28 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | ‘Faillissement St. Elisabeth’

HomeNieuwsGezondheidAntilliaansDagblad | ‘Faillissement St. Elisabeth’

Geduld schuldeiser Aqualectra op; ziet reddingsplan niet zitten

Sint Elisabeth Hospitaal | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Aqualectra vraagt het faillissement van Sint Elisabeth Foundation (SEF) aan omdat de stichting haar schulden al jarenlang niet (af)betaalt en omdat er talloze schuldeisers zijn met torenhoge vorderingen.

SEF is de stichting die voorheen, tot eind 2019, het Sint Elisabeth Hospitaal exploiteerde; het toen enige algemeen ziekenhuis. Totdat het nieuwe Curaçao Medical Center (CMC) deze functie overnam, heeft het ‘Sehos’ zeer moeilijke (financiële) tijden gekend. ,,Aan het eind van de periode als ziekenhuis, november 2019, heeft de Stichting Sint Elisabeth Hospitaal een fors negatief vermogen overgehouden, oftewel de schulden van de stichting zijn vele malen hoger dan de (waarde van de) bezittingen”, aldus het bestuur op de website.

Voor nutsbedrijf Aqualectra is de maat echter vol: ,,SEF heeft ook de afgelopen weken en maanden geen betalingen verricht aan Aqualectra. De vordering van Aqualectra op SEF blijft daarom onverminderd hoog en bedraagt ruim 3,7 miljoen gulden”, aldus de advocaten.

Deze vordering wordt ook niet betwist door SEF en SEF ontkent ook niet meer dat deze schuld met de huidige stand van zaken niet kan worden afbetaald. SEF biedt zelfs niet meer aan om op zeer korte termijn een serieuze betaling te doen, een belofte die zij in het verleden talloze malen gedaan heeft en eigenlijk nooit is nagekomen. ,,Gelet daarop verkeert SEF in de toestand te zijn opgehouden te betalen”, stelt Aqualectra.

Dat er sprake is van ‘pluraliteit van schuldeisers’ kan naar het oordeel van het nutsbedrijf evenmin ter discussie staan. SEF heeft veel andere schuldeisers, waaronder in ieder geval het Land, de Landsontvanger en pensioenfonds APC. Daarnaast erkent SEF dat er nog diverse leveranciers en andere partijen zijn waaraan zij bedragen verschuldigd is. De stichting is betrokken in diverse rechtszaken.

Conform de jaarrekening 2019 die Sint Elisabeth heeft gepubliceerd, bedraagt de schuldenlast circa 115 miljoen. Echter, als het Memorandum of Understanding (MoU) zou zijn uitgevoerd – met allerlei beloofde kwijtscheldingen – dan zou het nog te saneren bedrag neerkomen op slechts 5,6 miljoen, zijnde de schuld aan APC.

Al ruim vóór het MoU van 2013 was het een feit van algemene bekendheid dat de stichting al geruime tijd ‘technisch failliet’ was. Juist daarom zijn het Land en Sehos overeengekomen dat de schulden zouden worden gesaneerd na de transitie.

Aqualectra heeft tweemaal ingestemd met uitstel van de behandeling van het faillissementsverzoek. Dat uitstel is verleend om SEF de tijd te geven te werken aan een reddingsplan. Dat reddingsplan komt er in het kort op neer dat de stichting haar onroerend goed verkoopt en met de opbrengst uitsluitend leveranciers afbetaalt.

De schuld zou inmiddels 101 miljoen bedragen, maar het onroerend goed wordt getaxeerd op een marktwaarde van slechts 7,2 miljoen. Aqualectra heeft vernomen dat de schulden inmiddels verder zijn gedaald en dat de verkoopwaarde van het onroerend goed hoger is, maar zelfs dan is er een gat van zeker 40 miljoen.

SEF heeft geen bewijs laten zien waaruit blijkt dat APC afstand wil doen van zijn hypotheekrecht. Ook heeft de stichting geen goede uitleg kunnen verschaffen op grond waarvan zij verwacht dat het Land en de Landsontvanger, veruit de twee grootste schuldeisers, het zonder slag of stoot goed zouden vinden dat SEF haar enige activa van waarde cadeau geeft aan concurrente crediteuren. Het MoU bevat ‘niet meer dan een inspanningsverplichting’ van het Land om SEF te helpen met het oplossen van haar schuldenproblematiek.
Aqualectra kan daarom niet anders dan de conclusie trekken dat het reddingsplan niet zonder meer zal slagen.

Voor Aqualectra blijft er dus maar één optie over, en dat is het faillissementsverzoek doorzetten. Wat dit betekent voor de ambitieuze plannen, is nog onbekend.

Bron: Antilliaans Dagblad

14 reacties

  1. Als je vriend of familie bent heb je snel de juiste papieren.
    Als je dan ook nog bestuurservaring hebt….dan maakt het niet veel uit dat die ervaring een ramp was (voor de entiteit, niet voor jouw natuurlijk).
    Maar het is niet alleen een baantjes carousel veelal zijn het stapel functies je gelooft toch niet dat ze aan een inkomen genoeg hebben?

  2. Curacao kent ook een baantjescarousel!
    Dezelfde klunzen en kneusjes zie je elke keer weer de kop op duiken!
    waren ze eerst CEO, CFO, etc, nu zij het adviseurs en consultants, interim directeuren, projectleides.
    En elke keer breken ze het volgende instituut tot de grond af.

  3. Tja. Heel simpel, ons aller verdiende loon door onze domme keuze in 1993 en 1995. Weet u nog mensen “Ku Opshon A, bo no ta perde net, net nada”. De grootste leugen ooit. Met open ogen zijn we in de hondestront gestapt.

  4. Woensdag, 30 maart 2022/21:25
    Als een bedrijf een schuldenlast van deze omvang laat oplopen dan is niet de schuldenaar in de problemen maar de schuldeiser.

  5. ……“Sint Elisabeth Foundation (SEF) 1 van de leden van de Raad van toezicht is Alberto Romero.. Dan weet je al hoe laat het is.”….

    Danki , gracias, merci, thank you

  6. Ik denk dat het bij het toneelstuk van het cmc hoort.
    De kosten van de bouw (ik bedoel het afromen) van het cmc is niet te dragen dus met wat creatief boekhouden worden er kosten gedumpt in St.elisabeth en de stichting voor ontwikkeling van de buurt en vervolgens gaan deze ergens een keer failliet en heeft het cmc een kans.
    Waar het niet dat het afRömer nog verder ging en ook het cmc ondanks het creatieve boekhouden bezwijkt onder de schuldenlast.
    Vergeet niet, faillissement of niet de schulden eindigen altijd bij de burger.
    Het is niet dat een faillissement de schulden magische laat verdwijnen.
    Aqualectra neemt het verlies en verhoogt de prijs van water en stroom.
    Pension fondsen nemen het verlies en korten op de uitkeringen. En zo voort.

  7. Als we naar de namen kijken die bij het SEHOS de laatste jaren betrokken waren kunnen wij ons toch niet verbazen;

    minister Suzy Camelia-Römer, secretaris-generaal (SG) Sharlon Melfor, inspecteur Sirving Keli, SVB-directeur Philip Morris, RvB-voorzitter Frank Poen, financieel-economisch directeur Elvis Thode en de ooit bij Aqualectra wegens wanbeleid ontslagen Anthon Casperson. Zoals altijd is niemand verantwoordelijk.

  8. “Sint Elisabeth Foundation (SEF) 1 van de leden van de Raad van toezicht is Alberto Romero.. Dan weet je al hoe laat het is.”

    macha danki, thank you, dankuwel!

  9. Zie onder het schilderij, is onze regering over een paar weken, kijk goed naar het koppie boven in de mast in het bosje, dat zit Pastor Gerrit de Raaf hij keek en vond alles goed, zijn plan met LBO’er Pik was geslaagd, curacrim naar de filliestijnen, hale luja zingt Gerrit die de bijbel uit zijn hoofd heeft geleerd in het gevang.

  10. Sint Elisabeth Foundation (SEF) 1 van de leden van de Raad van toezicht is Alberto Romero.. Dan weet je al hoe laat het is.

  11. En weer krijgen wij als bevolking het jaren lang wanbeleid en zakken vullen van diverse stichtingen, regering, vakbond en politieke oplichting praktijken boven water komen voor onze kiezen en er komt nog veel meer om de hoek kijken als straks de MFK en PNP regering faillitiestan!!!! niet akkoord gaan met het afgesproken COHO 6 jaar systeem en Nederland verplicht is of de deur dicht te gooien voor dit schorem of om alle schulden van curacrim moet over nemen en betalen. Het lijkt mij beter dat curacrim een provincie van NL word met de naam Provincie OLIECURDUBAI. Moet natuurlijk wel deze regering curacrim met alle LBO kopstukken naar klein curacrim worden https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fupload.wikimedia.org%2Fwikipedia%2Fcommons%2Fthumb%2Fa%2Fa2%2FJheronimus_Bosch_011.jpg%2F1200px-Jheronimus_Bosch_011.jpg&imgrefurl=https%3A%2F%2Fnl.wikipedia.org%2Fwiki%2FHet_narrenschip_(schilderij)&tbnid=l2vdoyjEgQniBM&vet=12ahUKEwiCi9Su_-32AhVZW98KHcD8C44QMygAegUIARChAQ..i&docid=DE5g9FEIpniayM&w=1200&h=2239&q=schilderij%20het%20narren%20schip&ved=2ahUKEwiCi9Su_-32AhVZW98KHcD8C44QMygAegUIARChAQgetransporteerd en mogen zij daar elke dag in de poppenkast Jan Klaasen en Katrijn spelen en gaan vissen alleen met de boot naam het NARRENSCHIP.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties