29 C
Willemstad
• donderdag 20 januari 2022 12:23

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Knops: Risico’s bij uitvoering Landspakket

- Advertentie -

Tijdelijke Werkorganisatie monitort nauwlettend om tijdig te kunnen bijsturen

Den Haag – De Curaçaose regering-Pisas heeft de nodige stappen gezet om te voldoen aan de voorwaarden die Nederland had gesteld aan de zevende tranche liquiditeitssteun. Maar er blijven inhoudelijke risico’s en zorgen over de uitvoering.

Dat schrijft staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties aan de Tweede Kamer over het besluit van de Rijksministerraad (RMR) van 29 oktober om de nieuwe lening van 76 miljoen gulden aan Curaçao te verstrekken.

Om de risico’s te beperken zijn nadere afspraken gemaakt die in de Uitvoeringsagenda zijn opgenomen en wordt de voortgang door de Tijdelijke Werkorganisatie (TWO) ‘nauwlettend gemonitord om tijdig te kunnen bijsturen’.

- Advertentie -

Het besluit van de RMR was in september uitgesteld omdat Curaçao nog aan vijf punten moest werken. Het ging om de plannen van aanpak met betrekking tot de hervormingen van het fiscaal stelsel en de Belastingdienst; voor het minimaliseren van de verliezen bij het Curaçao Medical Center; voor de implementatie van het maatregelenpakket met betrekking tot het schommelfonds bij de Sociale Verzekeringsbank. Daarnaast moest de Uitvoeringsagenda voor het vierde kwartaal nog worden vastgesteld.

Door ‘de nodige stappen’ van Curaçao kon de RMR eind oktober alsnog akkoord gaan met de 76 miljoen gulden voor de zevende tranche, aldus Knops. Tegelijk is besloten dat Curaçao mag afwijken van de begrotingsnorm.

Die afwijking is gelijk aan de totale som aan liquiditeitssteun die Curaçao in 2021 heeft gekregen, plus het saldo op 1 januari 2021 aan liquide middelen. Steun die is besteed aan kapitaaluitgaven telt hierbij niet mee. Volgens berekening van het College financieel toezicht (Cft) komt dit uit op 488 miljoen gulden.

Over Aruba schrijft Knops kortweg dat er geen stukken zijn ontvangen en er dus geen besluitvorming over liquiditeitssteun voor het vierde kwartaal heeft plaatsgevonden. Van Aruba werd ‘een financieel onderbouwd plan van aanpak’ gevraagd voor besparingen bij de gezondheidszorg (de algemene ziektekostenverzekering AZV) voor 60 miljoen florin. Ook over afwijking van de begrotingsnorm in 2021 heeft de RMR geen besluit genomen.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

4 reacties

 1. Wel heel naïef van Knops dat hij zich zorgen maakt over de uitvoering van de afspraken. Na ca 2 jaar had hij had hij toch wel kunnen constateren dat geen enkele afspraak is nagekomen. Salaris bezuinigingen schijnen zelfs al geen aandachtspunt meer te zijn.
  Als een een D66er zijn portefeuille krijgt wordt het helemaal feest in Forti. Dan hoeven ze zelfs geen beloftes meer te doen om geld binnen te harken.

 2. “Maar er blijven inhoudelijke risico’s en zorgen over de uitvoering.”
  Je hoeft je er geen zorgen over te maken.
  Afspraken maken dat kunnen ze.
  Afspraken uitvoeren…,……….. Dat is iets heel anders, dan moet er eerst onderhandeld worden.
  Je kan toch niet verwachten dat afspraken nagekomen worden, zo werkt dat niet een afspraak is eerst basis voor onderhandelen, geen basis voor uitvoering.
  Nederland snapt dit niet. Dat is cultuur verschil
  Als je een belasting aanslag krijgt ga je die toch ook niet betalen.
  Dan wacht je tot de deurwaarder en dan ga je onderhandelen
  Kijk Knops zo werkt dat, tog?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PZC | Ambachtse verdachte (32) van doodsteken Lorenzo vluchtte naar Curaçao en wacht nu op uitlevering

Folkert Van Der Krol De 32-jarige man uit Hendrik-Ido-Ambacht die wordt verdacht van betrokkenheid bij een dodelijke steekpartij in Rotterdam-West blijkt vorige week te zijn gevlucht naar Curaçao....

DH | Corallo claims his phone was hacked on orders of Italy and the Netherlands

PHILIPSBURG--St. Maarten-based casino owner Francesco Corallo, also known as “King of the Slots”, is suing an Israeli spyware company and related entities for allegedly conspiring with his...

PBC | Nieuwe kabinet Rutte heeft nog geen tijd gehad om Caribische dossiers te lezen, Rijksministerraad uitgesteld

Persbureau Curacao De rijksministerraad van komende vrijdag is uitgesteld tot 4 februari. Reden is dat de nieuwe bewindslieden van het kabinet Rutte IV meer tijd nodig hebben om...

ParadiseFM | Vonnis Braam aangehouden

De rechter heeft nog geen uitspraak gedaan in de zaak die MFK-statenlid Braam heeft gespannen. Braam werd vorig jaar voorgedragen als minister van Justitie maar kwam niet...

Democracy now! | Tuesday, January 18, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -
- Advertentie -