27 C
Willemstad
• woensdag 8 december 2021 00:24

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Dubbelrol KPC vreemdelingenbeleid’

Nu kun je zelf alle details invullen op het digitale formulier en eventueel foto’s of video’s toevoegen. Op deze manier heeft de politie alle informatie die nodig is zonder op te hoeven bellen | ANP

Willemstad – De ombudsman heeft – naar nu blijkt – in 2020 bij de toenmalige minister van Justitie, Quincy Girigorie (PAR), in een brief zijn zorgen geuit over mogelijke belangenverstrengeling oftewel een ‘dubbelrol’ van het Korps Politie Curaçao (KPC) in het vreemdelingenbeleid.

De ombudsman mocht overigens geen reactie ontvangen van de minister. De brief had voornamelijk betrekking op de positie van de adviesgroep die genoemd wordt in het in juni 2019 vastgestelde vreemdelingenbeleid.

,,Het feit dat de Unit Vreemdelingentoezicht en Grensbewaking van het Korps Politie Curaçao (KPC) deel uitmaakt van de adviesgroep, terwijl deze organisatie zelf inhoudelijk betrokken is bij onder andere de intakeprocedure, kan naar de mening van de ombudsman de schijn van mogelijke belangenverstrengeling creëren”, zo is aangevoerd.

De ombudsman gaf de minister van Justitie in overweging om de samenstelling van de adviesgroep onder de loep te nemen en daarbij in elk geval de duale taken van de Unit Vreemdelingentoezicht en Grensbewaking van het KPC te heroverwegen. Ook werd voorgesteld een permanent lid in de adviesgroep te benoemen dat over uitgebreide en aantoonbare juridische expertise beschikt.

- Advertentie -

De ombudsman: ,,Dit lid zou bij voorkeur van buiten het ministerie van Justitie moeten komen, of in ieder geval geen lid mogen zijn van de reeds in het beleid genoemde twee ambtelijke organisaties van het ministerie van Justitie, ten einde de onpartijdigheid en deskundigheid van de advisering te garanderen.”

In een andere zorgbrief heeft de ombudsman er bij de voormalige minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW), Hensley Koeiman (MAN), in 2020 voor gepleit dat er veranderingen doorgevoerd zouden worden ten aanzien van de uitvoering van het Landsbesluit kosteloze rechtskundige bijstand. De ombudsman verzocht de minister dringend de procedure tot het verlenen en afwijzen van verzoeken om kosteloze rechtsbijstand grondig te herzien en tevens te formaliseren en om een einde te maken aan de praktijk waarbij aanvragen mondeling worden afgewezen.

De ombudsman betreurt het dat de minister niet gereageerd heeft op zijn brief. Wel zijn er ‘diverse persoonlijke gesprekken gevoerd over onder meer de inhoud van deze zorgbrief’, zo voegt de ombudsman eraan toe.

Bron: Antilliaans Dagblad van 9 juli 2021

- Advertisement -

Artikel delen

2 reacties

  1. Nooit geweten dat er op Curaçao een ombudsman was.
    En kosteloze rechtsbijstand??
    Wbt toelatingsbeleid:
    De LTU is zoals die is.
    Bewijs dat je nooit iets ergers hebt gedaan dan een parkeerbon scoren, voldoende inkomsten hebt, huisvesting en een zorgverzekering. Betaal ca. 700fl. en wacht 2 tot 4 maanden.

  2. De functie van ombudsman is copy paste uit Nederland. Een brief aan Hensley Koeiman heeft geen zin de man komt voor 12 uur zijn bed niet uit. De ombudsman moet meer kunnen. Wellicht het parlement de minister verantwoording in het parlement laten afleggen anders is dit de zoveelste overbetaalde functie die geen return of investment levert.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | VS scherpt regels aan voor reizigers

Wie vanaf nu vanuit Curaçao naar Miami of New York reist moet aan strengere regels voldoen. De VS hebben de inreismaatregelen aangescherpt vanwege de Omicron variant van...

ParadiseFM | Moordzaak Poentje Castro pro-forma voor de rechter

Na 11 jaar verschijnt er eindelijk een verdachte voor de rechter voor moord op Poentje Castro. De Arubaanse reporter werd in 2010 dood gevonden in zijn huis....

Democracy now! | Tuesday, December 7, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 7 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Amnesty International en VluchtelingenWerk op werkbezoek naar Curaçao en Aruba

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Amnesty International en Vluchtelingenwerk bezoeken volgende week Curaçao en Aruba. Zij voeren dan gesprekken met de autoriteiten, Venezolanen en activisten naar aanleiding van hun...

PBC | Curaçao heeft dringend pro-actief en rules-based toezicht nodig op de financiële sector

Door Servaas Houben en Ronald Ketellapper Financiële instellingen in kleine staten worden vaak niet ‘gecontroleerd’ door onafhankelijke (financiële) media, ratingbureaus en consumentenbescherming organisaties. Toezichthouders moeten daarom een ​​actievere...
- Advertentie -