29 C
Willemstad
• dinsdag 16 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Corc vraagt vertrouwen

HomeMediaAntilliaans DagbladAntilliaansDagblad | Corc vraagt vertrouwen
Directeur De Freitas: Interesse van drie partijen

Willemstad – Curaçao Oil Refinery Complex (Corc) spreekt van een nieuwe fase op weg naar een finale overeenkomst met Refineria di Kòrsou (RdK). De overname van de raffinaderij kan in drie, vier weken rond zijn. Waar het allemaal om draait is ‘vertrouwen’.

Dat was de kern van de boodschap van Corc-directeur Manoel Da Silva De Freitas vanmiddag in de Staten. De Freitas, die samen met Javier Hernández de directie vormt van het lokale bedrijf, gaf een presentatie en beantwoordde de vragen van de Statenleden.

,,Vertrouwen, dat is het sleutelwoord”, zei De Freitas. Dat vraagt hij ook van het Curaçaose parlement. ,,Ons enige doel is de raffinaderij weer te openen. Daarvoor hebben we een strategie uitgezet en daar wijken we niet vanaf.” Gisterochtend werd een belangrijke stap genomen met overeenstemming over de Government Agreement, waarin onder andere afspraken zijn gemaakt over een Hinderwetvergunning.

Maar om werkelijk van start te kunnen moet een partij gevonden worden die ruim een miljard dollar wil investeren in de opstart en renovatie van de installaties.

Eerder werd het contract met de Braziliaanse partner, Roberto Viana, verbroken omdat die niet kon aantonen over voldoende fondsen (‘proof of funds’) en olie (‘proof of product’) te beschikken. Nu zijn er in ieder geval drie groepen die interesse hebben om in de raffinaderij op Curaçao te investeren. De Freitas kan geen namen noemen. Het gaat om investeringsbedrijven die beursgenoteerd zijn. ,,Als we over de onderhandelingen naar buiten treden kan dat direct gevolgen hebben voor de waarde van de aandelen. We zijn gebonden aan een non-disclosure agreement.” De Corc-directeur vraagt de Statenleden ‘nog twee, drie weken geduld te hebben’. ,,Op het moment dat we een contract tekenen, maken we de namen bekend.”

Met overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK), de eigenaar van de terreinen en installaties, werd in mei dit jaar een ‘draft deed’ getekend, de ontwerpakte voor de overname van de raffinaderij en de installaties bij Bullenbaai. ,,Daarin zijn de voorwaarden opgenomen voor een long-lease-agreement”, legt De Freitas uit aan de Statenleden. Corc heeft zich daarmee onder andere verbonden aan een investering van 150 miljoen dollar voor het opstarten van de raffinaderij. Dat proces gaat zes tot negen maanden duren. De Freitas denkt dat in die eerste periode 1.200 tot 1.500 contractarbeiders aan het werk zijn en noemt als voorbeeld het schoonmaken van de terreinen die vol met onkruid staan. ,,Daar zijn al honderden mensen en miljoenen guldens voor nodig.”

RdK-directeur Marcelino de Lannoy zegt desgevraagd dat er ‘geen onderhandelingen meer zijn tussen Corc en RdK’. ,,Corc moet nu zelf zorgdragen voor de overeengekomen ‘Binding Closing Conditions.” Het gaat dan om de Government Agreement, vergunningen, ‘proof of funds’ en ‘proof of access tot crude’. ,,RdK heeft nog niets gezien, maar het zou kunnen dat Corc bijna zo ver is om de finale overeenkomst te tekenen”, zegt De Lannoy in een reactie.

In de centrale commissievergadering van de Staten legt De Freitas uit dat Corc een voertuig is om investeerders binnen te krijgen. Wat Corc de multinationals biedt is vooral vertrouwen. ,,Wij zijn een lokaal bedrijf met yu’i Kòrsou en weten de weg in al die ingewikkelde procedures op het eiland. Zo voorkomen we dat een potentiële investeerder bij voorbaat weg rent. We voelen de pijn van de samenleving door het stilliggen van de raffinaderij.”

De Curaçaose fabriek kan elk type olie verwerken. Dat is een groot voordeel. Wereldwijd, maar ook in de regio – voor de kust van Suriname en Guyana bijvoorbeeld – zijn olievelden beschikbaar, maar de raffinagecapaciteit is beperkt. De Freitas voorspelt dat er zeker nog voor 20 tot 25 jaar werk is. ,,We krijgen nu al aanvragen van bedrijven die een alliantie willen sluiten met ons. De raffinaderij is een sieraad en zo verkopen we die ook.” Het wachten is dus op het toehappen van één van de geïnteresseerde partijen. Dan zal het geld, in afwachting van een definitieve overgang van de installaties, allereerst op een escrow-rekening worden gestort.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

15 reacties

  1. “Het is een ordinaire piramide spel.
    Het Land Curacao en de belastingbetaler zullen straks
    weer de dupe zijn.
    Als CORC zijn “finder fee”heeft ontvangen,verdwijnt CORC
    geheel uit beeld.”

    exact dat is het hele idee: mooi weer spelen en vervolgens de rekening bij iemand anders neerleggen. Ik hoop dat nederland meekijkt en ingrijpt om te voorkomen dat wij de komende 20 jaar met een contract blijven zitten waar wij niet van af kunnen

  2. En nu is dus de hamvraag: ‘hoeveel geld is er onder de tafel aangeboden aan de zittende regering ?’

    Een regering met de MFK, Charles Cooper, Mimi, Een PNP die Chong als minister wilde..

    Dan is de vraag is hoeveel inderdaad,

  3. @Namtac: je alias is Namtac. Ik heb het bericht met je echte naam verwijderd.
    Als je onder je echte naam wilt posten kan dit ook.
    Onder meerdere namen/aliassen is echter niet toegestaan.

  4. Vertrouwen is het sleutel woord! Maar NIET in een oude roestbak die jaarlijks als gevolg 14 doden en ruim 1200 zieken veroorzaakt! Werkelijk stelletje dromers, in 2014 hebben de grote olie giganten besloten NIET meer in fossiele brandstof te investeren behalve de lopende projecten en op deze kleine rots denken wij het even beter te kunnen. Wij weten allemaal dat die raffinaderij een instituut van corruptie en vrienden benoemingen is, die de milieu wetten zonder pardon overschrijd….mensen afbreken die boel, maak een contract voor het afbreken en verkoop oud staal. Investeer in green town, denk aan de toekomst en stop met het blijven vervuilen van ons eiland. TRIESTE BEDOENINGzijn jullie! En alleen eigen belang, want het volk baat hier niet bij, executie wordt alleen maar uitgesteld totdat er een ramp gebeurt.

  5. De hele wereld wil van de olie af, maar hier denken we nog even 1,5 miljard te investeren in een oude roestbak ?
    Waarom ? Er staan overal al ongebruikte raffinaderijen en de reden is simpel. Ten eerste staan de meeste raffinaderijen nu vlak naast hun afzetgebied oftewel er wordt ruwe olie aangevoerd en geen geraffineerde producten.
    Wat men ook wil beweren, er gaan geen schepen met geraffineerde producten meer varen naar Europa, de VS of China. Het afzetgebied ligt dus in het Caribisch gebied en wellicht gokt men op de olie welke uit Suriname moet komen, doch die zijn nog lang niet in productie.
    Ergo, er is geen business case te bedenken waar dit een werkend plan kan worden. Men vraagt vertrouwen, maar wat men werkelijk vraagt is: ‘zet nu even de handtekening onder dat contract, geef ons Bullenbaai en de Raffinaderij, dan kunnen we daarna de boel verkopen en het geld in onze zak steken’.

    En nu is dus de hamvraag: ‘hoeveel geld is er onder de tafel aangeboden aan de zittende regering ?’

  6. Vertrouwen is het sleutelwoord?

    Wat een broodje aap verhaal van deze grapjas de Freitas!!!!!

    Met je eigen centjes kan je jezelf misschien vertrouwen vragen!

    Vertrouwen moet je kweken, geven door bv een haalbaarheidsplan, dichtgetimmerd businessplan, geprojecteerde p&l staat, bankgaranties en glasheldere transparantie in je reilen en zeilen, dan pas schep je een basisvertrouwen,!

    VErtrouwen ” krijg” je niet, dat verdien je door ZELF betrouwbaar, transparant en open te zijn over de inns en outs van je plannen!

    Tot nu toe is dat nooit, never NIET gebeurd, en is het allemaal stiekem achter gesloten deuren gekonkenkel geweest!!!

    Met geheimzinnige geinteresseerden die zogenaamd stonden te popelen en in de rij stonden om de verroeste “milieuramp in wording “te mogen uitbaten??

    Laten we even hard lachen met zijn allen!!!!

    Op dit eiland is klakkeloos vertrouwen geven aan dit soort charlatans, vragen om schandalig beroofd te worden!

    Net als met inselair, en vele andere subsidies van de overheid.

  7. Ik heb het artikel 3 keer gelezen.
    Mijn conclusie is overduidelijk.
    Het is een ordinaire piramide spel.
    Het Land Curacao en de belastingbetaler zullen straks
    weer de dupe zijn.
    Als CORC zijn “finder fee”heeft ontvangen,verdwijnt CORC
    geheel uit beeld.

  8. Lijkt de LIma wel van Ctex die had ook die grote bedrijven die klant wilde worden.
    Insel AIr zou ook worden overgenomen door grote maatschappijen.
    Isla is al jaren verder en nog steeds nieman,

  9. Het overgrote deel van de statenleden zal er intrappen. Zien al grote dollar tekens verschijnen. Gevolg is dat de teleurstelling gigantisch groot zal zijn. Want sprookjes bestaan niet. Ik voorspel een grote onrust onder de analfabeten en plunderingen zullen een gevolg zijn.

  10. Ha, ha, drie investeringsmaatschappijen nog beursgenoteerd ook zouden geïnteresseerd zijn te investeren in de roestbak. Namen mogen niet bekend worden. Vind je dat gek, als het bekend wordt zijn hun aandelen geen cent meer waard. Er zal geen beursgenoteerde club geïnteresseerd zijn op deze aardbol laat staan drie.
    De sprookjes van Grimm zijn er niets bij en de dummy’s in het parlement hebben ongetwijfeld met rode oortjes geluisterd.
    Dat er trucjes worden bedacht de Bullenbaai voor 1 dollar in handen te krijgen kan ik begrijpen maar dan stop je niet eerst 1 miljard in de roestbak.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties