29 C
Willemstad
• dinsdag 25 januari 2022 15:49

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Knops: Dit gaat ook over vertrouwen

- Advertentie -

Willemstad – De Curaçaose minister van Financiën Javier Silvania (MFK) had zijn uitspraken als zou Curaçao onder druk akkoord zijn gegaan met de nieuwste versie van de consensusrijkswet Coho ‘gewoon niet moeten doen’. In ieder geval niet via de media.

Dat zei staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) gisteren na afloop van de Rijksministerraad in Den Haag. De Nederlandse staatssecretaris was ‘onaangenaam verrast’ door de uitspraken van minister Silvania. ,,Afspraak is afspraak en die moet je dan ook nakomen”, aldus Knops. ,,Daar hecht ik zeer aan. En wil je daarover in gesprek, dan kan dat, maar niet via de media. Dat doe je gewoon binnenskamers. Daar zeg je tegen elkaar wat je vindt.” Knops zei gisteren blij te zijn dat premier Pisas zijn minister van Financiën ‘zodanig heeft gecorrigeerd’ dat ook de instemming van Curaçao er ligt. Aruba en Sint Maarten stemden in ‘zonder voorbehoud’.

Knops spreekt van ‘een hele belangrijke stap’. ,,Dit gaat ook over vertrouwen. We hebben nu vanuit Nederland meer dan een miljard euro beschikbaar gesteld aan hulp en leningen voor de Caribische landen, zonder dat daar een juridische basis onder lag. Daarvoor hebben we de eerste stap gezet.”

De vier regeringen van de vier landen van het Koninkrijk hebben overeenstemming bereikt over de consensusrijkswet. Nu moeten de Tweede Kamer en de parlementen van de landen er nog mee instemmen.

- Advertentie -

Knops had gisteren contact met de Curaçaose minister-president Gilmar Pisas (MFK) en heeft hem toen nog eens ‘herinnerd aan het feit dat we met z’n allen een afspraak hebben gemaakt’. Knops: ,,Dan kun je niet halverwege dat proces daar nog eens nieuwe dingen aan toevoegen.”

De staatssecretaris ontkent stellig dat Curaçao op enig moment onder druk is gezet. ,,Dat is dus niet het geval. We hebben wel een voorstel gedaan, maar iedereen kon daar op reageren en dat heeft ook Curaçao gedaan. Er is een gezamenlijk persbericht uitgegaan en een gemeenschappelijk akkoord bereikt.”

De staatssecretaris werd dan ook overvallen door de beweringen van Silvania en zegt dat die ‘een behoorlijke impact hebben gehad’, ook op de Rijksministerraad, omdat drie van de vier landen van mening waren dat er ‘heel duidelijk’ een overeenkomst was. Dat Curaçao op het laatste moment liet weten een oordeel te willen van de Raad van State van het Koninkrijk over het advies van de Raad van Advies op het eiland, was niet op zijn plaats. Knops zegt al vanaf het begin aan te hebben gegeven dat het de regeringen van de landen vrij staat advies bij de eigen Raad van Advies in te winnen.

Knops: ,,Maar dat is een ander traject dan dat voor de consensusrijkswet waarbij de Raad van State voor het Koninkrijk een rol heeft. Het staat de parlementariërs overigens vrij om alle adviezen en argumenten vervolgens te gebruiken in het parlementaire debat dat nog gaat komen.”

Knops wijst erop dat maandenlang is gewerkt aan versie 2.0 van de rijkswet die het wettelijke fundament vormt voor het Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho) en zegt dat ‘het kabinet-Rhuggenaath heel nadrukkelijk hiervoor de basis heeft gelegd’.

,,Ik heb de afgelopen maanden gezien dat er, ook op ambtelijk niveau, op een hele goede manier is samengewerkt, om zo ver te komen”, aldus Knops. ,,Een gigantische operatie, waar heel veel mensen letterlijk dag en nacht mee bezig zijn geweest.” Dat proces is nu afgerond onder leiding van de huidige minister-president Gilmar Pisas (MFK).

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

8 reacties

 1. @a. Mossel
  “ nog……nog” moet zijn “ noch….noch”.
  Normaliter let ik niet zo op taalfauten indien de tekst op zich duidelijk is maar hier werkt het verwarrend
  ( menigeen gebruikt in Nederlandse teksten het Papiamentse “tog” waar het “ toch “ moet zijn. “ tog”
  bestaat niet in het Nederlands. Dit is geen kritiek maar ter lering….).

 2. Deze week wordt er weer een fors hoofdstuk bijgeschreven in het Curaçaose smoezen en uitvluchten boek. Hoe belazert men “het volk” opdat de schuld weer ergens anders ligt.

 3. …”Ben benieuwd wanneer Pisas en consorten de volgende poging doen u een mes in de rug te steken en dat alles om voor hun achterban niet als onbetrouwbaar te worden weggezet. Liever onbetrouwbaar naar degene je land van de afgrond behoed dan naar je achterban”…..

  @Gerrit, goed gezegd! Precies dat!

 4. ….”Pik Pisas kan nog Nederlands nog lezen of schrijvenlaat staan een land regeren”….

  @Abraham M. Het trieste is dat hij dat ook niet in het Papiamentu kan.
  Hij kan een beetje giegelen en een beetje leuk doen als premier paljas, Pias , Pisas!
  Hij heeft het zelf niet eens door dat hij een soort “Keizer zonder kleren” is. Of terwijl een leider zonder leiderskwaliteiten!

  Hij is de mannelijke Myrna!

  Maar dat verklaart ook waarom Curaçao is waar het is!

 5. @ Knoe-koe en vergeet de feestelijke bezoeken niet die Pik deed aan de gevangen in het SDKK, ze hebben allemaal op Pik gestemd wegens zijn belofte dat hij er zou voor zorgen dat zij een kleuren tv en een pingpong tafel op elke afdeling zouden krijgen. Hoelang blijft curacrim nog met deze malloot Pik Pisas onder de plak zitten van ” qc Gerrit de Raaf” nog Minister President. Pik Pisas kan nog Nederlands nog lezen of schrijvenlaat staan een land regeren.

 6. ….”Knops had gisteren contact met de Curaçaose minister-president Gilmar Pisas (MFK) en heeft hem toen nog eens ‘herinnerd aan het feit dat we met z’n allen een afspraak hebben gemaakt’. Knops: ,,Dan kun je niet halverwege dat proces daar nog eens nieuwe dingen aan toevoegen.””…..

  Zoals eerder gezegd.
  Op Curaçao heeft het woord van de politicus weinig waarde.

  Een premier wiens pagina bol staat van de feestelijkheden, lintjesknipactiviteiten, verjaardagvieringen, ziekenbezoeken en ceremonies!

  Dat kan miss teen Curaçao ook prima doen!
  Feestvieren is nooit een probleem geweest op Curaçao! We zijn er zeer goed in!
  Al die vrijdagen dat op forti uitbundig en overvloedig happy hour gevierd werd met de bende + aanhang + friends heeft het eiland miljoenen gekost!

  De keren dat er congressen in het buitenland werden bezocht en er hele hotelvleugels werden afgehuurd en gevrten en gezopen werd heeft ook de nodige centjes gekost.

  Ai, who cares! Pueblo ta paga !
  En als de pueblo niet betaalt, betaalt nederland toch?
  LOL

 7. Het wordt steeds duidelijker dat “Pik ” een hele domme man is!
  Aardig voor – feestelijkheden, ceremonies, foto momenten bij lintjesknippen, en ziekenbezoekjes.

  Maar absoluut onprofessioneel als diplomaat, onderhandelaar en “leider”.

  Echte Leiders klagen niet, geven niet alles en iedereen de schuld, vingerwijzen niet, enhebben niet overal een flauw en impotent excuus voor.

  Leiders zoeken een oplossingen, zijn constructief en bouwen bruggen, denken als laatst aan zichzelf. Iets wat deze kliek, (en vorige ook niet), nog niet heeft gedaan!

  Hoe gaat het met het schrobben van de brug Zita?
  Zijn de 7 miljoen vooruit betaald?

 8. Pisas heeft zijn minister gecorrigeerd. -Knops stop met dit diplomatieke geleuter alsof de minister op eigen initiatief de zaak zo op scherp heeft gezet en Pisas van niets wist cq de minister met deze boodschap op weg heeft gestuurd.
  Wees duidelijk want diplomatie begrijpen ze niet en maak ze ondubbelzinnig duidelijk dat er geen cent vertrouwen meer is.
  Ben benieuwd wanneer Pisas en consorten de volgende poging doen u een mes in de rug te steken en dat alles om voor hun achterban niet als onbetrouwbaar te worden weggezet. Liever onbetrouwbaar naar degene je land van de afgrond behoed dan naar je achterban.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Monday, January 24, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 24 januari 2022

 Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Minister verbiedt werkbezoek parlementariër; Van Heydoorn ontkent

Minister Sithree van Heydoorn (MFK) van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) heeft een werkbezoek van parlementariër Steven Croes aan de Brionschool verboden. Dat stelt Croes. De...

Nu.cw | Extra: Veertien liquidaties uit 2017 nog niet opgelost

De Extra heeft gesignaleerd dat veertien liquidaties uit 2017 nog altijd niet zijn opgelost. De ochtendkrant besteed opnieuw aandacht aan de zaken en sprak met politiewoordvoerder Imro...

PBC | Politie controleert op rood licht

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De politie controleert deze weken speciaal op door rood licht rijden. 28 chauffeurs werden binnen anderhalf uur staande gehouden die bij de kruising Jan...

PBC | Boze taxichauffeurs blokkeren toegang Megapier

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De 1.400 passagiers van cruiseschip Aida Perla moesten gisteren lang wachten voor ze van boord mochten. Boze taxichauffeurs hielden de uitgang van de Megapier...
- Advertentie -
- Advertentie -