25.4 C
Willemstad
• maandag 30 januari 2023

PBC | Dagje vrij voor Oranjes

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De koninklijke familie kan vandaag even op adem komen. Prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben geen activiteiten op de planning staan. Vanmiddag...

PBC | Winstbelasting Curaçao zeven procent omlaag

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Curaçao verlaagt de winstbelasting voor ondernemers van 22 naar vijftien procent. De verlaging geldt voor de eerste 500.000 gulden. Dat meldt het ministerie van...

AD | Op Bonaire hoort Amalia overal haar eigen naam

Jeroen Schmale | Algemeen Dagblad De introductiereis van prinses Amalia met haar ouders op de Antillen begon zaterdag echt op Bonaire. Conclusies na een dag in het spoor...
- Advertentie -

NOS | Oranjes stappen dansvloer op bij bezoek aan Bonaire

Met een dag vol activiteiten, waarbij er zelfs een dansje werd gewaagd, is het bezoek van de koninklijke familie aan Caribisch Nederland officieel begonnen. Prinses Amalia, koning...

NTR | Leerorkest Aruba oefent met eigen ‘prinses’ Amalia

Melissa Stamper Voor de 9-jarige Amalia Hazel is de komst van haar koninklijke naamgenoot naar Aruba extra bijzonder. Samen met de andere kinderen in het Leerorkest van Aruba...

DH | Fire at District 721

SIMPSON BAY—Entertainment complex District 21 on Welfare Road caught fire early Sunday morning and largely burned down. The blaze started around 5:30am and quickly spread through...

BNR | Greenpeace: rechtszaak tegen Staat om Bonaire is noodzakelijk

Greenpeace verwacht dat de Nederlandse overheid voorlopig onvoldoende zal ingrijpen om Bonaire te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Daarom zal uiteindelijk een rechtszaak tegen de Staat...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Centrale Bank: Aanval verijdeld

‘Integriteit betalingsverkeer door hack niet gecompromitteerd’

Door fors lagere rente-inkomsten verlies van 3,9 miljoen | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Onderzoek in verband met de melding van een cyberaanval op de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft uitgewezen dat ‘sporen van de inbreuk waren aangetroffen op het bedrijfsnetwerk van de CBCS’.

,,Door doeltreffend handelen van het expertteam is het bedrijfsnetwerk opgeschoond en de aanval verijdeld”, aldus de Centrale Bank in een officiële mededeling nu het eindrapport van een forensisch onderzoek is afgerond. ,,Uit veiligheidsoverwegingen doet de CBCS geen inhoudelijke mededelingen over haar (cyber)beveiliging en mitigerende maatregelen.”

De top van de Centrale Bank hecht eraan te benadrukken dat ‘de integriteit van het betalingsverkeer niet gecompromitteerd is geweest’. ,,Daarnaast heeft de cyberaanval geen consequenties gehad voor de informatiesystemen van onder toezicht staande financiële instellingen.” Ook beschikt de CBCS ‘over haar volledige data’.

Dat zijn de belangrijkste bevindingen in verband met een recent door de Centrale Bank in Scharloo ontvangen eindrapport van het forensisch onderzoek naar aanleiding van de ‘cyberaanval op haar IT-omgeving’.
Op zondagavond 5 september meldde de CBCS in een persbericht voor het eerst over de hack. Kort daarop onthulde het Antilliaans Dagblad dat dit was ontdekt na een tip van buitenaf, namelijk van Interpol. Nu bericht de Centrale Bank: ,,De CBCS is op donderdag 2 september 2021 door Interpol geïnformeerd over een mogelijke cyberaanval op de IT-omgeving van de CBCS.”

Terugkijkend op het incident geeft de Centrale Bank aan dat ‘daarop onmiddellijk is overgegaan tot instelling van een incidence response team en het starten van een forensisch onderzoek’. Hierbij werd prioriteit gegeven aan het beschermen van de integriteit van het betalingssysteem van de CBCS. Bij de eerste analyse werd al geconstateerd dat het betalingssysteem van de CBCS niet gecompromitteerd is geweest, ‘hetgeen nu is bevestigd’.

Na de melding van Interpol zijn door het expertteam, bestaande uit het CBCS-ICT-team en lokale en internationale experts, onmiddellijk maatregelen getroffen om de data van de CBCS en het netwerk opnieuw veilig te stellen.

Hoewel de cyberbeveiliging van de Centrale Bank is ingericht langs de lijnen van best international practices en er doorlopend investeringen worden gedaan op dit gebied, is het de hackers toch gelukt toegang te krijgen tot het CBCS-netwerk.

Centrale Bank-president Richard Doornbosch: ,,Dit is een confronterende gebeurtenis geweest waaruit we lessen moeten trekken. In de eerste plaats voor onszelf, maar daarnaast kan het ook een wake-up call zijn voor anderen. Er zijn daarom meermaals uitwisselingen geweest met Information Risk-afdelingen van verschillende lokale financiële instellingen om onze ervaring te delen.”

De CBCS geeft aan op verschillende momenten in contact te zijn geweest met financiële instellingen en overige stakeholders en houdt hen direct op de hoogte van relevante ontwikkelingen. ,,Ook de ministers van Financiën van de beide landen zijn binnen strikte vertrouwelijkheid op de hoogte gesteld van de voortgang van het incident en de uitkomsten van het forensisch onderzoek”, aldus een persverklaring van de Centrale Bank.

,,De CBCS beschouwt haar cybersecurity een interne aangelegenheid en zal hier verder niet over communiceren in de media.” De Centrale Bank zal tegenover de pers hier verder geen mededelingen over doen, maar de Staten van Curaçao hebben een debat met Financiënminister Javier Silvania (MFK) over de cyberaanval bij CBCS geschorst omdat Doornbosch er niet bij was om de bewindsman te assisteren. Het is nog niet bekend wanneer deze openbare parlementsvergadering wordt vervolgd.

Dat de president er niet bij was, kwam volgens Doornbosch omdat hij op 23 november werd verzocht bij het debat van de 25e aanwezig te zijn. Daarop liet hij desgevraagd aan deze krant weten dat de CBCS ‘ten allen tijde bereid is’ de minister van Financiën op zijn verzoek bij te staan ten behoeve van de beantwoording van vragen die in de Staten worden gesteld aangaande de taken en verantwoordelijkheden van de CBCS. ,,Dit vergt uiteraard enige afstemming en voorbereiding die lastig in één werkdag te realiseren zijn.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

1 reactie

  1. Wat een bull shit verhaal zeg, cyber criminelen kunnen overal indringen en de CBCS kan nu geen schade opmaken want cybercriminelen laten vaak een achter deur open zodat ze op een gegeven moment kunnen toeslaan.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -