26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Curaçao krijgt tweede deel tranche

HomeNieuwsGezondheidAntilliaansDagblad | Curaçao krijgt tweede deel tranche
Caretaker State Secretary of Home Affairs and Kingdom Relations Raymond Knops

Den Haag – Curaçao heeft ‘in voldoende mate voldaan’ aan de voorwaarden die Nederland stelde voor het tweede deel van de zesde tranche liquiditeitssteun.

Enkele dagen voor de cruciale Rijksministerraad (RMR) van vrijdag 3 september over de aanvaarding van het voorstel van consensusrijkswet Coho, schrijft staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties aan de Tweede Kamer dat hij in overleg met minister-president Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra van Financiën heeft besloten het resterende bedrag (92,5 miljoen gulden, red.) toe te kennen.

In juni besloot de RMR de zesde tranche in twee delen aan Curaçao beschikbaar te stellen, omdat nog niet aan alle voorwaarden was voldaan. Van het totaalbedrag van 168 miljoen gulden werd daarom in eerste instantie op 15 juli slechts 75,5 miljoen overgemaakt (Knops schrijft per abuis dat het 72,5 miljoen betreft, red.). De RMR machtigde Knops om over de toekenning te beslissen in overleg met Rutte en Hoekstra zonder eerst een nieuw RMR-besluit af te wachten.

De regering van Curaçao heeft op 31 juli een besluit genomen over een maatregelenpakket om het zogeheten Schommelfonds van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) in 2022 en 2023 in evenwicht te brengen zonder de Landsbijdrage te verhogen, aldus de Nederlandse bewindsman. Dat was de eerste voorwaarde waar nog aan moest worden voldaan.

Toch is Knops daarmee nog niet helemaal tevreden, omdat volgens het College financieel toezicht (Cft) ‘de hardheid van het pakket op dit moment nog niet te beoordelen is’. Curaçao moet daarom een plan van aanpak vaststellen en ter goedkeuring voorleggen aan de Tijdelijke Werkorganisatie, die in aanloop naar de inwerkingtreding van de Rijkswet Coho door Nederland binnen het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) is ingesteld.

De verdere voorwaarden betroffen het vaststellen van de Uitvoeringsagenda voor de periode 15 augustus tot en met 30 september 2021 met daarin afspraken over maatregelen om de verliezen bij het ziekenhuis CMC te minimaliseren en plannen van aanpak voor de nieuwe Belastingdienst en de hervorming van het fiscale stelsel. Daarbij zijn geen problemen geconstateerd.

De Tweede Kamer heeft al op 8 juli de begrotingswijziging goedgekeurd. Wegens het spoedeisende belang wordt een stemming in de Eerste Kamer niet afgewacht. Voorkomen moet worden dat de Curaçaose overheid niet meer aan haar verplichtingen kan voldoen, schrijft Knops. De uitbetaling van onder andere (ambtenaren)salarissen en uitkeringen zou in gevaar komen. De lening wordt daarom zo snel mogelijk overgemaakt.

Bron: Antilliaans Dagblad

9 reacties

  1. Whuahauahaauahhahahahaaaaaaa…
    So much for “de poot stijf houden” Dames….
    Krijg je alleen maar kramp van…….. Whuuuuhahahahahaaaaa

  2. Knops ziet dit als een verkapte vorm van (onder)ontwikkelingshulp.

    Laat Knops de (jan)boel in de stront zakken dan stroomt Pueblo (b)oberano , F(loh)OL en M(a)F(fia)K volk massaal naar Nederland toe! Kost nog meer geld (criminaliteit)

    Dus tja! Dan maar weer een zak geld sturen!
    Zodat Curaçao geen Haiti wordt!

    Hopelijk wordt het ge-earmarked zodat het niet in de zakken” van lamoney en cooper c.s terecht komt.

  3. Het is duidelijk dat Nederland niet wil dat de regering niet aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen ongeacht de consequenties.
    Nederland wil en of kan het eiland niet “overnemen” en Nederland kan en of wil het eiland niet laten imploderen.
    En zo ziet de regering het ook. Dit betekent dat de geldstroom vanuit Nederland blijft en je niet aan voorwaarden hoeft te voldoen.
    Er gaat dus niets veranderen of je moet zeggen de put wordt alleen maar dieper.
    Als er zonder herstel plan alleen maar geld in het eiland wordt gedumpt kan dit alleen eindigen met het dicht draaien van de kraan en nieuw Haïti is een feit.

  4. Nederland wil idd niet met dit schorem opgescheept zitten en wil er vanaf. Ziet Ned de vetgemeste zgn parlementariërs die zowat uit hun pakken scheuren niet. Ze hebben totaal niks met coho hebben voldoende gegraaid en hun mensen laten ze kuchen. Drugsdealers fraudeurs bedriegers jatten, een grote roversbende.msg het volk ook eens zien waaraan ze voldaan hebben?.

  5. Weledele Heer Knops, heeft U wel eens gehoord van de spreekwoorden, Een dood paard achter een wagen spannen, eerst moet het varken in de waterput vallen dan verzuipt het pas, nooit op een doden koe wedden, je iets op je mouw laten spelden, belofte maakt schuld, in geen twee sloten te gelijk lopen, hij heeft handen als kollenschoppen?, als de waard vertrouwd hij zijn gasten, boter in de pan gooien maar je bakt er niks van en zo kunnen we wel even door gaan om onze ministers een lesje geven hoe je een eiland niet moet besturen.

  6. Roy, COHO lijkt me in deze niet van toepassing. Wij willen niet veranderen ( alles bij het oude laten ) en Nederland wil koste wat het kost voorkomen dat het overheidsapparaat omvalt en ze zich dan, al dan niet terecht, verplicht voelen de tent hier over te nemen of grote aantallen inwoners in Nederland te moeten gaan opvangen. Het Statuut is hier niet duidelijk over. Zeker lijkt wel dat de financiële gevolgen dan veel groter zullen zijn dan geregeld geld sturen om het overheidsapparaat e.d. overeind te houden. Knops voorzien van een smoesje voor zijn achterban en het geld komt wel weer.
    Zolang het spel zo gespeeld wordt zal er niets voor het land en zijn inwoners veranderen.

  7. Sorry hoor, maar zoals je het terecht zegt @ Gerrit, softie Knops heeft wederom veel geld van de belastingbetalers uit Nederland in een bodemloze put gesmeten.
    Waarom niet even tot vrijdag 3 september gewacht om te zien of de parlementsleden daadwerkelijk de CoHo omarmen of niet?
    Zonder toezicht van CoHo is dit miljoenen bedrag binnen no time , zo goed als zeker, als sneeuw voor de zon verdwenen.
    Knops zal weer overstag gaan toch?

  8. Ha ha, mooi voor ons voor de korte termijn dat softie Knops weer akkoord is gegaan. Het blijft heel eenvoudig voor ons. Voor het ziekenhuis schreeuw je hoog van de toren dat de bestuurssalarissen wel erg hoog zijn en laat je ze eerst de reserves opsouperen waardoor er geen apparaat meer vervangen kan worden en voor de overige zaken dat er geen problemen zijn geconstateerd en je haalt de jackpot binnen. Dat er zoals met alle voorwaarden tot nu toe vrijwel niets definitief geregeld is is van ondergeschikt belang als de intentie maar aanwezig is.
    Zullen we met deze wederzijdse instelling ooit uit het moeras komen ??.
    Over 2 maanden maar weer een brandbrief naar Knops dat we weer geld nodig hebben. Oh ja, ook voor het ziekenhuis want er is apparatuur stuk gegaan en er moeten medicijnen gekocht worden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties