30 C
Willemstad
• zaterdag 15 mei 2021 16:56

PBC | Bicentini wil Hiddink graag opvolgen

Persbureau Curacao Bicentini is bereid te praten over een terugkeer naar Curaçao om Hiddink tijdelijk op te volgen. De voormalige bondscoach van Curaçao zegt nog niet te zijn...

AD | Stormloop op vakanties: extra TUI vluchten naar Curaçao en Aruba

Sanne Meijer | Algemeen Dagblad Dat we vanaf vandaag weer in het vliegtuig mogen springen naar een aantal bestemmingen, hebben reisorganisaties geweten. De telefoon staat roodgloeiend. ,,Alles wijst erop dat vandaag...

PBC | Knops dreigt Pisas met intrekken coronasteun Curaçao

Persbureau Curacao Staatssecretaris Knops laat er geen misverstand over bestaan. Indien de nog aan te treden regering Pisas niet deelneemt aan het Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling,...

PBC | Stranden Curaçao per direct weer open

Persbureau Curacao De stranden op Curaçao zijn per direct weer open. Het juridisch verbod blijkt in de ministeriele beschikking helemaal niet te bestaan. De regering communiceerde dat op...

PBC | Frontale botsing eindigt in derde dode dit jaar

Persbureau Curacao Gisteravond is bij een frontale botsing een dodelijk slachtoffer gevallen. Het ongeluk gebeurde op de kaya Mitologia ter hoogte van de White House Snèk net voor...

PBC | Corona blijft slachtoffers eisen

Persbureau Curacao Opnieuw heeft Covid19 een dodelijk slachtoffer geëist op Curaçao. In totaal zijn er sinds het begin van de coronacrisis 119 mensen overleden aan de gevolgen van...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Eén ob-tarief: 7%

HomeMediaAntilliaans DagbladAntilliaansDagblad | Eén ob-tarief: 7%

Nieuwe coalitie: Bank incasseert bij elke transactie en draagt af | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Van invoering van de abb wordt afgezien en de Landsverordening omzetbelasting wordt aangepast, waardoor er straks nog maar één uniform tarief ob bestaat: 7 procent.

Het basistarief, nu nog 6 procent, gaat daarmee omhoog. Maar de schakels zullen moeten verdwijnen, zo leest het Antilliaans Dagblad in het Regeerakkoord 2021-2025. Dat gaat bijvoorbeeld ook gelden voor de benzineprijs aan de pomp, die nu door opstapeling van ob hoger is, maar in de toekomst door de verkoper mag worden verrekend met de eerste schakel waardoor de consument minder betaalt.

Belangrijk is ook dat de commerciële banken de incasseerders worden van de overheid, want bij elke elektronische transactie dient de bank de verschuldigde ob automatisch in te houden en deze direct af te dragen aan de Landskas. Dit staat in het ‘Regeerakkoord van Landhuis Daniel’ van de aanstaande coalitiepartijen MFK en PNP. Het werd op vrijdag 30 april ondertekend.

De partijen zijn het erover eens dat het Curaçaose belastingstelsel eenvoudiger moet en dat er een verdere verschuiving moet komen van de directe belastingen (loonbelasting) naar indirecte belasting (ob). Het begrip ‘abb’ (algemene bestedingsbelasting), zoals het demissionaire kabinet-Ruggenaath voornemens was te introduceren in plaats van de ob, komt in het regeerakkoord niet voor.

Met meer indirecte belasting verwacht de nieuwe regering van beoogd premier Gilmar Pisas (MFK) beter in staat te zijn het zwarte en grijze circuit ertoe te dwingen ook bij te dragen aan de algemene middelen.

Voor import van goederen blijft overigens een tarief van 9 procent bestaan, terwijl de mogelijkheid om 4,5 procent te verrekenen komt te vervallen. In plaats daarvan verdwijnt een schakel van 7 procent door de mogelijkheid van het aftrekrecht door de wederverkoper.

Voor verzekeraars, restaurants (horeca) en luxeartikelen geldt – als het aan de nieuwe coalitie ligt – straks niet meer 9 procent, maar wordt deze 7 procent. Net als op alle andere lokale aankopen van goederen of diensten. Ook voor verblijf in een hotel of de huur van een (vakantie)appartement is het tarief 7 procent.

Benzine wordt goedkoper, omdat één schakel verdwijnt. Nu nog wordt ob geheven als pomphouders afnemen van Curoil en vervolgens opnieuw bij de verkoop aan de consument (momenteel twee keer 6 procent). Het eerste mag in de toekomst worden teruggevorderd, waardoor er nog slechts 7 procent dient te worden betaald.

Het regeerakkoord van MFK en PNP bevat verschillende rekenvoorbeelden waaruit moet blijken dat de consument straks minder moet afrekenen. Omdat de banken wettelijk verplicht worden de ob in te houden en af te dragen, bij elke swipe of online betaling, verwacht de aanstaande regering sneller over de ob-opbrengsten (en dus liquiditeiten) te kunnen beschikken en de ‘compliance’ (de mate waarin wordt voldaan aan belastingplicht) te verhogen.

Voor de fiscus en in het bijzonder Stichting Belastingaccountantsbureau (SBAB) wordt de controle een stuk eenvoudiger en effectiever. Verder is het de verwachting dat concurrentievervalsing, door het afschaffen van de diverse schakels, wordt tegengegaan. De coalitie wil verder heffing van ob bij casino’s, maar ‘tax & duty free winkelen’ voor toeristen.

Vrijgesteld van ob blijven of worden producten in de ‘makutu básiko’ (basisbehoeften wat betreft levensmiddelen), maar verder ook sportartikelen, schoolboeken en medicijnen die door de arts worden voorgeschreven.

Om deze veranderingen door te voeren zal de Landverordening omzetbelasting 1999 moeten worden gewijzigd en door de nieuwe Staten, die op 11 mei aantreden, aangenomen.

Het 82 pagina’s tellende regeerakkoord zegt niets over de te verwachten budgettaire gevolgen; meer- of minderopbrengsten voor de staatskas.

Bron: Antilliaans Dagblad

3 reacties

  1. Op basis van alleen deze informatie zou je verwachten dat de OB-opbrengsten aanzienlijk zullen afnemen. Ben benieuwd naar de onderliggende berekeningen.
    En klanten die cash betalen? Hoe werkt dat dan in de nieuwe regeling? En hoe weet de bank op basis van de swipe-betaling of de aankoop artikelen uit de makutu basiko (vrijgesteld van OB) bevat? Dit vraagt toch nog wel om enige verduidelijking…

  2. “Omdat de banken wettelijk verplicht worden de ob in te houden en af te dragen, bij elke swipe of online betaling…….”. En de kosten daarvoor??? Worden verhaald op de rekinghouder??

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties