28 C
Willemstad
• woensdag 8 december 2021 17:42

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Eerste hybride Naskho-conferentie

Door Els Kroon

Naskho-conferentie | Els Kroon

Willemstad – Afgelopen weekeinde organiseerde Naskho, de Nederlands Caribische Stichting voor Klinisch Hoger Onderwijs, haar eerste post Covid-19-conferentie over tuberculose en longvaatziekten met sprekers en deelnemers die zowel fysiek als via Zoom aanwezig waren.

Op zaterdag werd tuberculose nader belicht terwijl op zondag aandoeningen van de bloedvaten waaronder het Rendu-Osler-Weber Syndroom, ook wel bekend als ROW of de wetenschappelijke naam HHT, centraal stonden. De onderwerpen van de tweeledige conferentie hadden met elkaar gemeen dat ze zeldzaam zijn en dus moeilijk te onderkennen, en veelal te maken hebben met de longen.

Daarbij werd de samenwerking tussen de afdelingen longziekten en de tuberculosecoördinatoren van het Curaçao Medical Center (CMC) en het Horacio Oduber Hospital (HOH) Aruba benadrukt, met medewerking van 15 sprekers, waarvan er 14 fysiek aanwezig waren, afkomstig van RIVM, Erasmus MC, Radboud UMC, St. Antonius ziekenhuis Nieuwegein, Dijklander ziekenhuis Purmerend, CMC, HOH, het Ministerie van GMN en het Ministerie van VWS in Nederland.

- Advertentie -

De lezingen waren vooral gericht op huisartsen, specialisten in infectiebestrijding, interne ziekten, longziekten en volksgezondheid, verpleegkundigen en laboranten. Accreditatie was mogelijk door middel van controlevragen aan de zoomdeelnemers.

De conferentie werd zaterdag geopend door minister van GMN Dorothy Pietersz-Janga (MFK). In haar toespraak verhaalde ze over haar eerste kennismaking met de bijna 140 jaar geleden ontdekte ziekte TB, toen ze aan het begin van haar medische carrière het BCG vaccin kreeg toegediend ter preventie van een tuberculose (TB) infectie.

Honderd jaar eerder stierf een op de 7 mensen in Europa en de VS aan de gevreesde ziekte. Nog steeds overlijden er jaarlijks meer dan een miljoen mensen aan de ziekte, die slachtoffers maakt in alle landen en in alle leeftijden.

De coördinatoren en sprekers zijn blij met de aandacht van politieke zijde. ,,De wetgeving uit 1921 is sterk verouderd”, zegt epidemioloog Izzy Gerstenbluth, die de geschiedenis van TB op de BES en CAS eilanden uiteenzette.

- Advertisement -

,,Bij diagnosestelling en bestrijding van TB lopen we regelmatig tegen obstructies aan veroorzaakt door die wet. Dat besef was er al vóór 2010. De nieuwe wet infectieziektebestrijding was toen voorbereid en klaar om geïmplementeerd te worden, maar dat is nooit gebeurd. Elf jaar later is er opnieuw werk verricht ter voorbereiding”, weet Gerstenbluth. ,,Hopelijk krijgt de wet nu wel voldoende aandacht.”

Door de Covid-19-pandemie is de aandacht voor TB en ROW afgezwakt, maar de ziekte is nog steeds een zorg, die wel door de vooraanstaande sprekers wordt onderkend, en waarvoor oplossingen voor diagnostiek en behandeling zijn aangedragen. Volgende week meer in deze krant over de op de conferentie besproken ziekten en de beheersing daarvan in Curaçao en Aruba.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Tuberculose, tuberculose waar kennen we dat van ook alweer? Tuberculose kennen de meesten van ons van vroeger toen prostituees uit Dominicaanse Republiek en Colombia met een röntgenfoto moesten bewijzen dat ze geen tuberculose hadden.

    Een röntgenfoto kan niet dubbel gevouwd worden dus op HATO hadden de medewerkers van douane en immigratie al door dat er “sangre nueva” was. Het was natuurlijk gebruikelijk om in uniform gelijk een afspraak voor die avond te maken.

    Op zich was er niets tegen, ik lust zelf pap van. Ik hoopte in die tijd vurig dat ik douaneambtenaar of immigratieambtenaar was, maar ja ik moest zo nodig studeren.

    Later is de röntgenfoto ingeruild voor een HIV test en ik moet zeggen dat de meesten van ons vol verlangen zitten te wachten tot dat deze voor een vaccinatie bewijs is vervangen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NTR | Toneel tegen huiselijk geweld: ‘Het kwam hard binnen’

Marit Severijnse KRALENDIJK – Met de theatervoorstelling ‘Stop the beating’ trapt advies- en meldpunt Guiami een grote campagne tegen huiselijk geweld en kindermishandeling af. “Het komt hard binnen....

DH | Child abuser opposes his extradition from Scotland

PHILIPSBURG--Almost three years after he was sentenced by the Court of First Instance in St. Maarten to seven years in prison for a large number of...

Ingezonden | Allemaal ‘Nette Mensen’

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Coalitie boycot raadsvergadering Bonaire

Kralendijk - Wie gisteravond rekende op vuurwerk in de Eilandsraad kwam bedrogen uit. Vijf minuten nadat waarnemend gezaghebber Reynolds Oleana de vergadering had geopend konden de aanwezigen...

AntilliaansDagblad | Slechts enkele organisaties hebben echt 12,5% gekort

Willemstad - Ongeveer de helft van rechtspersonen die door de overheid gefinancierd worden, zoals stichtingen, verenigingen en overheids-nv’s voldoet ‘min of meer’ aan de eis van 12,5...

AntilliaansDagblad | Klimaatrisico’s financiële sector

CBCS voorzitter regionale werkgroep gecoördineerde aanpak Willemstad/Philipsburg - ,,De juiste mix vinden om klimaatrisico’s en groene financiering in onze regio aan te pakken en te bevorderen, zal een...
- Advertentie -