28 C
Willemstad
• woensdag 1 december 2021 09:46

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Bron varianten in Nederland

Gerstenbluth: Antigeentest derde dag werkt

Willemstad – In de monsters van positieve testresultaten die naar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn gestuurd, werd een besmetting met een Indiase variant en een met een Braziliaanse variant aangetroffen. Beide personen kwamen vanuit Nederland naar Curaçao.

Epidemioloog Izzy Gerstenbluth zegt dat zijn afdeling direct na het bericht te hebben gekregen van het RIVM, de reisgeschiedenis van de twee besmette personen is nagegaan. Dan blijkt dat degene die besmet raakte met de Indiase mutatie van het coronavirus nooit in India of een van de omringende landen is geweest en vanuit een stad in Frankrijk, via Schiphol doorreisde naar Curaçao.

Ook de drager van de Braziliaanse variant kwam niet uit Brazilië, maar uit Nederland. ,,De bron van de meeste besmettingen ligt in Nederland”, zegt Gerstenbluth. ,,Omdat niemand wil dat de grens met Nederland dicht gaat, is er de verplichting de derde dag na aankomst op Curaçao een antigeentest te doen. En dat werkt.”

Volgens de epidemioloog is bijvoorbeeld een aanzienlijk deel van de positieve gevallen van gisteren, naar voren gekomen uit die lokale antigeentest. Gerstenbluth: ,,De PCR-test is een momentopname, door drie dagen te wachten na aankomst, kun je met een antigeentest alsnog achterhalen of een reiziger is besmet in een ander land.”

- Advertentie -

De monsters vormden deel van de steekproef van de positieve testen in de periode van 13 tot en met 26 april. Dat is dus al twee weken of langer geleden. Of een en ander, ondanks thuisisolatie en contactonderzoek, gaat leiden tot meer besmettingen op Curaçao, zal nog moeten blijken.

Anders dan de Britse variant, die wereldwijd als ‘of concern’ wordt gezien en veel besmettelijker is dan het oorspronkelijke coronavirus, is er nog veel onduidelijkheid over de mutaties in India en Brazilië. ,,Die lijken zich snel te verspreiden”, zegt Gerstenbluth. ,,Maar het gaat ook om gebieden waar veel mensen dicht op elkaar leven in slechte omstandigheden.”

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de Indiase variant enkele dagen geleden als ‘of concern’ bestempeld, maar de Europese autoriteiten houden het nog op ‘of interest’. Gerstenbluth denkt dat het besluit van de WHO vooral uit voorzorg is genomen. ,,De tijd zal uitwijzen welke impact de Indiase variant werkelijk heeft.”

Vooralsnog lijkt er geen sprake van een toename van besmettingen op Curaçao door de Indiase of Braziliaanse variant. Deze maand zijn er dagelijks steeds enkele of zelfs geen positieve testresultaten. Dat is te danken aan de voorzorgsmaatregelen in combinatie met de vaccinatiecampagne.

- Advertisement -

Maar Gerstenbluth waarschuwt dat het nu extra belangrijk is om de basisregels in acht te nemen. Want met een besmettelijker nieuwe variant kan de situatie alsnog omslaan.

Onder de monsters werd ook een besmetting met de Colombiaanse variant van het virus aangetroffen. Maar die is zoals vele andere, waaronder de Mexicaanse mutatie, niet zorgwekkend en gedraagt zich net zoals het oorspronkelijke virus.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

ParadiseFM | Twee aanhoudingen wegens misbruik QR-code

De politie heeft twee mannen aangehouden wegens misbruik van een QR-code. Tijdens een controle ontstonden er problemen bij het scannen. Een 25-jarige man werd door de politie...

ParadiseFM | Centrale Bank gaat zich richten op innen schadevergoeding

met vonnis De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) gaat zich voorlopig richten op het innen van de schadevergoeding waar verzekeraar Ennia volgens de rechtbank recht...

ParadiseFM | Ansary probeerde via regering rechtszaak te staken

met vonnis De advocaten van Hushang Ansary hebben geprobeerd via de overheid de rechtszaak tegen Ansary te staken. De regering heeft daar echter geen gevolg aan gegeven. Dat...

ParadiseFM | Curaçao krijgt nieuwe vliegtuigmaatschappij

Curaçao krijgt er een nieuwe vliegtuigmaatschappij bij met Dutch Caribbean Islandhopper (DCI). Zo schrijft het Antilliaans Dagblad. Volgens directeur Steven Chin-A-Kwie gaat het om een unieke luchtvaartbedrijf...

ParadiseFM | Curaçao zesde best bezochte eiland in de regio

Curaçao is het zesde best bezochte eiland in de regio. Dat zegt Chata-directeur Helena Seferina-Rojas naar aanleiding van een vergelijkingsonderzoek met het jaar 2019, het jaar voordat...

Opinie | Jeanne d’Arc di Aruba

Jeanne d’Arc (ca. 1412-1431) is een nationale heldin van Frankrijk. Ze is onlosmakelijk verbonden met de Franse geschiedenis. Haar leven vertelt het opvallende verhaal van een Frans...
- Advertentie -