26 C
Willemstad
• vrijdag 2 december 2022

Democracy now! | Tuesday, November 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, November 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 28 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Grootste sportsbetting 1xBET uit Curaçao toch failliet

Persbureau Curacao | Dick Drayer DEN HAAG – Het grootste online sportbettingsbedrijf 1xBet/1xCorp wordt waarschijnlijk toch failliet verklaard. Dat valt op te maken uit de conclusie van de...

DKR | Nieuwe dreun voor Curaçaose goksector

Met PG advies | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Den Haag – De online kansspelsector op Curaçao blijft in de hoek waar de klappen vallen. Vandaag heeft de advocaat-generaal bij de...

Democracy now! | Friday, November 25, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Impasse CBCS doorbroken

Ys: Dankzij stap RvC naar president Hof

Willemstad – De stap van de raad van commissarissen (RvC) van de CBCS om de president van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie in te schakelen, heeft de impasse doorbroken. Een paar dagen later maakt de Curaçaose regering toch een keuze uit de door de RvC aanbevolen kandidaten.

Etienne Ys,,De regering van Curaçao heeft steeds geweigerd om kandidaten te benoemen uit de personen die wij hebben aanbevolen”, zegt Etienne Ys, tot 19 augustus president-commissaris bij de CBCS. ,,Maar in de week nadat wij het verzoekschrift hebben ingediend bij de president van het Hof, maakt de Curaçaose regering uiteindelijk toch heel snel een keuze uit onze aanbevelingen.”

Al in juli dit jaar komt naar buiten dat het kabinet-Pisas ‘eigen kandidaten’ wil voordragen ter vervanging van de vijf commissarissen van wie de termijn op 19 augustus afloopt. Wat precies de reden is dat de regering nu van haar standpunt is afgestapt, wordt niet duidelijk uit de beschikking van 23 augustus, waarin Hof-president Saleh besluit tot de tijdelijke benoeming van vijf commissarissen: twee op voordracht van Curaçao, drie op voordracht van Sint Maarten. Maar Saleh zet in haar beschikking alle feiten nog eens op een rijtje.

Dan blijkt inderdaad dat de RvC van de CBCS het verzoekschrift op 13 augustus heeft ingediend en dat de Curaçaose regering in de Raad van Ministers op 16 augustus ‘op de aanbevelingen van de RvC heeft besloten om Patrick Newton en Miroslava Wedervoort voor te dragen als nieuwe leden van de RvC’.

De vraag aan de Hof-president in het verzoekschrift van 13 augustus is om tijdelijk een aantal commissarissen te benoemen en zo te voorkomen dat de RvC van de Centrale Bank, op een lid na, zonder leden komt te zitten. Dat is toch gebeurd, want op 19 augustus eindigt de termijn van vier jaar voor vijf van de zes RvC-leden en van voorzitter Ys.

Dat er zowel door de regering van Sint Maarten als van Curaçao kandidaten zijn voorgedragen, is geen reden af te zien van de tijdelijke benoemingen. Want voordat de nieuwe commissarissen werkelijk kunnen aantreden, kan nog even duren, alleen al vanwege het integriteitsonderzoek dat daaraan vooraf gaat, oordeelt Saleh, en ze sluit zich aan bij de voordrachten die de ministers van Financiën van Sint Maarten en Curaçao hebben gedaan.

‘Breaking News’, staat dinsdag op de Facebookpagina van de Curaçaose minister van Financiën Javier Silvania (MFK). ,,De president van het Hof heeft Wedervoort, Newton, Baly, Bell en Rogers conform het verzoek van minfin Cur en SXM als commissaris van CBCS benoemd.”

Ys zegt ‘zeker tevreden’ te zijn met de uitspraak van de president van het Hof. Hij had niet anders verwacht. Saleh kiest er bewust voor hem niet tijdelijk te benoemen tot voorzitter in afwachting van een opvolger. Met zes leden is de RvC voldoende bezet en kan met vijf zesde steun een kandidaat aanbevelen voor de vacature van president-commissaris, aldus Saleh. Ys is niet geïnteresseerd in de functie, zei hij gisteren nog eens.

In haar beschikking schrijft de Hof-president dat de ministers van Financiën van Curaçao en Sint Maarten ‘gezamenlijk op zoek gaan naar een kandidaat’. Ys: ,,Dat kan niet. Het is de taak van de RvC om daarover een aanbeveling te doen bij de twee regeringen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

9 reacties

 1. ….Moet Jaime Saleh dan niet worden aangeklaagd?…[email protected]çao R

  LOL ,Dat kan je van bijna iedere hoogwaardigheidsbekleder vragen!

  Moet S. Martina niet aangeklaagd worden en Gijsbertha , en de geus, en maria lp, en emily de jong, en lamoney , en cova, cooper…tromp, ys, etc

  Stuk voor stuk hebben ze bijgedragen aan een minder welvarend curaçao.
  Het zij via het ruineren vanneen verzeketingsmij, schip/school project of direct graaien in kas

 2. “Waar heeft Jaime Saleh dan die 3 miljoen voor gekregen?
  Het faciliteren van de grillen van Ansari.”
  moet Jaime Saleh dan niet worden aangeklaagd?

 3. ….”meer dan 12mln kosten. Voor wat eigenlijk?”….

  @Curaçao R. “Zwijg”geld, “doe wat ik jullie vraag” geld.
  Een andere reden kan ik niet bedenken.

  Imagine,
  je houdt er een belabberd toezicht op na als RvC . Polishouders gedupeerd, pensioenrechten uitgehold omdat ene ansari de boel leeg pompt.

  Waar heeft Jaime Saleh dan die 3 miljoen voor gekregen?
  Het faciliteren van de grillen van Ansari.

 4. “Jaime Saleh 2.956.557
  Clark Gomes Cassares 1.560.150
  Richard Gibson 7.771.303
  Rob de Paus 67.420”

  meer dan 12mln kosten. Voor wat eigenlijk?

 5. Ys is van de gevestigde orde.
  Slimme meneer.
  Maar gesettled!
  Wil zijn laatste jaren rustig “uitzitten”.

  Heeft geen belang om in de cbcs-ennia poep te gaan roeren .

  Gaat alleen maar harder stinken.

  Hij zit zijn termijn uit om dalijk van een “rustig” pensioen te gaan roeren.

  Kan hij zijn zonden overpijnzen.
  Overal waar deze man binnenkomt zijn er brokken gemaakt.

 6. Wat zou mevrouw Saleh hiervan vinden?
  Bonussen Ennia (naf)

  Jaime Saleh 2.956.557
  Clark Gomes Cassares 1.560.150
  Richard Gibson 7.771.303
  Rob de Paus 67.420

  Tja, ze wil misschien ook niet te doortastend te werk gaan.
  Per slot van rekening gaat het hier over (een deel van) haar erfenis.

 7. machts spelletjes: zolang de RvC geen andere rol en expertise niveau heeft zal er niets veranderen. Saleh heeft ook geen belang dat CBCS naar de rol van ENNIA RvC gaat kijken waar haar vader zat.

  Zou Ys zich ook eens uit kunnen spreken over de kwaliteit van het functioneren van RvC ? Girobank, ENNIA, PSB, APC?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -