27.2 C
Willemstad
• dinsdag 30 november 2021 06:05

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Deur naar versoepeling voorzichtig op een kier

Dus gaat de deur wel open, maar op een kiertje | Persbureau Curacao

Willemstad – De Curaçaose regering versoepelt vanaf vandaag heel voorzichtig de coronamaatregelen. Als de besmettingscijfers stabiel blijven of verder dalen en de vaccinatiebereidheid toeneemt, is er meer mogelijk.

Dus gaat de deur wel open, maar op een kiertje.

In de persconferentie gisteren was de rode draad dat de het nog te vroeg is om alle maatregelen overboord te gooien, omdat er geen garantie is dat het veilig kan. Een nieuwe explosie van coronabesmettingen ligt op de loer, want de superbesmettelijke Britse variant van het virus gaat nog altijd rond op het eiland.

Vaccineren wordt gezien als de weg terug naar een normaler leven. Tot gisterochtend stonden 78.054 personen geregistreerd voor een vaccinatie. Daarvan hebben er bijna 74.000 een eerste prik gehad en 27.491 ook al de tweede dosis van het vaccin. De vraag is of dat voldoende is.

- Advertentie -

,,Het is niet zeker of op dit moment genoeg mensen beschermd zijn tegen het virus om helemaal open te gaan”, zei epidemioloog Izzy Gerstenbluth gisteren tijdens de persconferentie. Zowel Gerstenbluth als demissionair premier Eugene Rhuggenaath (PAR) konden het niet vaak genoeg herhalen: het loslaten van de maatregelen moet weloverwogen gebeuren, op een verantwoorde manier en poko poko, stapje voor stapje. En ja, er is behalve met gezondheidsrisico’s rekening gehouden met sociaaleconomische en psychische gevolgen.

Dus blijft de plachi di dia, na langdurig overleg, tot 19 mei van kracht en mogen mensen ook de komende twee weken uitsluitend de twee dagen van hun kenteken de weg op met de auto. Dus is het de komende autoloze zondagen weer stil op de weg. Dus blijven de stranden verboden terrein, met uitzondering van een paar uurtjes in de vroege ochtend om te zwemmen. ,,De rust op straat en thuis, geeft ruimte voor meer economische activiteiten”, zegt Rhuggenaath.

De avondklok, toke de keda, gaat vanaf vandaag niet om 19.00 uur maar om 21.00 uur in. Dat betekent dat bijvoorbeeld supermarkten en minimarkten tot 20.00 uur open mogen blijven. De kleinhandel, zoals boekwinkels en kledingzaken, mag onder voorwaarden weer klanten binnenlaten (maximaal 5 en maximaal 25 in ruimtes groter dan 250 vierkante meter), evenals bouwmateriaalzaken.

Maar bij voorkeur kiezen de zaken voor andere opties: thuis leveren, curbside pickup of click and collect. De versoepelingen zijn vooral goed nieuws voor restaurants met een terras. Daar kan met maximaal vier gasten aan een tafel weer drank en eten geserveerd worden. De tafels moeten twee meter van elkaar af staan en maximaal de helft van de oppervlakte mag gebruikt worden.

- Advertisement -

Andere horecagelegenheden en truk’i pan hebben de mogelijkheid van leveren thuis en afhalen vanuit de auto (curbside pickup). Op zondag mogen restaurants en truk’i pan uitsluitend bestellingen afleveren.
De hoop is dat er snel meer maatregelen losgelaten kunnen worden.

In de week van 10 mei zijn er gesprekken met verschillende sectoren over hoe dat zo snel en verantwoordelijk mogelijk zou kunnen. De coronacijfers van de afgelopen week zijn veelbelovend. Het aantal positieve testen is laag en zelfs onder de vijf procent en het aantal actieve gevallen is gedaald van 1.108 vorige week maandag naar 318 gisteren.

Gerstenbluth zegt dat drie indicatoren bepalen of het, vanuit het oogpunt van de volksgezondheid, verantwoord is om het escalatieplan los te laten: de positivity rate moet onder de tien procent en het liefst onder de vijf procent liggen, de reproductiefactor moet stabiel zijn en onder de 0,7 of lager en het aantal besmettingen moet onder de 25 per dag blijven. Maar die trend moet de komende weken doorzetten.

Gerstenbluth wijst erop dat er nog altijd 52 covidpatiënten in het Curaçao Medical Center (CMC) liggen, van wie er 24 intensieve zorg nodig hebben. ,,Normaal gesproken zijn er acht bedden voor ic-patiënten met de mogelijkheid tot opschalen naar 16.”

De capaciteit van de zorg blijft kwetsbaar en met de besmettelijke Britse variant kan het snel misgaan, zoals eerder is gebleken. ,,Tot en met 22 maart waren er op Curaçao 22 mensen overleden aan de gevolgen van een coronabesmetting. Dat zijn er nu 111”, illustreert Gerstenbluth de ernst van de afgelopen golf van besmettingen.

,,In een maand hadden we vijf keer zo veel doden dan het hele jaar daarvoor.” Het aantal doden is voor het eerst ook significant hoger dan normaal gesproken in maart en april. Gerstenbluth: ,,Dat gebeurt als je een uitbraak niet kunt controleren.”

Maar dat is niet alleen ernstig vanwege de vele slachtoffers, maar ook omdat de reguliere zorg niet door kan gaan en operaties en behandelingen moeten worden uitgesteld om afdelingen en personeel vrij te maken voor de zorg aan patiënten met Covid-19. Vandaar de voorzichtige aanpak. Dat mag niet opnieuw zo uit de hand lopen.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

6 reacties

 1. @ Stanley, dat doen jullie tochzelf opgesloten zitten thuis. Ik ben sinds maart 2020 nog geen dag thuisgebleven en trek me niks aan van avondklokken, gesloten grenzen en wat dies meer. En dat vaccin mogen ze ook in hun hol proppen. Ongelofelijk hoe binnen 1 jaar en 2 maanden er zoveel slappe figuren op de wereld zijn, die zich moedwillig willen laten inspuiten met troep, zogenaamd om hun “vrijheid”terug te krijgen. Sukkels snap het dan die “vrijheid” heb je gretig afgestaan voor zogenaamde “veiligheid”. Je krijgt dus niks terug. Ik laat me in ieder geval niet chanteren met paspoortjes, testen etc. Niks te vaccinatiegraad van 85% blablabla. Laat ze de regerinlijders maar volspuiten ermee.

 2. In Europa zijn ze al bezig met corona paspoort. Als je daar niet voor kiest dan kan je ook niet meer reizen of een concert bezoeken. En elke keer 100 euro betalen voor ene pcr is ook wel duur.

 3. Dit soort mensen oa c cooper hebben het idd verknald voor iedereen. Hij komt nu vood derde keer met z’n grote muil , dat ie alles open gaat doen, en hij heeft nog net net niks in te brengen.

 4. voor uurtje fuctuurtje izzy geldt:
  Give the man a gun and he will rob a bank…
  give a man a bank and he will rob the world..
  He Izzy, lekker gewerkt knul…..

 5. @Stanley schreef;
  “Daarbij komt ook nog eens dat dit soort mensen Zich ook niet laat vaccineren, en we nooit aan de 85% van gevaccineerde personen gaan komen”

  Nou, ‘dit soort mensen’ komen blijkbaar ook voor in de USA. De Amerikaanse media meldt dat verscheidene Gouverneurs en mayors de Amerikaanse burgers zowat smeken om zich te laten vaccineren. Er zijn zelfs Staten die hun jongere burgers tot vaccinatie lokken door een spaarrekening aan te bieden met een beginkapitaaltje van 100 dollar. Van de Republikeinse achterban weigert meer dan de helft zich te laten vaccineren, dat zijn al gauw zo’n 50-miljoen Trumpaanhangers.

 6. Dankzij De verkiezingsfeesten van MFK zitten wij nu met zijn allen opgesloten. Daarbij komt ook nog eens dat dit soort mensen Zich ook niet laat vaccineren, en we nooit aan de 85% van gevaccineerde personen gaan komen en alles extra lang dicht blijft.
  Vrijdag was er een happy Hour bij landhuis Daniel door deze figuren. Hoezo denken deze schoften wel HH te mogen houden zonder mondkapje, Terwijl de rest van de horeca dicht moet blijven, en wij opgesloten zitten thuis.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

AntilliaansDagblad | Aruba met strengere inreisregels Nederland

Oranjestad - Toeristen die vanuit Nederland naar Aruba komen, krijgen vanaf 4 december te maken met strengere inreismaatregelen. Ze moeten zich 1 dag voor de heenreis laten testen,...

AntilliaansDagblad | Dreun voor Ansary c.s

met vonnis | Aandeelhouders en ex-bestuurders Ennia veroordeeld tot miljard schadevergoeding Willemstad - ‘Ansary cum suis veroordeeld tot betaling van ruim een miljard aan schadevergoeding’ kopt de Centrale Bank...

AntilliaansDagblad | In 2022 niet één ob-tarief

Regering wel van plan banken te laten afdragen Willemstad - Het werd al eerder aangekondigd maar nu staat het dan ook zwart op wit in de gewijzigde begroting...

AntilliaansDagblad | Kwart wachtlijst CMC weggewerkt

‘Met 4,1 miljoen extra fondsen’ Willemstad - Het Curaçao Medical Center (CMC) heeft afgelopen maand zeker een kwart van de wachtlijst weggewerkt. Dat kon dankzij het voorschot van...

HOF | Uitspraak Ennia-zaak

met vonnis Vandaag heeft het gerecht in eerste aanleg van Curaçao uitspraak gedaan in de zaak van Ennia tegen een aantal van haar (voormalig) bestuurders, commissarissen en aandeelhouders....

Democracy now! | Monday, November 29, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...
- Advertentie -