30 C
Willemstad
• donderdag 20 juni 2024

Extra | Journaal 19 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NRC | Staakt Aruba het verzet tegen het homohuwelijk?

Podcast Mogen binnenkort ook op Aruba mensen van het gelijke geslacht trouwen? Vandaag stemt het Arubaanse parlement daar opnieuw over. En dat wordt spannend, want gelijke rechten voor...

CN | Gokbedrijf Dama reageert op faillissement: ‘We zijn financieel gezond’

Jeffrey Noeken - CasinoNieuws.nl Een week na het uitgesproken faillissement op Curaçao laat Dama weten dat het bedrijf financieel gezond is. Volgens het gokbedrijf kwam de uitspraak onverwacht...

Democracy now! | Monday, June 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | ‘Grens Aruba met Venezuela blijft dicht’

HomeLandenArubaAntilliaansDagblad | ‘Grens Aruba met Venezuela blijft dicht’
De Venezolaanse kust vanaf Aruba gezien

Oranjestad – De regering van Aruba heeft geen positief nieuws voor de opstellers van een manifest met het verzoek om de grens met Venezuela te heropenen. De grens is sinds 2019 gesloten en blijft vooralsnog dicht.

Het manifest werd vrijdag bij het Bestuurskantoor overhandigd aan ministers Glenbert Croes van Integratie en Rocco Tjon van Justitie en Sociale Zaken. De grens tussen Aruba en Venezuela is sinds 2019 gesloten, zowel de luchtgrens als de zeegrens. Het is alleen mogelijk om met een indirecte vlucht vanuit Venezuela naar Aruba te komen, via Colombia of Panama. Een visum is wel vereist.

Premier Evelyn Wever-Croes heeft op het manifest gereageerd. Ze benadrukt dat de situatie wereldwijd nog steeds erg moeilijk is. Covid-19 heeft Aruba hard geraakt. Aruba is nu bezig om van Covid-19 te herstellen en probeert alle eigen bewoners weer aan het werk te krijgen. Veel mensen zijn hun baan kwijtgeraakt en de regering vindt dat de eerste prioriteit om de eigen mensen weer aan werk te helpen.

,,Ik heb vernomen dat verschillende personen de wens hebben geuit om de directe grens tussen Aruba en Venezuela te heropenen. Maar dat is niet zo makkelijk. Het vereist veel diplomatieke gesprekken tussen beide landen. Onder andere over het controles die moeten plaatsvinden.”

De regering blikt terug naar 2018, toen sloot de Venezolaanse president Maduro de grens. Er waren veel gesprekken tussen de autoriteiten van Venezuela en Aruba. Maduro beschuldigde de regering van koperdiefstal en dat beschadigde het imago van Aruba. Dit was het begin van het sluiten van de grenzen. De Arubaanse regering wil voorkomen dat dit weer gebeurt. Diplomatiek overleg moet leiden tot veel concrete afspraken over het beleid om het lucht- en zeeverkeer te reguleren en controleren.

,,De regeringen van Aruba en Curaçao zitten om tafel met de autoriteiten van Venezuela. Als we tot overeenstemming komen, zal de Arubaanse regering evalueren of de grens met Venezuela weer open gaat. Het heeft onze aandacht en de regering is er voortdurend mee bezig”, stelt de premier.

,,We leven mee met de situatie in Venezuela en met de burgers. We leven ook mee met families die op Aruba wonen en familie in Venezuela hebben. Het is echter een intern probleem dat Venezuela zelf moet oplossen. Dat kan Aruba niet doen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties