24 C
Willemstad
• dinsdag 31 januari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Fonseca blijft in Nederland

Overplaatsing naar SDKK brengt ‘onaanvaardbare veiligheidsrisico’s’ met zich mee

Willemstad – Het Hof heeft het Openbaar Ministerie in een recent vonnis verboden om Burney ‘Nini’ Fonseca vanuit Nederland over te plaatsen naar Curaçao totdat er een volgende toetsing naar mogelijk gevaar voor het leven van Fonseca heeft plaatsgevonden.

fonsecaOp 29 juli van dit jaar heeft raadsvrouw Marije Vaders namens Fonseca, die wordt gezien als moordmakelaar in de zaak van politicus Helmin Wiels (hij zou als schakel hebben gediend tussen de opdrachtgevers en de uitvoerders van de moord), een verzoekschrift ingediend bij het Hof om het Openbaar Ministerie (OM) te verbieden haar cliënt over te plaatsen naar Curaçao en het OM tevens het bevel op te leggen de detentie van Fonseca in Nederland te laten voortduren.

De behandeling van dit verzoek heeft op 30 juli in de raadkamer, achter gesloten deuren, plaatsgevonden. Fonseca, die eerder een gevangenisstraf van 26 jaar opgelegd heeft gekregen voor zijn rol bij de moord op Wiels, heeft via een directe video- en geluidsverbinding vanuit de penitentiaire inrichting in Middelburg aan de behandeling deelgenomen.

Fonseca was in verband met de behandeling van de zaak Magnus in eerste instantie gedetineerd in de gevangenis in Koraal Specht op Curaçao, Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK). Maar met ingang van 21 januari 2016 werd hij in verband met dringende redenen van veiligheid in het kader van de Onderlinge Regeling Beschikbaarstelling Detentiecapaciteit (ORD) tijdelijk naar de penitentiaire inrichting (PI) Middelburg in Nederland overgeplaatst.

Sindsdien en tot op heden zit Fonseca daar; zijn verblijf in de PI in Middelburg is enkel onderbroken geweest toen hij op 21 januari 2021 naar Bonaire werd overgebracht om als getuige ter terechtzitting van het Hof te worden gehoord.

Het ging toen om de behandeling van het hoger beroep van de zaak tegen voormalig minister van Financiën George Jamaloodin, die wordt gezien als een van de opdrachtgevers van de moord op Wiels.

In de raadkamer heeft de raadsvrouw van Fonseca aangevoerd dat het voornemen van het OM om haar cliënt weer in het SDKK te plaatsen ‘onaanvaardbare veiligheidsrisico’s’ met zich meebrengt omdat volgens haar de gerede kans bestaat dat getracht zal worden om Fonseca om het leven te brengen.

Die overplaatsing van Middelburg naar SDKK is – zo voert Vaders aan – in strijd met het recht van Fonseca op leven en het recht op veiligheid, zoals gegarandeerd in artikel 2 van het EVRM.

Dat die kans ook een gerede kans is, wordt geïllustreerd door het feit dat de overbrenging van Fonseca vanuit Nederland nog in januari van dit jaar met tal van zware veiligheidsmaatregelen gepaard is gegaan, terwijl hij niet eens één nacht in het SDKK kon worden ondergebracht, aldus Vaders, die verder ook aangaf dat Fonseca inmiddels ruim vijf jaar in Nederland vastzit en dat zijn vrouw en kinderen zich ook in Nederland hebben gevestigd om dichter bij hem te kunnen zijn.

,,Zij hebben de voorbije jaren een nieuw leven opgebouwd, terwijl ook verzoeker in detentie is ingeburgerd in Nederland”, aldus Vaders.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

7 reacties

 1. Wat een bekommernis voor de Nederlandse belastingbetaler, en ondertussen zelf op Curaçao van een milder belastingklimaat profiteren. Hoe hypocriet kun je zijn; trouwens Curaçao zo slecht mogelijk afschilderen en liefst zien failliet gaan en er toch blijven wonen is zeer krom, behalve als je zelf masochist bent. Vraag eens aan de belastingdienst daar of je niet in Nederland een solidariteits bijdage kunt betalen, laat zien dat je geen egoïst bent!

 2. Dat wordt een aardige rekening voor curacao ! Of is men hier van wel de lusten en de feesten maar de lasten die mag nederland betalen ?

 3. “Zijn vrouw en kinderen zich in Nederland hebben gevestigd om dichter bij hem te kunnen zijn”.

  Er is een verhaal van iemand die aan het verdronken was en drie keer hulp afsloeg door te zeggen, “God zal me wel helpen”. Uiteindelijk verdronk hij en om een lang verhaal kort te houden, God zei tegen hem, “ik heb 3x hulp gestuurd en je hebt het afgeslagen”.

  Het zelfde lijkt met deze vrouw aan de hand te zijn, misschien heeft zij de fout gemaakt om met een crimineel te trouwen en kinderen te krijgen.

  Zij kreeg de kans om het één en ander weer recht te zetten in het belang van de kinderen en toch kiest ze ervoor om deze crimineel achterna te reizen.

  Weet niet hoe vaders als advocaat denkt, ze moet toch weten dat de kans dat het met deze kinderen met zulke ouders slecht afloopt? Of ziet ze deze kinderen liever als toekomstige cliënten?

 4. Fijn dat Fonseca is ingeburgerd binnen de gevangenis van Middelburg…daar zit de Macamba nu juist op te wachten? Is het niet een taak van Curacao zijn/haar eigen criminelen op te vangen? Een verblijf in de Ned. gevangenis kost de belastingbetaler in Nederland fors geld met een bedrag van ruim 300 euro per dag per persoon. Ik neem aan dat Grapperhaus de rekening aftrekt van de COHO-gelden die Curacao ontvangt. Fonseca hoort binnen de SDKK op kosten van de belastingbetaler (voor zover er belasting betaald wordt) van het land Curacao. Dat hij binnen de SDKK kans loopt vermoord te worden is ‘all in te game’….had hij maar van te voren over moeten nadenken toen hij het spel begon. Er wonen al genoeg “ingeburgerde” Curaçaose criminelen in Nederland. Eruit!

 5. Ydk polítiko: We moeten af van Nederlands bestuurjuk!

  YdK criminal: Wil kost wat kost in makambagestuurde gevangenis en absoluut niet in ydkgestuurde gevangenis!

  Geef hem eens ongelijk!

 6. Laten we eerlijk zijn, gevangenis in Nederland is geen straf, een 3 bij 3 kamer en 1x in 2 weken gebruik van de wipkamer. Welke gevangene zou dat niet willen.

 7. Raadsvrouw Marije Vaders namens Fonseca een verzoekschrift ingediend bij het Hof om het Openbaar Ministerie (OM) te verbieden haar cliënt over te plaatsen naar Curaçao.

  Hmmm Mevrouw Vaders had het ook voor elkaar gekregen dat Pretu werd overgeplaatst en binnen de kortse keren was Pretu dood.

  Denk dat het OM maar goed moet kijken wat mevrouw Vaders allemaal doet!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -