32 C
Willemstad
• maandag 26 juli 2021 13:50

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Eilanden geen lid CoronaCheck

Eigen digitaal coronacertificaat (DCC) moet oplossing bieden | ANP

Willemstad – Binnen het Koninkrijk wordt samengewerkt aan het digitaal coronacertificaat (DCC) voor onder andere mensen die gevaccineerd zijn in het Koninkrijk, waaronder ook op Curaçao.

Maar de landen ontwikkelen uiteindelijk hun eigen app voor het gebruik van het DCC.

Op de eilanden kan (nog) geen gebruik worden gemaakt van de Nederlandse CoronaCheck-app. Dit wordt naar voren gebracht door Iralice Jansen, epidemioloog en voorzitter van de projectgroep ‘Covid-19 vaccinatieprogramma Curaçao’, maar ook door de Nederlandse Gezondheidsminister Hugo de Jonge.

- Advertentie -

Jansen: ,,Meer informatie over het DCC zal door de overheid gecommuniceerd worden.” Uit een brief van de Nederlandse minister van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer blijkt dat de inwoners van Curaçao, Aruba en Sint Maarten (CAS) geen gebruik kunnen maken van de Nederlandse CoronaCheck-app, die aantoont dat iemand is gevaccineerd of negatief getest. Daarmee kunnen Europese Nederlanders toegang krijgen tot onder andere festivals en feesten, maar kunnen ze ook vrij reizen binnen een groot deel van Europa.

De CAS-landen moeten dus hun eigen app maken, geeft De Jonge aan. ,,De CAS-landen zullen zich aansluiten bij het Europese DCC onder de vlag van het Koninkrijk.” Het DCC bewijst, via een QR-code, dat iemand is gevaccineerd tegen Covid-19 of recent negatief is getest.

‘Onder de vlag van het Koninkrijk’ betekent dat Nederland eindverantwoordelijk is. Maar de landen zullen de praktische uitwerking zelf moeten doen, zo benadrukt de Nederlandse bewindsman nog eens.

,,Een Memorandum of Understanding (MoU) wordt afgesloten tussen Nederland en de landen in het Caribisch deel van het Koninkrijk waarin afspraken worden gemaakt over de juridische en veiligheidsaspecten in relatie tot het beheren en uitgeven van de DCC’s. De landen ontwikkelen hun eigen apps voor het gebruik van de DCC’s. Gestreefd wordt om deze vanaf half juli in gebruik te kunnen nemen”, aldus De Jonge.

- Advertisement -

Mensen die op Curaçao gevaccineerd zijn, met of zonder een Nederlands Burgerservicenummer (BSN), belanden momenteel nog tussen wal en schip. Het registreren van in het buitenland verkregen vaccinatie bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), en dus het reizen binnen de EU zonder te hoeven testen, is nog niet mogelijk.

Dit wordt ook bevestigd op de website van de Rijksoverheid. Die antwoordt op de vraag ‘Volledig gevaccineerd in het ‘buitenland’?’: ,,Er is nu nog geen manier om uw vaccinatie in een niet-EU-land om te zetten in een coronabewijs in CoronaCheck. Hier wordt aan gewerkt.”

Wanneer dit is opgelost en wanneer de CAS/BES-eilanden zelf met een digitaal certificaat komen, is dus nog onbekend. Tot die tijd zal testen noodzakelijk zijn – afhankelijk van het geldende reisadvies. ,,Voor iedereen is deze pandemie en dus ook het DCC nieuw”, licht Jansen toe. ,,Achter de schermen wordt er hard aan gewerkt.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Weekend weer vol ongelukken en gewonden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het begint bijna gewoon te worden, het grote aantal ongelukken in het weekend. Vaak ook met gewonden. Twee ambulances moesten zaterdag naar de Sta Rosaweg,...

PBC | Man gewond op Bonaire na sprong in zee

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Een 18-jarige man is gewond geraakt bij Boca Slagbaai op Bonaire toen hij van de rotsen in zee wilde springen. De man kwam met zijn...

ParadiseFM | Jean-Julien Rojer test positief op coronavirus

De Curaçaose tennisser Jean-Julien Rojer is positief getest op het coronavirus. Daarmee eindigt zijn deelname aan de Olympische Spelen in Tokio. Het is al de vierde sporter...

ParadiseFM | CHATA: hotelbezetting Curaçao gaat goed, maar kan beter

Bijna 55% van de hotelkamers op Curaçao was in de maand juni bezet. Dat ligt boven het Caribisch gemiddelde van bijna 50%. Zo meldt CHATA. In dezelfde...

ParadiseFM | Positief geteste vrouw met valse bewijzen binnen gereisd

Een vrouw die op Bonaire positief heeft getest op Covid-19 is met vervalste papieren Curaçao binnengekomen. Zo maakt het Korps Politie Curaçao bekend. Het was al bekend...

DH | ‘CFT’s suggestion to impose land tax is anti-local people’

PHILIPSBURG--Member of Parliament and United People’s Party faction leader Grisha Heyliger-Marten commemorated the late Dr. Albert Claudius Wathey on July 24 for his contribution to the growth...
- Advertentie -