30 C
Willemstad
• maandag 20 maart 2023

Luchtvaartnieuws | Akkoord over onbeperkte vluchten tussen Curaçao en Trinidad & Tobago

WILLEMSTAD – Luchtvaartmaatschappijen uit Curaçao en Trinidad & Tobago kunnen binnenkort onbeperkte commerciële vluchten tussen elkaars eilanden aanbieden. Dat is de uitkomst van de onderhandelingen over een...

Column Kadushi | Té ongeloofwaardig

Dossier Koninkrijksrelaties “Het eiland is dankzij de bijna altijd schijnende zon, een heerlijk verkoelende passaat en de vijftig tinten blauw gekleurde zee populair bij toeristen die weinig geven...

PBC | Dode na schietpartij bij rotonde Palu Blanku

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een dode en een gewonde door een schietpartij. Dit gebeurde rond 3 uur in de ochtend van 19 maart. Volgens de politie is er...
- Advertentie -

PBC | Politicus Rolando Brison dag na aanhouding weer vrijgelaten

Persbureau Curacao PHILIPSBURG – Het Openbaar Ministerie (OM) op Sint-Maarten heeft bekendgemaakt dat Rolando Brison, een parlementslid dat vrijdag werd gearresteerd op verdenking van het aannemen van steekpenningen...

PBC | Video: Hoe vangt de marine drugs in het Caribisch gebied?

Persbureau Curacao In deze video legt de marine uit hoe drugs worden onderschept in het Caribische gebied. Voor drugssmokkelaars is de Caribische zee de perfecte plek om ongezien...

PBC | Tentoonstelling slavernijverleden van het Rijksmuseum te zien in New York

Persbureau Curacao NEW YORK – Het onderwerp van slavernij is van wereldwijde betekenis. Om die reden heeft de Verenigde Naties (VN) besloten om de tentoonstelling “Slavernij” van het...

Column Youp | Doffe dreun

Lees ik nou dat steeds minder Nederlanders seksueel actief zijn en dat alleen de 70+’ers nog regelmatig vaak van bil gaan? Hebben die oudjes bij die enquête...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Eigenaar wipmotel gestraft

Eerste effect Team Bestrijding Ondermijning | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De in China geboren Z-L.F. (59) is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden voor het voeren van een ondeugdelijke administratie, het onjuist opgeven van winst-, loon-, omzet- en inkomstenbelasting en witwassen. Hij heeft daarmee voor een bedrag van bijna 3,3 miljoen gulden belasting ontdoken.

F. was in de periode 2009 tot en met 2015 directeur en enig aandeelhouder van Veeris Resort, een wipmotel dat in de volksmond ‘koei’ genoemd wordt. In het onlangs uitgesproken vonnis wordt dit uitgelegd als: ,,Veeris Resort bv exploiteert een motel waar men tegen betaling van een (klein) bedrag per uur een kamer kan huren. Dit is een feit van algemene bekendheid op Curaçao.”

Het is volgens het gerecht een unicum dat in de Caribische delen van het Koninkrijk een verdachte voor alleen belastingfraude is veroordeeld. ,,Dat hierin verandering is gekomen, houdt evident verband met de start van het Team Bestrijding Ondermijning. Er is simpelweg financiële onderzoekscapaciteit vrijgemaakt om deze als ondermijning getypeerde zaken te kunnen aanpakken. De traditie van niet-vervolging is daarmee doorbroken”, aldus het vonnis.

De man moet ook een geldboete van 500.000 gulden betalen en gebeurt dit niet, dan wordt dit vervangen door nog een jaar detentie. De straf volgt nadat de Stichting Belastingaccountantsbureau (SBAB) een boekenonderzoek verrichtte. In het opgemaakte proces-verbaal valt te lezen dat Veeris Resort geen kasadministratie bijhoudt terwijl de omzet nagenoeg geheel per kas (contant) wordt ontvangen, en dat primaire boekhoudbescheiden niet meer beschikbaar zijn. Niets werd digitaal bijgehouden. Ook een loon- en financiële administratie ontbraken, evenals jaarrekeningen.

,,Dat er onvoldoende omzet werd geregistreerd zag deze administrateur aan het bedrag aan kosten dat niet meer evenredig liep met de omzet”, zo getuigt een van de onderzoekers. Gevolg:

,,Doordat Veeris Resort zijn omzet en verkopen niet heeft bijgehouden, is over de jaren 2009 tot en met 2011 een te laag bedrag aan winstbelasting en omzetbelasting verantwoord en geheven.” Het gerecht oordeelt dat Z-L.F. als enige directeur en aandeelhouder hiervoor verantwoordelijk gehouden moet worden.

In het vonnis wordt gesproken van een geschatte winst in 2011 van 2 miljoen gulden. Een aanwijzing dat de man meer inkomsten genoot dan aangegeven blijkt ook uit contante stortingen op zijn bankrekening.

Bij de motivering van de straf stelt het gerecht dat bij de heffing van belastingen in het algemeen ‘gewichtige gemeenschapsbelangen zijn betrokken’. ,,Met belastingheffing wordt immers beoogd dat Curaçao geldmiddelen verschaft die voor zijn instandhouding en taakvervulling noodzakelijk zijn”, zo wordt nader uitgelegd. Ook wordt gewezen op oneerlijke concurrentie ten opzichte van bonafide belastingplichtigen en het effect van belastingontduiking in een kleine gemeenschap.

,,Het spreekt immers voor zich dat naarmate de gemeenschap kleiner is, de begroting kleiner is en daarmee de impact van belastingontduiking groter is. Belastingfraude is ernstig en in zoverre is de forse strafeis van de officier van justitie niet onbegrijpelijk te noemen.” Dat er een lagere straf is opgelegd dan geëist heeft ermee te maken dat het voor het eerst is dat er gestraft wordt voor belastingfraude, maar ook omdat Z-L.F. uiteindelijk toch zo’n 84 procent van de schuld heeft voldaan.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

4 reacties

 1. Er wordt voor het eerst gestraft voor belastingfraude en het gaat om een Chinees, het is toch geen hogere wiskunde? Een geschatte winst van 2 miljoen in een jaar, één ding is zeker er wordt behoorlijk wat gewipt op Curaçao. In feite kan hij in de gevangenis ook een wip kamer verhuren.

 2. 2 miljoen winst over 2011 ?
  Dan praten we over rond de 6000 nAF per dag aan winst, dus niet eens omzet. Geen idee wat de prijs is daar, maar met 100 NAF per klant praten we dus over 60 klanten per dag, die dus buiten de deur wippen. En die komen niet iedere dag terug, wellicht eens per week of 2 weken, dus dan praten we nog altijd over een kleine 1000 wips buiten de deur
  Maar aangezien het hier om winst gaat en niet om omzet ligt dat aantal nog wel behoorlijk wat hoger.
  En ondertussen zingt iedereen de longen uit het lijf in de kerk……………..dat ze toch echt geen overspel plegen, omdat hun sprookjesboek dat verbiedt.

 3. “1Ook een loon- en financiële administratie ontbraken, evenals jaarrekeningen.”
  Ontbrekende jaarrekeningen is dat strafbaar op Curaçao?
  Komt de gevangenis wel snel vol

 4. Goed! Fijn dat eindelijk een Team Bestrijding Ondermijning verandering heeft gebracht en een Rechter in het Caribische gedeelte van het Koninkrijk een verdachte heeft veroordeeld wegens belastingfraude ,ontduiking en witwassen. Nu nog de grote fraudeurs!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -