26 C
Willemstad
• vrijdag 2 december 2022

Democracy now! | Tuesday, November 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, November 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 28 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Grootste sportsbetting 1xBET uit Curaçao toch failliet

Persbureau Curacao | Dick Drayer DEN HAAG – Het grootste online sportbettingsbedrijf 1xBet/1xCorp wordt waarschijnlijk toch failliet verklaard. Dat valt op te maken uit de conclusie van de...

DKR | Nieuwe dreun voor Curaçaose goksector

Met PG advies | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Den Haag – De online kansspelsector op Curaçao blijft in de hoek waar de klappen vallen. Vandaag heeft de advocaat-generaal bij de...

Democracy now! | Friday, November 25, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Instructietaal kiezen in onderwijs Aruba’

Oranjestad – Rector Viola Heutger van de Universiteit van Aruba (UA) heeft woensdag de leerstoel ‘Trans lingual practices in education and professional context’ officieel geaccepteerd.

Ze is daarmee de eerste rector die ook hoogleraar is. In haar installatietoespraak pleitte ze voor meertalig onderwijs: ,,De universiteit staat ervoor open om een keuze te maken in de instructietaal.”

,,We wonen op een eiland waar meerdere talen worden gesproken. Thuis spreek je een of twee talen. Op school leer je een andere taal. Het is voor de universiteit belangrijk om te weten welke taal we moeten kiezen voor het onderwijs. Kiezen we voor de taal die op school wordt gehanteerd of kiezen we de taal van het werk? Of moeten we onderwijs in meerdere talen aanbieden?” Heutger stelde dat ze het belangrijk vindt om die dialoog aan te gaan.

,,De universiteit wil de taalkeuze maken. Meertalig onderwijs geeft een student een solide basis en versterkt hen multicultureel. Taal is niet alleen een vaardigheid, maar we hebben taal ook nodig om te kunnen communiceren en om inhoud over te brengen.” Heutger gaf voorbeelden hoe talen op Aruba worden gebruikt. ,,Alle wetgeving is in het Nederlands. Beleidszaken worden vaak besproken in het Papiaments. Hebben we het over het toerisme, dan stappen we over op Engels. Tijdens sociale activiteiten is het vaak Spaans. Op sociale media gebruiken we talen door elkaar. We komen daardoor elke dag met veel talen in contact. De universiteit wil graag het juiste beleid formuleren om studenten een goede basis te kunnen geven.”

Heutger vindt het belangrijk dat studenten die op de UA zitten, kennis in meerdere talen kunnen delen. ,,Dat betekent wel dat we een keuze moeten maken welke instructietaal we hanteren.” Op de UA wordt nu lesgegeven in het Engels en Nederlands.

Bij de installatieplechtigheid was onder anderen Onderwijsminister Endy Croes (MEP) aanwezig. ,,Voor het eerst in de geschiedenis van de universiteit is de rector ook hoogleraar. Dat is zeker een felicitatie waard. Het is een enorme verdienste om professor te worden. Heutger heeft de mooie uitdaging om de UA op dit gebied verder te helpen ontwikkelen.”

Ook voorzitter Josephine Albertus van lerarenvakbond Simar was aanwezig. ,,Het is goed om te horen dat ze deze mening heeft over meertaligheid. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de basis van een leerling steviger is als hij of zij onderwijs heeft genoten in de moedertaal, daar verwees Heutger ook naar.” De Simar-voorzitter zei dat Heutger in meerdere landen heeft gewerkt en heeft ervaren wat de effecten zijn van meertalig onderwijs.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

 1. aanvullend:
  De jeugdigen die verder willen studeren gaan voor hun vervolgstudies in meerderheid naar Nederland. Nog afgezien van de niet altijd aansluitende vooropleiding en acclimatiseringsperikelen komen deze studenten nog meer in de problemen als zij het Nederlands niet redelijk beheersen. Met alleen Engels red je het niet. Bovendien zal de integratie met de Nederlandse samenleving nog moeizamer verlopen. En ook dat is een – mentale- voorwaarde om de studie succesvol af te ronden. ( mentaal: de student moet lekker in zijn/haar vel zitten).

 2. @ Fred de Haas

  Hr. De Haas, bent u zich ervan bewust dat als uw voorstel navolging vindt de curacaose bevolking uw hier gepubliceerde tekst niet kan lezen?
  Voortaan uw commentaar in het Engels en/of Papiaments stel ik voor.

 3. Met wie moet in hemelsnaam een dialoog worden aangegaan?
  Neem een besluit en zorg ervoor dat de jeugd niet de dupe wordt van jarenlang getreuzel.
  Kies voor Papiaments en Engels.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -