27.5 C
Willemstad
• zondag 1 augustus 2021 14:20

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Brief Pisas aan Knops uit

Premier: Curaçao stemt in met alle voorwaarden

Willemstad – De brief waarin het kabinet-Pisas herbevestigt akkoord te gaan met de eind vorig jaar door de vorige regering overeengekomen onderlinge regeling met Nederland (kort gezegd: liquiditeitssteun in ruil voor hervormingen) is uit.

Zo verklaart premier Gilmar Pisas (MFK) tegenover het Antilliaans Dagblad. ,,De brief en het dossier zijn dinsdag naar Nederland gestuurd, waarin wordt aangegeven in te stemmen met alle voorwaarden. Ze hebben (in Den Haag, red.) de stukken ontvangen.” Als het goed is, heeft de regering hierin óók aangegeven hoe de motie van de Staten van vorige week – eveneens over de onderlinge regeling – moet worden gelezen; namelijk als groen licht hiervoor.
Wat waren de voorwaarden, om de eerste deeltranche van 75,5 miljoen gulden te ontvangen van de totaal 168 miljoen die voor het derde kwartaal door Nederland beschikbaar is gesteld? Het gaat om alle voorwaarden die de Rijksministerraad (RMR) op 18 juni heeft gesteld en waar vóór 1 juli aan had moeten zijn voldaan.
De RMR had besloten onder voorwaarden over te gaan tot het toekennen van die 168 miljoen liquiditeitssteun in de zesde tranche aan Curaçao en deze tranche op te splitsen in twee deeltranches. De voorwaarden voor de eerste deeltranche betreffen onder meer de herbevestiging van de onderlinge regeling tussen Nederland en Curaçao en het vaststellen van de Landsverordeningen die zien op de verlaging van 25 procent op het totale pakket van arbeidsvoorwaarden van Statenleden en van ministers. Voorts gaat het om het alsnog nakomen van de afspraken uit de Uitvoeringsagenda, zoals het delen van informatie met Nederland inzake het belastingstelsel. En Curaçao dient aan het College financieel toezicht (Cft) alsnog eerder verzochte informatie te leveren.
Dat door de regering-Pisas een brief plus bijlagen is verstuurd is één ding, maar het is nu eerst aan staatssecretaris Raymond Knops om erover te oordelen. Het is niet zo dat Curaçao eenzijdig bepaalt ‘of aan de voorwaarden is voldaan’. En dat de brief en het dossier zijn aangekomen, is niet hetzelfde als een akkoord.

Het pakket dat is uitgestuurd wordt overigens wel gezien als een serieuze poging en Knops gaf maandag tijdens een gezamenlijke persconferentie met premier Pisas aan dat hij een positieve grondhouding heeft. Ook Nederland is er niet bij gebaat dat dit fout gaat, stellen waarnemers tegenover deze krant.
Toch verloopt het allemaal minder voortvarend dan wenselijk was geweest voor Curaçao. De deadline verstreek op 1 juli, terwijl Curaçao dus pas op 6 juli de bewuste brief heeft gestuurd. Weliswaar heeft Knops een mandaat – en hoeft de kwestie niet opnieuw terug naar de RMR – maar hij moet met minister-president Mark Rutte en met minister van Financiën Wopke Hoekstra nog wel tot overeenstemming komen. Ook de Tweede Kamer kijkt kritisch mee.
Eerder had de regering-Pisas bij monde van Financiënminister Javier Silvania (MFK) het eigen parlement ‘vriendelijk doch dringend’ verzocht alles in het werk te stellen ervoor te zorgen dat Curaçao voldoet aan de voorwaarden om de noodzakelijke liquiditeitssteun te ontvangen. De komende dagen zal blijken of het in de ogen van Den Haag voldoende is geweest.

- Advertentie -

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

7 reacties

 1. @Tico: de weg naar dit moment van akkoord gaan, was niet heel oke. Van beide kanten niet. Pisas krijgt van mij nu het voordeel van de twijfel en het dus eens met je laatste zin.

 2. Wijsneus pisas heeft juist gehandeld door leugen en bedrog . Hij had wel het eilandsbelang voor ogen om f&f feestbanen en bonussen die nergens op sloegen uit te delen. Jammer dat ze er niet direct uitgesmeten waren toen het zonder problemen kon. Tot nu toe heeft die poppenkast die daar zit nog niks zinnigs gedaan, alle voorwaarden van Ned aangenomen, waren ze al die tijd al van plan, maar eerst even ‘n spelletje spelen met plan b en geen kruimels om ballen te tonen en kiezers fraude te plegen.

 3. De heer Pisas in deze heeft wijs gehandeld. De PAR en MAN dachten een gluiperig spelletje te spelen door expres alles door te schuiven naar het nieuwe kabinet, in de hoop dat hun zouden vallen. Met het eilandsbelang voor ogen heeft deze nieuwe regering besloten volledig in te stemmen, inplaats van verongelijkt te pruilen van “mi no ta mucha manda”. Als zodadelijk Curacao weer floreert als voor 1996 en voor de PAR, dan zal men hopelijk inzien dat de PAR en de MAN in de categorie van DEMOKRAT behoort, was geweest en dient nooit meer terug te komen. De heer Pisas, dank voor uw inzet en het feit dat u aan de toekomst van het eiland denkt inplaats van uw eigen vriendjes en kompinchis

 4. Halo Knoppie!
  Pisas praat hier!
  Mij jou skrijf een urgente briefje!
  Stuur $$$$$$$$$entjes voor wij ! snel!!
  Toch wel!!
  Haha !
  Ik nu baas is op Curacao
  Stuur sentjes met zakken!
  Daaag!
  Blije groetjes van: Curaçao houd van jouw!

 5. Ben je nou toch accoord gegaan Cooper, je wil toch geen kruimels van die kolonialen, je ruikt geld toch? Het plan moest van Cooper de prullenbak in, voor hem gelt alleen ikke , niet het volk , waardoor hij nu op die plaats zit.

 6. Toch wel “knap”, weer geld gekregen en het enige dat werkelijk gedaan is is formeel erkend dat er maatregelen genomen moeten worden.
  Hoe vaak zou dat trucje nog lukken?
  De weg naar IMF is afgesneden wat is nu plan C, als bij de volgende ronde er nog steeds niet aan de voorwaarden is voldaan?
  Aan de voorwaarden voldoen door lomp 12,5% van de uitgaven (ambtenaren salarissen, uitkeringen, subsidies) te schrappen gaat maatschappelijke onrust op leveren en een groot deel van de bevolking met een betalingstekort.
  Niet voldoen is helemaal geen geld.
  Wat wordt plan C?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ND | Opnieuw 20 jaar cel geëist tegen Bouterse voor decembermoorden

Het Surinaamse Openbaar Ministerie heeft vrijdag opnieuw twintig jaar gevangenisstraf geëist tegen oud-president en ex-legerleider Desi Bouterse, melden Surinaamse media. De krijgsraad in Paramaribo behandelt het decembermoorden-proces...

Opinie | Nederland is het rottende hart van Europa

Opinie Roberto Saviano | NRC Handelsblad Criminaliteit Nederland is een witwasserij in het hart van Europa en daarom medeschuldig aan de moord op Peter R. de Vries, fulmineert...

Column Youp | Moord in het Spaans is asesinato !

Moet je alles geloven? Iemand probeerde mij aan het lachen te maken door te vertellen dat Camiel Eurlings per 1 augustus toetreedt tot de Raad van Commissarissen...

Column Den Cayente | Piraten

Column Arien Rasmijn Vandaag is mijn laatste dag als fulltime journalist. Volgende maand verhuis ik samen met mijn vrouw naar Europa en starten we een nieuw avontuur. Dat...

PBC | Studenten maken Nieuw Nederland weerbaar en duurzaam

Persbureau Curacao Afgelopen woensdag, 26 juli zijn studenten van de Universiteit van Curaçao gestart met een XXX in de wijk Nieuw Nederland. Ze blijven daar nog tot maandag....

PBC | Benzine en elektriciteit in augustus weer duurder

Persbureau Curacao De prijs voor benzine en stroom gaat volgende maand omhoog. Het tarief voor diesel en water gaat omlaag. Dat meldt toezichthouder Bureau Telecommunicatie en Post. Voor een...
- Advertentie -