31 C
Willemstad
• zondag 25 juli 2021 11:39

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | IMF adviseert snelle invoering btw op Aruba

Het IMF adviseert de Centrale Bank van Aruba (CBA) om zodra de economie weer beter gaat draaien een einde te maken aan de maatregelen om de geldstromen te beperken | Antilliaans Dagblad

Oranjestad – Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) adviseert de Arubaanse regering dringend om zo snel mogelijk een belasting over de toegevoegde waarde (btw) in te voeren. Dat staat in de conclusies van het recente (virtuele) bezoek aan het eiland.

De economie van Aruba heeft een enorme dreun gekregen door de coronacrisis.

,,Het toerisme kwam volledig tot stilstand in het tweede kwartaal van vorig jaar. Het reële bruto binnenlands product (bbp) is naar schatting gekrompen met 25,5 procent in 2020. De schuld steeg van 72 naar 117 procent van het bbp”, aldus het IMF, dat met het volgende advies komt:

- Advertentie -

,,Ondersteuning blijft van cruciaal belang om het effect van de pandemie in te dammen, gezien het lauwe herstel dat in 2021 wordt verwacht. Het besluit om de fiscale steun in 2021 te verlengen is passend gezien de aanhoudende economische zwakte en de verhoogde risico’s. Voortijdige bezuinigingen kunnen het herstel schaden.”

De autoriteiten worden aangemoedigd om door te gaan met de maatregelen om de economie te ondersteunen, maar tegelijk de meest efficiënte uitgaven te kiezen.

Aan de inkomstenkant dringt het IMF aan op maatregelen voor het verbeteren van naleving van de belastingwetgeving om de belastinggrondslag te verbreden, waardoor de fiscale lasten eerlijker worden verdeeld over de economie.

De voorgenomen invoering van een belasting over de toegevoegde waarde (btw) moet volgens het IMF worden versneld om het tekort aan inkomsten als gevolg van de recente verlaging van de directe belastingen te compenseren en tegelijkertijd de kwetsbaren te beschermen, en om redenen van efficiëntie.

De overheidsschuld zal bij dit beleid in 2021 een piek bereiken van ongeveer 130 procent van het bbp en daarna geleidelijk afnemen.

Voorwaarden daarbij zijn wel dat het belastingstelsel grondig wordt hervormd, de overheidsfinanciën in de hand worden gehouden en de sociale zekerheid en het fiscale beleid worden hervormd.

Het IMF adviseert de Centrale Bank van Aruba (CBA) om zodra de economie weer beter gaat draaien een einde te maken aan de maatregelen om de geldstromen te beperken, omdat die anders averechts kunnen gaan werken. Het aanscherpen van dit soort maatregelen wordt door het IMF ten sterkste ontraden. CBA krijgt wel complimenten voor het toezicht op de financiële sector.

Het IMF vindt het een goed idee voor de autoriteiten om nu economische groei in het verschiet ligt, rekening te houden met milieuaspecten en het klimaat.

Daarnaast krijgt Aruba het advies om de arbeidsmarkt te hervormen, het onderwijs te verbeteren en de digitalisering in een stroomversnelling te brengen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

2 reacties

  1. Witte rijst met mayonaise en ketchup, en als het twee-wekelijks loon binnenkomt lekeer naar de Mcdonald of Wendy’s. Zoals normaal.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Verhoudingen door covid op scherp

‘We kunnen het risico niet nemen dat jij ons besmet omdat je nog niet bent ingeënt’ | Antilliaans Dagblad Willemstad - ,,Wij kunnen het risico niet nemen...

AntilliaansDagblad | ‘Deltavariant alarmerend op Curaçao’

Uit de berichten van de lokale autoriteiten en het ophogen van risiconiveaus bleek deze week al dat het aantal besmettingen met het coronavirus weer snel toeneemt op...

ParadiseFM | Boechi werkt mee aan campagne tegen kindermishandeling

Rapper Boechi gaat meewerken aan een campagne tegen kindermishandeling. Dat meldt Caribisch Netwerk. Het gaat om een campagne voor de stichting Veiligheidshuis Curaçao die de nadelige effecten...

Democracy now! | Friday, July 23, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 23 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | RIVM: ‘Alarmerende toename corona in het Caribisch gebied’

Het aantal SARS-CoV-2 infecties stijgt op de CAS-BES eilanden. In de week van 15 tot en met 21 juli 2021 kregen 646 personen op de Caribische eilanden...
- Advertentie -