27 C
Willemstad
• zondag 25 juli 2021 09:27

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Forse winst MCB in coronajaar

Spaartegoeden en deposito’s passeren grens 7 miljard | Foto MCB groep

Willemstad – Terwijl de covidpandemie nog altijd voortwoekert, waren voor wat betreft coronajaar 2020 in de financiële sector alle ogen gericht op de prestaties van de grootste bankgroep van de Dutch Caribbean: MCB Groep, die dit jaar haar 105e verjaardag zal vieren. Ondanks een flinke daling heeft MCB het crisisjaar afgesloten met een winst van 83,4 miljoen (was 147,5 miljoen over 2019).

Elders in deze editie staan de jaarcijfers gepubliceerd. Dat het een financieel zeer lastig jaar was, blijkt onder meer uit de afname van de netto rente-inkomsten tot 271,7 miljoen (was 301,8 miljoen). Ook de netto-inkomsten uit fees en commissies vielen terug tot 109,6 miljoen (was 143,6 miljoen). En terwijl tevens de opbrengsten uit buitenlandse transacties met 11,2 miljoen daalden tot 41,3 miljoen, vertoonden de overige operationele inkomsten met 16 miljoen juist een meevaller.

Zo blijkt uit de jaarrekening van het bankbedrijf, dat geleid wordt door Lionel ‘Chicu’ Capriles II als ceo en voorzitter van de raad van bestuur, samen met de statutair bestuurders Mahadeo Sebarath en Michael de Sola.

- Advertentie -

MCB Groep, die bestaat uit vijftien vennootschappen, heeft in het voorbije boekjaar ook duidelijk gekort op de uitgaven, waarbij de personeelskosten direct in het oog springen: deze zijn teruggebracht tot 146,5 miljoen (tegenover nog 207,7 miljoen een jaar eerder). Daar staat tegenover dat de verliezen op kredieten met 86,7 miljoen beduidend hoger waren in het covidjaar, vergeleken met de 7,4 miljoen in 2019.

Over de afname met 61 miljoen (30 procent) van de ‘Salarissen en andere personeelskosten’ zegt de directie dat dit door drie factoren werd beïnvloed. De salarissen en directe voordelen daalden met 12 miljoen; de voorziening voor premies ziektekosten na pensionering met maar liefst 64 miljoen; en er was een toename van de kosten van een regeling voor vervroegde pensionering met 20 miljoen. De belangrijkste oorzaken hiervan waren de wijziging van de ziektekostenregeling en de vervroegde pensionering van verscheidene werknemers in 2020.

Dit leidde al met al tot een resultaat vóór winstbelasting van 97,6 miljoen; dat is 75,4 miljoen minder dan over de periode twaalf maanden eerder. Na afrekening met de fiscus (14,2 miljoen aan winstbelasting tegen nog 25,5 miljoen het jaar daarvoor) bleef er onderaan de streep een nettoresultaat over van 83,4 miljoen.

Wat aan de jaarcijfers voorts vooral opvalt is de verdere (aanzienlijke) stijging van de spaargelden en deposito’s die MCB voor klanten beheert: de grens van 7 miljard werd gepasseerd en kwam om precies te zijn op 7.008,2 miljoen. Dat was nog 6,6 miljard per 31 december 2019. Van die 7 miljard gaat het om 2,7 miljard van bedrijven en hetzelfde bedrag van particuliere rekeninghouders.

Aan de andere kant van de balans groeide de leningenportefeuille ook, maar niet zo sterk. Ultimo 2020 had MCB voor 4,3 miljard aan kredieten uitstaan (dat was 4,2 miljard per eind 2019). De leningen aan ondernemingen liepen zelfs iets terug, terwijl individuele klanten en de publieke sector meer leningen aangingen.
De MCB-activa uitgedrukt als balanstotaal overschreed de grens van 8 miljard en kwam per 31 december jongstleden uit op 8.253,8 miljoen, tegenover 7.862,8 miljoen eind 2019. Het eigen vermogen steeg met 94,2 miljoen en kwam uit op nagenoeg 1 miljard aan ‘equity’ (999,9 miljoen).

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

2 reacties

  1. Juist MFK beweerd voor het volk te zijn, maar hebben Nedrland niet nodig want er is geld bij de banken. Let op de banken, maar vergeten wel dat het geld niet van de banken is maar van de spaarders: het volk. Willen jullie een opstand zien? Kom aan dat geld van de bevolking. Dit geeft eens te meer aan dat de meeste politici niet in de rij stonden toen GOD intelligentie uitdeelde! En dit is ook de mentaliteit en motto
    van de eigenaar van de MFK: als er geld ergens is, is het onze taak om dat het onze te maken.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Verhoudingen door covid op scherp

‘We kunnen het risico niet nemen dat jij ons besmet omdat je nog niet bent ingeënt’ | Antilliaans Dagblad Willemstad - ,,Wij kunnen het risico niet nemen...

AntilliaansDagblad | ‘Deltavariant alarmerend op Curaçao’

Uit de berichten van de lokale autoriteiten en het ophogen van risiconiveaus bleek deze week al dat het aantal besmettingen met het coronavirus weer snel toeneemt op...

ParadiseFM | Boechi werkt mee aan campagne tegen kindermishandeling

Rapper Boechi gaat meewerken aan een campagne tegen kindermishandeling. Dat meldt Caribisch Netwerk. Het gaat om een campagne voor de stichting Veiligheidshuis Curaçao die de nadelige effecten...

Democracy now! | Friday, July 23, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 23 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | RIVM: ‘Alarmerende toename corona in het Caribisch gebied’

Het aantal SARS-CoV-2 infecties stijgt op de CAS-BES eilanden. In de week van 15 tot en met 21 juli 2021 kregen 646 personen op de Caribische eilanden...
- Advertentie -