28 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Fonseca blijft in Nederland

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | Fonseca blijft in Nederland
Overplaatsing naar SDKK brengt ‘onaanvaardbare veiligheidsrisico’s’ met zich mee

Willemstad – Het Hof heeft het Openbaar Ministerie in een recent vonnis verboden om Burney ‘Nini’ Fonseca vanuit Nederland over te plaatsen naar Curaçao totdat er een volgende toetsing naar mogelijk gevaar voor het leven van Fonseca heeft plaatsgevonden.

fonsecaOp 29 juli van dit jaar heeft raadsvrouw Marije Vaders namens Fonseca, die wordt gezien als moordmakelaar in de zaak van politicus Helmin Wiels (hij zou als schakel hebben gediend tussen de opdrachtgevers en de uitvoerders van de moord), een verzoekschrift ingediend bij het Hof om het Openbaar Ministerie (OM) te verbieden haar cliënt over te plaatsen naar Curaçao en het OM tevens het bevel op te leggen de detentie van Fonseca in Nederland te laten voortduren.

De behandeling van dit verzoek heeft op 30 juli in de raadkamer, achter gesloten deuren, plaatsgevonden. Fonseca, die eerder een gevangenisstraf van 26 jaar opgelegd heeft gekregen voor zijn rol bij de moord op Wiels, heeft via een directe video- en geluidsverbinding vanuit de penitentiaire inrichting in Middelburg aan de behandeling deelgenomen.

Fonseca was in verband met de behandeling van de zaak Magnus in eerste instantie gedetineerd in de gevangenis in Koraal Specht op Curaçao, Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK). Maar met ingang van 21 januari 2016 werd hij in verband met dringende redenen van veiligheid in het kader van de Onderlinge Regeling Beschikbaarstelling Detentiecapaciteit (ORD) tijdelijk naar de penitentiaire inrichting (PI) Middelburg in Nederland overgeplaatst.

Sindsdien en tot op heden zit Fonseca daar; zijn verblijf in de PI in Middelburg is enkel onderbroken geweest toen hij op 21 januari 2021 naar Bonaire werd overgebracht om als getuige ter terechtzitting van het Hof te worden gehoord.

Het ging toen om de behandeling van het hoger beroep van de zaak tegen voormalig minister van Financiën George Jamaloodin, die wordt gezien als een van de opdrachtgevers van de moord op Wiels.

In de raadkamer heeft de raadsvrouw van Fonseca aangevoerd dat het voornemen van het OM om haar cliënt weer in het SDKK te plaatsen ‘onaanvaardbare veiligheidsrisico’s’ met zich meebrengt omdat volgens haar de gerede kans bestaat dat getracht zal worden om Fonseca om het leven te brengen.

Die overplaatsing van Middelburg naar SDKK is – zo voert Vaders aan – in strijd met het recht van Fonseca op leven en het recht op veiligheid, zoals gegarandeerd in artikel 2 van het EVRM.

Dat die kans ook een gerede kans is, wordt geïllustreerd door het feit dat de overbrenging van Fonseca vanuit Nederland nog in januari van dit jaar met tal van zware veiligheidsmaatregelen gepaard is gegaan, terwijl hij niet eens één nacht in het SDKK kon worden ondergebracht, aldus Vaders, die verder ook aangaf dat Fonseca inmiddels ruim vijf jaar in Nederland vastzit en dat zijn vrouw en kinderen zich ook in Nederland hebben gevestigd om dichter bij hem te kunnen zijn.

,,Zij hebben de voorbije jaren een nieuw leven opgebouwd, terwijl ook verzoeker in detentie is ingeburgerd in Nederland”, aldus Vaders.

Bron: Antilliaans Dagblad

7 reacties

  1. Wat een bekommernis voor de Nederlandse belastingbetaler, en ondertussen zelf op Curaçao van een milder belastingklimaat profiteren. Hoe hypocriet kun je zijn; trouwens Curaçao zo slecht mogelijk afschilderen en liefst zien failliet gaan en er toch blijven wonen is zeer krom, behalve als je zelf masochist bent. Vraag eens aan de belastingdienst daar of je niet in Nederland een solidariteits bijdage kunt betalen, laat zien dat je geen egoïst bent!

  2. Dat wordt een aardige rekening voor curacao ! Of is men hier van wel de lusten en de feesten maar de lasten die mag nederland betalen ?

  3. “Zijn vrouw en kinderen zich in Nederland hebben gevestigd om dichter bij hem te kunnen zijn”.

    Er is een verhaal van iemand die aan het verdronken was en drie keer hulp afsloeg door te zeggen, “God zal me wel helpen”. Uiteindelijk verdronk hij en om een lang verhaal kort te houden, God zei tegen hem, “ik heb 3x hulp gestuurd en je hebt het afgeslagen”.

    Het zelfde lijkt met deze vrouw aan de hand te zijn, misschien heeft zij de fout gemaakt om met een crimineel te trouwen en kinderen te krijgen.

    Zij kreeg de kans om het één en ander weer recht te zetten in het belang van de kinderen en toch kiest ze ervoor om deze crimineel achterna te reizen.

    Weet niet hoe vaders als advocaat denkt, ze moet toch weten dat de kans dat het met deze kinderen met zulke ouders slecht afloopt? Of ziet ze deze kinderen liever als toekomstige cliënten?

  4. Fijn dat Fonseca is ingeburgerd binnen de gevangenis van Middelburg…daar zit de Macamba nu juist op te wachten? Is het niet een taak van Curacao zijn/haar eigen criminelen op te vangen? Een verblijf in de Ned. gevangenis kost de belastingbetaler in Nederland fors geld met een bedrag van ruim 300 euro per dag per persoon. Ik neem aan dat Grapperhaus de rekening aftrekt van de COHO-gelden die Curacao ontvangt. Fonseca hoort binnen de SDKK op kosten van de belastingbetaler (voor zover er belasting betaald wordt) van het land Curacao. Dat hij binnen de SDKK kans loopt vermoord te worden is ‘all in te game’….had hij maar van te voren over moeten nadenken toen hij het spel begon. Er wonen al genoeg “ingeburgerde” Curaçaose criminelen in Nederland. Eruit!

  5. Ydk polítiko: We moeten af van Nederlands bestuurjuk!

    YdK criminal: Wil kost wat kost in makambagestuurde gevangenis en absoluut niet in ydkgestuurde gevangenis!

    Geef hem eens ongelijk!

  6. Laten we eerlijk zijn, gevangenis in Nederland is geen straf, een 3 bij 3 kamer en 1x in 2 weken gebruik van de wipkamer. Welke gevangene zou dat niet willen.

  7. Raadsvrouw Marije Vaders namens Fonseca een verzoekschrift ingediend bij het Hof om het Openbaar Ministerie (OM) te verbieden haar cliënt over te plaatsen naar Curaçao.

    Hmmm Mevrouw Vaders had het ook voor elkaar gekregen dat Pretu werd overgeplaatst en binnen de kortse keren was Pretu dood.

    Denk dat het OM maar goed moet kijken wat mevrouw Vaders allemaal doet!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties