29 C
Willemstad
• donderdag 20 januari 2022 12:11

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Brandstof goedkoper

- Advertentie -

Stroomprijs vrijwel gelijk en water iets duurder

Water gaat  in prijs omhoog.

Willemstad – De prijs van benzine, diesel en lpg (kookgas) daalt met ingang van 28 december. Het tarief van elektriciteit blijft vrijwel gelijk en dat van water stijgt licht vanaf 1 januari 2022.

Dit meldt het Bureau Telecommunicatie en Post. BT&P houdt toezicht op de prijsontwikkelingen van olieproducten en van nutsvoorzieningen.

Benzine (Mogas 95) wordt vlak voor de jaarwisseling 6 cent per liter goedkoper. In plaats van 2,37 gulden per liter aan de pomp nu, wordt de nieuwe prijs 2,31 gulden. Het gereguleerde tarief voor een liter diesel (gasolie, low sulfur diesel) wordt 1,71 gulden; dat is maar liefst 18 cent voordeliger vergeleken met de huidige prijs (1,89 gulden).

- Advertentie -

Bij kookgas gaat er ook iets van de bestaande prijs af. Een kleine lpg-gascilinder (20 lbs) kost vanaf volgende week 16 gulden; één gulden goedkoper. Terwijl voor een grote gascilinder (100 lbs) binnenkort 80 gulden in plaats van 85 moet worden neergeteld.

De eindgebruikerstarieven voor Mogas 95, gasolie LSD en lpg dalen voornamelijk door een forse afname van de aankoopprijzen. De daling van het tarief voor Mogas 95 is echter minder sterk vanwege een hoger zogeheten overschot/tekort-component, bestaande uit een hogere correctie over de maand november 2021 alsmede het verwijderen van de negatieve prijsfactor ter demping van de tariefstijging per december 2021. Zo luidt de toelichting.

Zoals gezegd, verandert het elektriciteitstarief niet of nauwelijks. Het meest voordelige tarief voor huishoudelijke verbruik bedraagt 62,4 cent per kWh (kilowattuur). Dit kan naarmate er meer wordt verbruikt oplopen tot 77,4 cent. Het ziekenhuis betaalt het minst: 46,5 cent per kWh.

De prijs voor leidingwater stijgt per 1 januari in het nieuwe jaar wel, zij het licht. Het laagste huishoudelijk tarief bedraagt straks 8,49 gulden per kuub (m3). Dat is tot aan de jaarwisseling 8,46 gulden. Overigens kan de waterprijs flink oplopen; het duurste tarief bedraagt vanaf begin volgend jaar 17,54 gulden per kuub.

De elektriciteitstarieven blijven vrijwel gelijk door een lichte daling van de gemiddelde brandstofkosten voor de productie van elektriciteit op basis van de geprognosticeerde productiemix in combinatie met een hogere correctiefactor over november 2021. Aldus de uitleg. De watertarieven nemen licht toe door een daling van de elektriciteitskosten voor de productie van water in combinatie met een hogere correctiefactor over november 2021.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PZC | Ambachtse verdachte (32) van doodsteken Lorenzo vluchtte naar Curaçao en wacht nu op uitlevering

Folkert Van Der Krol De 32-jarige man uit Hendrik-Ido-Ambacht die wordt verdacht van betrokkenheid bij een dodelijke steekpartij in Rotterdam-West blijkt vorige week te zijn gevlucht naar Curaçao....

DH | Corallo claims his phone was hacked on orders of Italy and the Netherlands

PHILIPSBURG--St. Maarten-based casino owner Francesco Corallo, also known as “King of the Slots”, is suing an Israeli spyware company and related entities for allegedly conspiring with his...

PBC | Nieuwe kabinet Rutte heeft nog geen tijd gehad om Caribische dossiers te lezen, Rijksministerraad uitgesteld

Persbureau Curacao De rijksministerraad van komende vrijdag is uitgesteld tot 4 februari. Reden is dat de nieuwe bewindslieden van het kabinet Rutte IV meer tijd nodig hebben om...

ParadiseFM | Vonnis Braam aangehouden

De rechter heeft nog geen uitspraak gedaan in de zaak die MFK-statenlid Braam heeft gespannen. Braam werd vorig jaar voorgedragen als minister van Justitie maar kwam niet...

Democracy now! | Tuesday, January 18, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -
- Advertentie -