25 C
Willemstad
• zondag 23 januari 2022 05:58

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Coronazelftest no-go

- Advertentie -

‘Eerst registreren als geneesmiddel’

Foto Antilliaans Dagblad

Willemstad – Coronazelftesten mogen op Curaçao alleen geïmporteerd en verhandeld worden als zij geregistreerd staan als geneesmiddel. Daarvoor moet de importeur een verzoek indienen bij de Geneesmiddelen Registratie Commissie.

Dat heeft inspecteur voor geneesmiddelen Joram Parabirsing onlangs in een brief laten weten aan ‘alle apothekers en geneesmiddelengroothandels/ importeurs’. ,,Volgens de lokale wetgeving zijn coronazelftesten geneesmiddelen”, is de boodschap van de inspecteur die verwijst naar de betreffende ministeriële beschikking uit 1961. Die bepaalt dat ‘diagnostische middelen voor in- of uitwendig gebruik bij de mens door de minister zijn aangewezen als geneesmiddel’.

Coronazelftesten vallen onder de categorie ‘ongeregistreerde geneesmiddelen’. Het is verboden om ongeregistreerde geneesmiddelen in te voeren, te verkopen, af te leveren, te verhandelen of ter aflevering in voorraad te hebben. Op dat verbod kan voor botika’s een uitzondering gemaakt worden ‘in bijzondere gevallen’ of ‘in het belang van de continuïteit van de geneesmiddelenvoorziening’. Maar beide uitzonderingsgronden gelden niet voor de zelftesten.

- Advertentie -

De inspecteur zal daarom ‘geen toestemming geven voor de invoer van coronazelftesten door apothekers’. Groothandels en importeurs is alleen toegestaan geregistreerde geneesmiddelen in te voeren. Zij worden verwezen naar de Geneesmiddelen Registratie Commissie om daar een verzoek in te dienen.

Bram Niessink, directeur van apothekersgroep Botika di Servisio met zeven apotheken verspreid over het eiland, denkt niet dat er aanvragen voor zo’n registratie van zelftesten is ingediend bij de commissie van de Inspectie voor de Volksgezondheid.

,,Het lijkt mij vreemd dat op Curaçao een geheel registratieproces nodig is, terwijl je deze testen in de Europese Unie en de Verenigde Staten bij het tankstation kunt krijgen”, zegt Niessink

Inspecteur Parabirsing beseft dat in het buitenland wel zelftesten te koop zijn. Hij stelt in zijn brief van augustus dat bekend is dat de zelftesten die de consument gebruikt om een besmetting met het Sars-CoV-2-virus uit te sluiten, minder betrouwbaar zijn dan een PCR-test of een sneltest die door een professional wordt afgenomen. ,,De coronazelftesten worden op Curaçao door de overheid niet als officiële testen beschouwd.”

In april dit jaar werden de zelftesten van de schappen gehaald door de inspectie. Niessink zei toen dat de testen juist geschikt zijn voor bijvoorbeeld scholieren en werknemers die geen symptomen hebben en snel zeker willen weten of zij het virus toch hebben opgelopen.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

 1. De reden waarom men de zelftests hier niet wil binnenhalen heeft alleen met geld te maken. Toestaan = minder inkomsten voor de labs zoals ADC en de rest. Het is gewoon ordinaire money making business.

 2. Wat staat er op zo’n zelftest die in de supermarkt in Nederland is gekocht? “Voor het gebruik van dit product als zelftest heeft het Ministerie van VWS een ontheffing verstrekt. Informatie over de ontheffing is te vinden op de volgende website https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/testen/zelftesten-en-het-coronavirus/geschikte-corona-zelftesten” . Wat op die website staat is duidelijke taal gebaseerd op eenduidig (Europees) beleid. Zo kan het dus ook!

  Huurman heeft dus gelijk over wat hij over Joram Parabirsing schrijft, “dansen naar andermans pijpen vanwege financieel gewin”. En Hare Excellentie is ook een onbenul want haar Ministerie weet niet wat elders gebeurt.

 3. Ik wil naar een oude vriend die alleen woont. Safety first, dus doe ik even een zelftest,just to be sure dat ik niets al te exotisch meeneem. Ehhhh… gratis zelftest toegestuurd door de NL overheid.Is ook goedkoop te krijgen in de super.
  Scholieren krijgen ze gratis mee op school, zoveel als ze willen.
  Op Korsou wordt je zeker aangehouden en geboeid afgevoerd, omdat je onbevoegd een medicijn bij je hebt. Who’s kidding’ whom here…..

 4. Alsof dit clubje zoals gisteren al duidelijk is aangetoond zeer onbekwaam te zijn de testen die op de wereld overal vrij verkrijgbaar zijn eerst beoordeeld moeten worden door deze figuranten. En dat met een argument over een besluit van 1961.
  Realistischer lijkt me dat de importeur nog geen afspraak heeft gemaakt welk bedrag enkele directieleden van dit clubje ontvangen per ingevoerde zelftest en op een voorstel van de importeur wordt gewacht.

 5. Een stel nitwits bepaald. Een besluit uit 1961? Heeft men hier wel eens van vooruitgang gehoord of toekomst gehoord? Beide vragen kunnen met neen beantwoord worden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NOS | Medewerksters Talpa in paginagrote advertentie: ‘John, het ligt niet aan de vrouwen’

BOOS over The Voice "Beste John, het ligt niet aan de vrouwen." Zo reageren Talpa-medewerksters met een paginagrote advertentie in het AD op uitspraken van John de Mol....

Democracy now! | Friday, January 21, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Bestuurder na ongeluk gered door omstanders

Persbureau Curacao Benauwde momenten voor de bestuurder van een auto op de Weg naar Westpunt bij Duzu. Die raakte betrokken bij een ongeluk en sloeg gedeeltelijk over de...

PBC | Eind februari binding proposals voor overname raffinaderij

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Rdk heeft een aantal bedrijven gevraagd voor het einde van februari een binding proposal in te sturen voor de exploitatie van de Isla en...

PBC | CMC luidt de noodklok om IC-capaciteit

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het ziekenhuis op Curaçao (CMC) luidt de noodklok. Alle zestien IC-bedden zijn bezet met coronapatiënten, terwijl er nu zeventien mensen intensieve zorg nodig hebben....
- Advertentie -
- Advertentie -