dat er eerder een voorwaarde was gesteld dat er minstens vijf sportbonden of -federaties door internationale bonden geaccepteerd moeten worden om de eventuele olympische erkenning te krijgen.

,,We voldoen hier ruimschoots aan. Er zijn inmiddels 24 lokale bonden en federaties die internationaal erkend worden en die ook op internationaal niveau de sport beoefenen. En dat is een groot goed. Want vergeet niet dat dit jaarlijkse internationale competities zijn onder Curaçaose vlag. De Olympische Spelen zijn maar eens in de vier jaar. En het is ook zo dat er nu slechts één sporter is die een dusdanig niveau bereikt heeft dat hij kan meedoen aan de Olympische Spelen en dat is de sportschutter Philip Elhage die nu voor Aruba gaat uitkomen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

5 reacties

 1. Waardigheid ha ha ha.

  Dan moet je onafhankelijk worden. Mag je een eigen paspoort hebben en kan je als Curacao op de OS meedoen.

 2. Beetje begrip!
  Het gaat om de “waardigheid” van Curaçao.
  Kijk naar het begrotingstekort, de ministerraad en de Staten, en je weet over welke waardigheid ze het hebben.

 3. “De proceskosten bedragen meer dan 10.000 franc aan de zijde van FDOK, maar, zo legt Bottse uit: ,,In die wereld zijn dat kleine bedragen en voor ons geen reden om de strijd op te geven. Het gaat om de waardigheid van Curaçao”
  Ik durf te wedden dat de 10.000 Zwitserse frank inderdaad maar een klein bedrag is op de rekening van totale kosten van dit project.
  Het eiland heeft investeringen nodig die ten bate komen van duurzame werkgelegenheid en het eiland geeft hier geld aan uit.

 4. Met dank aan de MFK regering die dacht groter te zijn dan de IOC.

  Bottse is nog dommer dan hij lijkt. Alleen Elhage.

  En Churandy, Bonavacia, Julien Rojer, Martis, en wellicht van Aanholt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, January 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 27 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | 2,3 miljoen euro voor versterking kinderbescherming

Dankzij een extra bijdrage van de Postcode Loterij van 2,3 miljoen euro kan Unicef Nederland overheden en professionals helpen om het kinderbeschermingssysteem op Aruba en Curaçao te...

Nu.cw | Gerstenbluth: “Coronapiek voorbij, maar nog steeds veel besmettingen”

Het lijkt erop dat we de coronapiek voorbij zijn. Dat stelde epidemioloog Izzy Gerstenbluth tijdens de persconferentie. Toch kunnen de maatregelen volgens Gerstenbluth nog niet volledig worden...

PBC | Rechter beslist over lot afvalverwerker Serlimar op Aruba

Persbureau Curacao ORANJESTAD – Afvalbedrijf Serlimar op Aruba krijgt begin februari van de rechter te horen of uitstel van betaling wordt voortgezet. Als dat niet gebeurt, betekent dat...

PBC | Regering gaat corona time-out met nog eens tien dagen verlengen

Persbureau Curacao De regering gaat de coronamaatregelen met nog eens tien dagen verlengen. Dat is voor de tweede keer. Ondanks de afname van het aantal besmettingen, is de...
- Advertentie -
- Advertentie -