27 C
Willemstad
• dinsdag 15 juni 2021 05:39

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Bron varianten in Nederland

Gerstenbluth: Antigeentest derde dag werkt

Willemstad – In de monsters van positieve testresultaten die naar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn gestuurd, werd een besmetting met een Indiase variant en een met een Braziliaanse variant aangetroffen. Beide personen kwamen vanuit Nederland naar Curaçao.

Epidemioloog Izzy Gerstenbluth zegt dat zijn afdeling direct na het bericht te hebben gekregen van het RIVM, de reisgeschiedenis van de twee besmette personen is nagegaan. Dan blijkt dat degene die besmet raakte met de Indiase mutatie van het coronavirus nooit in India of een van de omringende landen is geweest en vanuit een stad in Frankrijk, via Schiphol doorreisde naar Curaçao.

Ook de drager van de Braziliaanse variant kwam niet uit Brazilië, maar uit Nederland. ,,De bron van de meeste besmettingen ligt in Nederland”, zegt Gerstenbluth. ,,Omdat niemand wil dat de grens met Nederland dicht gaat, is er de verplichting de derde dag na aankomst op Curaçao een antigeentest te doen. En dat werkt.”

- Advertentie -

Volgens de epidemioloog is bijvoorbeeld een aanzienlijk deel van de positieve gevallen van gisteren, naar voren gekomen uit die lokale antigeentest. Gerstenbluth: ,,De PCR-test is een momentopname, door drie dagen te wachten na aankomst, kun je met een antigeentest alsnog achterhalen of een reiziger is besmet in een ander land.”

De monsters vormden deel van de steekproef van de positieve testen in de periode van 13 tot en met 26 april. Dat is dus al twee weken of langer geleden. Of een en ander, ondanks thuisisolatie en contactonderzoek, gaat leiden tot meer besmettingen op Curaçao, zal nog moeten blijken.

Anders dan de Britse variant, die wereldwijd als ‘of concern’ wordt gezien en veel besmettelijker is dan het oorspronkelijke coronavirus, is er nog veel onduidelijkheid over de mutaties in India en Brazilië. ,,Die lijken zich snel te verspreiden”, zegt Gerstenbluth. ,,Maar het gaat ook om gebieden waar veel mensen dicht op elkaar leven in slechte omstandigheden.”

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de Indiase variant enkele dagen geleden als ‘of concern’ bestempeld, maar de Europese autoriteiten houden het nog op ‘of interest’. Gerstenbluth denkt dat het besluit van de WHO vooral uit voorzorg is genomen. ,,De tijd zal uitwijzen welke impact de Indiase variant werkelijk heeft.”

Vooralsnog lijkt er geen sprake van een toename van besmettingen op Curaçao door de Indiase of Braziliaanse variant. Deze maand zijn er dagelijks steeds enkele of zelfs geen positieve testresultaten. Dat is te danken aan de voorzorgsmaatregelen in combinatie met de vaccinatiecampagne.

Maar Gerstenbluth waarschuwt dat het nu extra belangrijk is om de basisregels in acht te nemen. Want met een besmettelijker nieuwe variant kan de situatie alsnog omslaan.

Onder de monsters werd ook een besmetting met de Colombiaanse variant van het virus aangetroffen. Maar die is zoals vele andere, waaronder de Mexicaanse mutatie, niet zorgwekkend en gedraagt zich net zoals het oorspronkelijke virus.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NU | Bonaire pakt als laatste Nederlands-Caribisch eiland wegwerpplastic aan

Bonaire gaat samen met het Wereld Natuurfonds (WNF) werken aan het verminderen van het wegwerpplastic, meldt het Antilliaans Dagblad. Het eiland is het laatste eiland van Caribisch...

NU | Bonaire meldt nul nieuwe besmettingen, geen doden en niemand in het ziekenhuis

Bonaire heeft maandag geen nieuwe besmettingen en coronagerelateerde sterfgevallen gemeld. Ook had het Nederlandse eiland in het Caribische gebied geen personen met COVID-19 in het ziekenhuis liggen. Bonaire...

NTR | Ombudsman: Tweede Kamer moet armoede eindelijk aanpakken en stoppen met ‘flauwekul’

John Samson DEN HAAG – De Nationale Ombudsman doet een dringend beroep op Kamerleden om de armoede en ongelijkheid in de Caribische gemeenten eindelijk aan te pakken. “Ophouden...

DH | Ottley signs bilateral agreement for food assistance programme

PHILIPSBURG--Minister of Public Health, Social Development and Labor VSA Omar Ottley says he has received final approval from the Netherlands for the food assistance programme. This was...

AntilliaansDagblad | Nieuwe kans voor selectie Curaçao vanavond

Willemstad - De nationale selectie van Curaçao maakt vandaag opnieuw kans een plek te bemachtigen in de finaleronde van de WK-kwalificatie van Noord- en Centraal-Amerika. Zaterdag haalde Curaçao...

AntilliaansDagblad | Plan voor verbetering bestuur PJIA

Philipsburg - De ministerraad heeft een plan goedgekeurd om het ondernemingsbestuur (corporate governance) op Princess Juliana International Airport (PJIA) te verbeteren. Hiermee wordt de rol van de Corporate Governance Council...
- Advertentie -