32 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Isla zoekt nog 27 miljoen gulden

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | Isla zoekt nog 27 miljoen gulden
Foto Antilliaans Dagblad

Willemstad – Refineria Isla bv heeft nog 27 miljoen gulden nodig om onder andere de verplichtingen aan ex-werknemers na te komen. Het gaat om de vierde en vijfde tranche van de afvloeiingsregeling.

De voormalige exploitant van de olieraffinaderij op Curaçao is in overleg met de overheid over de mogelijkheid om olieproducten te verkopen waarop vorig jaar beslag is gelegd. Dat bevestigt Lucas Beaujon, human resource manager bij Refineria Isla, dochtermaatschappij van het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA.

Volgens Beaujon heeft Refineria di Kòrsou (RdK) op 15 september 2020 beslag laten leggen op één miljoen vaten ruwe olie, eindproducten en semi-eindproducten met een marktwaarde van 105 miljoen gulden. ,,Daarvan zou de 27 miljoen betaald moeten worden”, zegt Beaujon.

Door het uitblijven van de laatste twee tranches van de afvloeiingsregeling is er onrust ontstaan onder een deel van de ex-medewerkers van Isla. Een afvaardiging van Curaçao Energy & Petrochemical Cooperative (CEPC) en Grupo 6 heeft gisteren een brief overhandigd aan minister-president Gilmar Pisas (MFK). In de brief uitten de organisaties hun bezorgdheid over de situatie.

RdK, eigenaar van de installaties en terreinen, speelt geen rol in het uitvoeren van de afvloeiingsregeling van de bijna 900 ex-medewerkers van Refineria Isla, maar denkt wel mee over de mogelijkheid om de olieproducten waar beslag op is gelegd te verkopen. ,,Het gaat erom of dat juridisch kan”, zegt RdK-directeur Marcelino de Lannoy. ,,We zijn er nog niet uit.”

De Lannoy ziet liever een andere oplossing. ,,Het mooiste zou zijn als PdVSA besluit olie te leveren aan RdK, zodat wij die op basis van onze Ofac-licentie kunnen verkopen. Dat moet dan wel voor 31 december gebeuren, want dan loopt de licentie af”, zegt De Lannoy. De verkoop van de Venezolaanse producten is alleen mogelijk met groen licht van de Office of Foreign Assets Control (Ofac) in Washington in verband met de Amerikaanse sancties tegen de Venezolaanse regering.

September vorig jaar was er nog sprake van dat RdK zélf een deel van de olieproducten waar beslag op is gelegd zou verkopen om de uitbetaling van de vierde en vijfde tranche van de afvloeiingsregeling veilig te stellen. ,,Dat klopt”, zegt De Lannoy nu.

,,Maar het was de bedoeling dat de vakbonden PWFC en Apri mee zouden doen met de beslaglegging. Dat hadden de bonden toegezegd, maar dat is niet gebeurd.”

Beaujon wijst erop dat Refineria Isla al 75 procent van de kosten in verband met de afhandeling van de verplichtingen aan de ex-medewerkers heeft betaald. ,,Van het totale bedrag van 110 miljoen gulden is 83 miljoen uitbetaald.” Dat betreft de eerste drie tranches van de afvloeiingsregeling en verschillende inhoudingen, bijvoorbeeld in verband met de afdracht van belastingen, het pensioenfonds en lijfrentes.

Beaujon: ,,Voor de vierde en vijfde tranche zijn de ingehouden belastingen en premies al betaald aan de fiscus.” Van de 27 miljoen gulden worden de bedragen aan werknemers betaald, inhoudingen aan derden (exclusief belasting en premies) en een aov-uitkering van gepensioneerden van 60 tot 65 jaar.

Foto: Een delegatie van Curaçao Energy & Petrochemical Cooperative (CEPC) en Grupo 6 heeft gisterochtend een brief overhandigd aan premier Gilmar Pisas. Daarin uitten de organisaties, namens de ex-medewerkers van Refineria Isla, hun bezorgdheid over het uitblijven van de vierde en vijfde tranche van de afvloeiingsregeling. Vanaf Fort Amsterdam ging de groep naar het Wilhelminaplein.

Bron: Antilliaans Dagblad

5 reacties

  1. Kijk ze staan op de foto, allemaal verplicht met mond doekje en dat in opdracht van PIK anders zou hij afgaan als een gieter tegen over Knops waar hij poenne van wil hebben. Zal de mensen die op deze foto staan/zien!!! effe uit hun droom helpen, toen Pik klaar was met zijn leugen achtig onzin verhaal was zijn missie voorbij en gingen alle mondkapjes af en wist het arme YDK Isla personeel niet hoe snel ze naar de toko moesten hollen om te gaan zuipen en te bleren en te tieren hoe het nu verder moest met Gerrit de Raaf PIK & Cooper Etc

  2. Kijk ze nu eens staan de muil ezels stakers van de ISLA, wat denken jullie wat die stakingen hebben gekost. Hadden jullie niet als ezels achter die vakbonden aangelopen was er genoeg geld geweest om jullie uit te betalen zonder dat olie geld. Ga maandag maar weer lekker allemaal op de brug staan en de boel lopen verstieren zodat de economie op deze crim weer miljoenen mis lopen, sorry ik moet het zeggen , maar wat een misselijk YDK volk zijn jullie, zelfs mijn schoonvader denkt dat hij professor is maar hij is nog dommer als het achter einde van een varken.

  3. Zoekt men nog 27 miljoen?
    Heel makkelijk!
    Zoek het bij de oud bestuurders.
    Die hebben goed “gestapeld” op de burger zijn kosten.

    Bv:
    ,1 miljoen bij maria liberia ( grootgrondritselaarster)
    1 miljoen bij jaime saleh (pensioenrechten devaluatie door wegkijken)
    1 miljoen bij De geus (uts fiasco)
    1 miljoen bij Garcia giro gate
    1 miljoen bij mimi lamoney si ta hòrta!
    1 miljoen bij pisas ( 300 f & f in dienstgenomen)
    1 miljoen bij jamalodin, contstansia en “schotte”, hakim
    1 miljoen bij heereveen inselair
    Etc

    Zo kunnen er een heleboel mensen geholpen worden! Er is genoeg geld op curaçao
    Geld in broek en vest zakken!
    1 miljoen bij anthony godett (nummerplaatgate)

  4. Beslag leggen op geld van g schotte cicely en o vddijs (is dood) c cooper, Liberia peters, arnemann, Wiels, kwartel, Nijntje en ga zo maar door.

  5. We legden beslag op ruim 100 miljoen aan olie omdat we als land nog ruim 100 miljoen tegoed hebben van Isla en willen hier nu 27 miljoen aan onttrekken om de verplichting van de Isla aan de werknemers te betalen. De ruim 100 miljoen staat los van een afvloeiingsregeling.
    Een mooi verhaaltje maar een feit blijft dat we als land dus indirect de verplichting van de Isla betalen.
    Aan de ander kant als de Isla afstand doet van de olie door deze constructie en we deze op de markt kunnen afzetten hebben we wellicht een redelijke deal. Beter een half ei dan een lege dop.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties