27.6 C
Willemstad
• zondag 28 november 2021 14:08

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Impasse CBCS doorbroken

Ys: Dankzij stap RvC naar president Hof

Willemstad – De stap van de raad van commissarissen (RvC) van de CBCS om de president van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie in te schakelen, heeft de impasse doorbroken. Een paar dagen later maakt de Curaçaose regering toch een keuze uit de door de RvC aanbevolen kandidaten.

Etienne Ys,,De regering van Curaçao heeft steeds geweigerd om kandidaten te benoemen uit de personen die wij hebben aanbevolen”, zegt Etienne Ys, tot 19 augustus president-commissaris bij de CBCS. ,,Maar in de week nadat wij het verzoekschrift hebben ingediend bij de president van het Hof, maakt de Curaçaose regering uiteindelijk toch heel snel een keuze uit onze aanbevelingen.”

Al in juli dit jaar komt naar buiten dat het kabinet-Pisas ‘eigen kandidaten’ wil voordragen ter vervanging van de vijf commissarissen van wie de termijn op 19 augustus afloopt. Wat precies de reden is dat de regering nu van haar standpunt is afgestapt, wordt niet duidelijk uit de beschikking van 23 augustus, waarin Hof-president Saleh besluit tot de tijdelijke benoeming van vijf commissarissen: twee op voordracht van Curaçao, drie op voordracht van Sint Maarten. Maar Saleh zet in haar beschikking alle feiten nog eens op een rijtje.

Dan blijkt inderdaad dat de RvC van de CBCS het verzoekschrift op 13 augustus heeft ingediend en dat de Curaçaose regering in de Raad van Ministers op 16 augustus ‘op de aanbevelingen van de RvC heeft besloten om Patrick Newton en Miroslava Wedervoort voor te dragen als nieuwe leden van de RvC’.

- Advertentie -

De vraag aan de Hof-president in het verzoekschrift van 13 augustus is om tijdelijk een aantal commissarissen te benoemen en zo te voorkomen dat de RvC van de Centrale Bank, op een lid na, zonder leden komt te zitten. Dat is toch gebeurd, want op 19 augustus eindigt de termijn van vier jaar voor vijf van de zes RvC-leden en van voorzitter Ys.

Dat er zowel door de regering van Sint Maarten als van Curaçao kandidaten zijn voorgedragen, is geen reden af te zien van de tijdelijke benoemingen. Want voordat de nieuwe commissarissen werkelijk kunnen aantreden, kan nog even duren, alleen al vanwege het integriteitsonderzoek dat daaraan vooraf gaat, oordeelt Saleh, en ze sluit zich aan bij de voordrachten die de ministers van Financiën van Sint Maarten en Curaçao hebben gedaan.

‘Breaking News’, staat dinsdag op de Facebookpagina van de Curaçaose minister van Financiën Javier Silvania (MFK). ,,De president van het Hof heeft Wedervoort, Newton, Baly, Bell en Rogers conform het verzoek van minfin Cur en SXM als commissaris van CBCS benoemd.”

Ys zegt ‘zeker tevreden’ te zijn met de uitspraak van de president van het Hof. Hij had niet anders verwacht. Saleh kiest er bewust voor hem niet tijdelijk te benoemen tot voorzitter in afwachting van een opvolger. Met zes leden is de RvC voldoende bezet en kan met vijf zesde steun een kandidaat aanbevelen voor de vacature van president-commissaris, aldus Saleh. Ys is niet geïnteresseerd in de functie, zei hij gisteren nog eens.

- Advertisement -

In haar beschikking schrijft de Hof-president dat de ministers van Financiën van Curaçao en Sint Maarten ‘gezamenlijk op zoek gaan naar een kandidaat’. Ys: ,,Dat kan niet. Het is de taak van de RvC om daarover een aanbeveling te doen bij de twee regeringen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

9 reacties

 1. ….Moet Jaime Saleh dan niet worden aangeklaagd?…[email protected]çao R

  LOL ,Dat kan je van bijna iedere hoogwaardigheidsbekleder vragen!

  Moet S. Martina niet aangeklaagd worden en Gijsbertha , en de geus, en maria lp, en emily de jong, en lamoney , en cova, cooper…tromp, ys, etc

  Stuk voor stuk hebben ze bijgedragen aan een minder welvarend curaçao.
  Het zij via het ruineren vanneen verzeketingsmij, schip/school project of direct graaien in kas

 2. “Waar heeft Jaime Saleh dan die 3 miljoen voor gekregen?
  Het faciliteren van de grillen van Ansari.”
  moet Jaime Saleh dan niet worden aangeklaagd?

 3. ….”meer dan 12mln kosten. Voor wat eigenlijk?”….

  @Curaçao R. “Zwijg”geld, “doe wat ik jullie vraag” geld.
  Een andere reden kan ik niet bedenken.

  Imagine,
  je houdt er een belabberd toezicht op na als RvC . Polishouders gedupeerd, pensioenrechten uitgehold omdat ene ansari de boel leeg pompt.

  Waar heeft Jaime Saleh dan die 3 miljoen voor gekregen?
  Het faciliteren van de grillen van Ansari.

 4. “Jaime Saleh 2.956.557
  Clark Gomes Cassares 1.560.150
  Richard Gibson 7.771.303
  Rob de Paus 67.420”

  meer dan 12mln kosten. Voor wat eigenlijk?

 5. Ys is van de gevestigde orde.
  Slimme meneer.
  Maar gesettled!
  Wil zijn laatste jaren rustig “uitzitten”.

  Heeft geen belang om in de cbcs-ennia poep te gaan roeren .

  Gaat alleen maar harder stinken.

  Hij zit zijn termijn uit om dalijk van een “rustig” pensioen te gaan roeren.

  Kan hij zijn zonden overpijnzen.
  Overal waar deze man binnenkomt zijn er brokken gemaakt.

 6. Wat zou mevrouw Saleh hiervan vinden?
  Bonussen Ennia (naf)

  Jaime Saleh 2.956.557
  Clark Gomes Cassares 1.560.150
  Richard Gibson 7.771.303
  Rob de Paus 67.420

  Tja, ze wil misschien ook niet te doortastend te werk gaan.
  Per slot van rekening gaat het hier over (een deel van) haar erfenis.

 7. machts spelletjes: zolang de RvC geen andere rol en expertise niveau heeft zal er niets veranderen. Saleh heeft ook geen belang dat CBCS naar de rol van ENNIA RvC gaat kijken waar haar vader zat.

  Zou Ys zich ook eens uit kunnen spreken over de kwaliteit van het functioneren van RvC ? Girobank, ENNIA, PSB, APC?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

ParadiseFM | Mauritsz de Kort wordt definitief nieuwe Hof-president

Hij was al voorgedragen, maar de benoeming is nu officieel rond: rechter Mauritsz de Kort is vanaf 1 januari de nieuwe president van het Gemeenschappelijk Hof van...

ParadiseFM | Staten eisen aanwezigheid president Centrale Bank

De president van de Centrale Bank Richard Doornbosch moet de minister van Financiën assisteren in het parlement. Dat zegt regeringspartij MFK. De partij neemt het Doornbosch kwalijk...

Opinie | ‘Inspecteur Keli is een gevaar voor de volksgezondheid van Curaçao’

Opinie | Jan Huurman, arts en voormalig Inspecteur-generaal Volksgezondheid Curaçao   Het recente vonnis naar aanleiding van een klacht en een eis over het handelen van chirurg Misset legt...

Column Youp | Kakkersbromsnor

Pushbericht na pushbericht over vliegverboden, wauwelwappies, vaccinazi’s, avondlockdowns, QR-codekrakers, meedogenloze mutaties, rellende hooligans, met scherp schietende politiemensen, uitgebluste brandweermannen, radeloos ziekenhuispersoneel, stenen door ambulanceruiten, dwalende demissionaire ministers,...

NTR | Succes voor Arubaanse Elizabeth Lopez lonkt

Sam Jones AMSTERDAM – De Arubaanse Elizabeth Lopez is de trotse winnaar van Heel Holland Bakt, een populair televisieprogramma op de Nederlandse televisie. In het dagelijks leven is...

NU | Prinses Beatrix helpt bij planten van sinaasappelboom in Curaçao

De 83-jarige prinses Beatrix stak zaterdag de handen uit de mouwen. Bij een bezoek aan een voedselbos hielp ze mee bij het planten van een sinaasappelboom. Het bezoek...
- Advertentie -