28 C
Willemstad
• donderdag 1 december 2022

Democracy now! | Tuesday, November 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, November 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 28 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Grootste sportsbetting 1xBET uit Curaçao toch failliet

Persbureau Curacao | Dick Drayer DEN HAAG – Het grootste online sportbettingsbedrijf 1xBet/1xCorp wordt waarschijnlijk toch failliet verklaard. Dat valt op te maken uit de conclusie van de...

DKR | Nieuwe dreun voor Curaçaose goksector

Met PG advies | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Den Haag – De online kansspelsector op Curaçao blijft in de hoek waar de klappen vallen. Vandaag heeft de advocaat-generaal bij de...

Democracy now! | Friday, November 25, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Extra geld ‘voor verduurzamen van energie op BES-eilanden

Kralendijk – De drie eilanden van Caribisch Nederland (CN) krijgen ieder tien miljoen dollar om de verduurzaming van elektriciteit te versnellen. Het uiteindelijke doel is om te komen tot honderd procent duurzame energie. Dit maakten staatssecretaris van Koninkrijksrelaties, Alexandra van Huffelen en de minister voor Klimaat en Energie, Rob Jetten, gisteren bekend tijdens een digitale bijeenkomst met de eilandbesturen en de pers.

 

Verduurzaming van de energievoorziening is volgens Jetten op dit moment nog belangrijker geworden door de stijging van de kosten vanwege de wereldwijde crisis. Er moeten volgens hem nu grote stappen gezet worden voor alle drie de eilanden. Voor Sint Eustatius is het doel in eerste instantie gesteld op zestig procent duurzame energie, voor Saba op 89 procent en voor Bonaire op tachtig procent. Het uiteindelijke doel is volgens de minister voor alle drie de eilanden dat de energie volledig duurzaam wordt opgewekt door middel van wind, zon en opslagcapaciteit.

,,Wanneer we deze plannen voorleggen aan andere landen wordt ons gevraagd hoe we dat voor elkaar willen krijgen. Maar we willen echt naar honderd procent waarbij verduurzaming van het transport op de eilanden en de stroomvoorziening in de nacht nu nog struikelpunten zijn”, aldus Jetten. Toch is hij optimistisch over de toekomst omdat er nieuwe technieken worden ontwikkeld zoals waterstof waarmee de overdag opgewekte energie kan worden opgeslagen.

Op Bonaire investeren elektriciteitsproducent Contour Global en beleidsdeelneming Bonaire Brandstof Terminals (BBT), ondersteund met een subsidie aan BBT, in een zonneweide en een windpark. Er komt ook een batterij om elektriciteit op te slaan en te gebruiken op momenten dat het minder waait. Deze investeringen worden in 2024/2025 afgerond en dan wordt tachtig procent van de elektriciteit op het eiland met duurzame bronnen opgewekt. Dat leidt ook tot een lagere energierekening voor Bonairianen.

Op Saba zijn eerder twee zonneweides gebouwd. Saba onderzoekt de mogelijkheid om een combinatie van een extra zonneweide en windpark te bouwen. Het doel is om binnen twee jaar op een gemiddelde dag honderd procent van de elektriciteit duurzaam op te wekken. Saba Electric hoeft de fossiele generatoren dan alleen nog in te zetten als er onvoldoende zon en wind is.

Op Sint Eustatius breidt Statia Utility Company de zonneweide en batterijopslag uit. Daarmee kan in 2024 zo’n zestig procent van de elektriciteit duurzaam worden opgewekt. Bij de volgende uitbreidingsstap wordt toegewerkt naar tachtig procent duurzame elektriciteit.

De eilandbesturen zijn blij met de toegezegde financiële injectie. Volgens gedeputeerde Bruce Zagers van Saba laat dit commitment zien tussen de drie eilanden en Den Haag en regeringscommissaris Alida Francis van Statia zegt blij te zijn dat met dit geld de derde fase van het zonneparkproject gerealiseerd kan worden. Ook gedeputeerde Hennyson Thielman van Bonaire is tevreden omdat nu echt kan worden begonnen met de eerste fase van het verduurzamingsproject waarvan de plannen volgens hem al zijn uitgewerkt.

,,Niet alleen verduurzaming is belangrijk maar ook het omlaag brengen van de kosten”, aldus Thielman die aangeeft dat er ook voor de korte termijn iets moet gebeuren. Van Huffelen kon hem geruststellen. ,,Na de drie eerdere pakketten wordt er nu ook gewerkt aan een prijsplafond voor CN zoals dat in Europees Nederland is afgesproken. Hier wordt de komende maand meer over bekend”, aldus van Huffelen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -