31 C
Willemstad
• maandag 3 oktober 2022

Extra | Journaal 3 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | SNSM extracts three sailors from stranded cargo vessel

MARIGOT--On the instructions of Regional Centre for Surveillance and Rescue Operations Antilles-Guiana CROSS-AG, French-side sea rescue SNSM volunteers went to the assistance of a cargo vessel early...

AntilliaansDagblad | Gezaghebber Rijna werpt kritiek verre van zich

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna van Bonaire benadrukt in een reactie op een publicatie waarin zijn integriteit als gezaghebber en die van een niet bij naam genoemde...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Zwemmen van punt naar punt rond Aruba

Oranjestad - De ervaren Arubaanse openwaterzwemmer Deaxo Croes is na een geslaagde zwemtocht van zo’n dertien uur zaterdag bij Baby Beach weer veilig aan land gekomen. Hij...

AntilliaansDagblad | ‘Vol ambitie en met veel vertrouwen’

Securitas Antias viert 40-jarig jubileum Willemstad - Het beveiligingsbedrijf Securitas Antias bv heeft gisteren, samen met haar medewerkers en een groot aantal gepensioneerde ex-collega’s, op feestelijke wijze haar...

AntilliaansDagblad | Silvania schiet uit z’n slof

Aanval op journalist Gonzalo Cuales maar ook op aan PAR-verbonden bedrijven Willemstad - ,,Grote bedrijven die verbonden waren aan het kabinet-Rhuggenaath hebben miljoenen aan de NOW-regeling ontvangen, waarna...

AntilliaansDagblad | ‘Schaarste dreigt’

Importeurs wijzen op ongewenste gevolgen Makutu Básiko 2022 Willemstad - De nieuwe basismandregeling - Makutu Básiko 2022 - zal ongewenste gevolgen hebben, te weten schaarste en het mogelijk...

AntilliaansDagblad | Curaçao voldoet aan eisen Oeso

Belastingregimes niet langer als schadelijk beoordeeld

Willemstad – Het rapport met daarin de beoordeling van de Curaçaose belastingregimes en de conclusie dat deze in overeenstemming zijn met de eisen van de Oeso, zal deze week worden gepubliceerd.

In dit rapport zijn de volgende punten opgenomen, meldt het ministerie van Financiën in een persverklaring: ,,Dat de regeling van de Curaçaose Beleggingsvennootschap niet schadelijk is; dat de exportregeling is afgeschaft; dat de economische-zoneregeling niet langer een preferentieel regime is dat binnen het beoordelingsbereik valt van het FHTP (Forum on Harmful Tax Practices) en dat de Innovatiebox niet schadelijk is.”

Dit houdt in, legt Financiën uit, dat de fiscale regimes van Curaçao overeenstemmen met de richtlijnen en de aanbevelingen van de Oeso (Organisatie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling) en Curaçao derhalve voldoet aan actiepunt 5 van de Beps (Base Erosion and Profit Shifting). Dit is voor de sector van internationale financiële dienstverlening van groot belang.

Deze krant berichtte al eerder deze maand over de goedkeuring. Hier is een lange weg aan voorafgegaan. In oktober 2017 heeft het Forum on Harmful Tax Practices van de Oeso naar aanleiding van actiepunt 5 van de Beps de preferentiële regimes van diverse landen beoordeeld, waaronder ook die van Curaçao. De bevindingen hiervan zijn in het ‘Harmful Tax Practices 2017 Progress Report on Preferential Regimes’ van het Inclusive Framework gepubliceerd.

In dit rapport is opgenomen dat de belastingwetgeving van Curaçao drie preferentiële regimes had die schadelijk zijn voor de financiële sector en die gewijzigd dienden te worden alvorens de beoordeling van oktober 2018 van start ging. Deze preferentiële regimes waren de regeling van de vrijgestelde vennootschap, de exportregeling en de e-zoneregeling.

Financiën: ,,Naar aanleiding hiervan heeft Curaçao zich gecommitteerd de regimes overeenkomstig de richtlijnen en de aanbevelingen van de Oeso te zullen wijzigen.” Om dit te bewerkstelligen heeft de regering-Rhuggenaath het afgelopen jaar in nauwe samenwerking met de Oeso een aantal wetswijzigingen geïntroduceerd. Deze wijzigingen zijn vastgesteld in de Landsverordening houdende aanvullende documentatieverplichtingen verrekenprijzen, de Landsverordening reparatie preferentiële belastingregimes en de Landsverordening belastingherzieningen 2018.

In de Landsverordening reparatie preferentiële belastingregimes heeft Curaçao een nieuw preferentieel regime geïntroduceerd, namelijk de Innovatiebox. Verder is in de Landsverordening reparatie preferentiële belastingregimes de regeling van de vrijgestelde vennootschap vervangen door de regeling van de Curaçaose Beleggingsvennootschap.

Het FHTP heeft tijdens twee bijeenkomsten – in oktober 2018 en januari 2019 – de regimes van diverse landen, waaronder ook die van Curaçao, beoordeeld. De bevindingen hiervan zijn in het ‘2018 Progress Report on Beps action 5’ opgenomen en door het Inclusive Framework goedgekeurd.

Sinds de start van het Bepsproject heeft de Oeso tot nu toe naar aanleiding van de Beps Actie 5, in totaal 255 preferentiële regimes van 70 jurisdicties beoordeeld. De Oeso heeft gedurende de laatste bijeenkomst in januari 2019 aangegeven dat 127 landen deel uitmaken van de FHTP en zich hebben gecommitteerd om het Beps-actieplan toe te passen.

Bron: Antilliaans Dagblad van 29 januari 2029

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -