29 C
Willemstad
• dinsdag 30 november 2021 17:32

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Avondklok en maximaal 100 bezoekers

Pisas: Niemand wil dit, maar het moet | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Vanaf vandaag is een pakket voorzorgsmaatregelen van kracht dat de Curaçaose overheid gisteren heeft aangekondigd. De komende drie weken geldt een avondklok, toke de keda, tussen 24.00 uur en 4.30 uur en een maximum van honderd bezoekers in het uitgaansleven en bij activiteiten en evenementen.

De verscherpte maatregelen zijn nodig om te voorkomen dat het aantal coronabesmettingen op Curaçao blijft toenemen en als gevolg daarvan een stijging van het aantal opnames van patiënten met Covid-19 in het Curaçao Medical Center (CMC).

Zoals bekend staat de ic-capaciteit van het ziekenhuis onder druk, hoofdzakelijk door een tekort aan personeel. Vorige week werd uit gegevens van de afdeling epidemiologie al duidelijk dat het merendeel van de besmettingen wordt opgelopen in het uitgaansleven op het eiland. Maar de verscherpte controles hebben geen effect gehad.

De dramatische oproep aan bezoekers en eigenaren van de uitgaansgelegenheden om de coronaregels te respecteren, werd niet serieus genomen. MEO-inspecteur Ronnie Cornelis zegt dat er veel mis ging en noemt als voorbeeld het omkopen van bewakers en het vervalsen van vaccinatiebewijzen en testresultaten om binnen te komen.
De voorzorgsmaatregelen die nu zijn genomen, zijn er dan ook vooral op gericht om de drukte in het uitgaansleven te beperken.

- Advertentie -

Premier Gilmar Pisas is zich ervan bewust dat de maatregelen hard aankomen. ,,We verliezen een belangrijke economische pilaar”, zegt hij. ,,In het uitgaansleven wordt veel geld uitgegeven.” Maar zijn regering had geen keus. Pisas: ,,Het gaat nu om het belang van het land, om het menselijk aspect. Niemand heeft dit gewild, maar het moet.”

De Curaçaose premier hoopt dat over drie weken verbetering is te zien. Dan wordt na een evaluatie besloten of de maatregelen moeten worden verlengd, verscherpt of versoepeld. Dat gebeurt op basis van het aantal besmettingen, de opnames in het ziekenhuis, de zorgcapaciteit in het CMC, de ruimte op de intensive care en de digitalisering van het vaccinatiebewijs en de coronatesten.

In het algemeen geldt dat niet meer dan honderd bezoekers zijn toegestaan bij activiteiten en op locaties. Dansen en harde muziek is verboden. Om 23.00 moeten alle zaken gesloten zijn en vanaf twaalf uur ’s nachts mogen alleen mensen met een vitale functie nog op straat. Het aantal van honderd bezoekers is een maximum, maar als de ruimte te klein is om afstand te houden zijn minder mensen toegestaan.

Het aantal wordt dan bepaald op basis van de regel dat voor iedere persoon minimaal 3,5 vierkante meter beschikbaar moet zijn. Dit geldt voor de uitgaansgelegenheden, maar ook voor bijvoorbeeld begrafenissen en boten die voor charters of recreatie worden gebruikt. Drank en eten mag alleen geserveerd worden aan klanten die aan een tafel zitten of staan. Een trùk’i pan mag tussen 19.00 en 23.00 uur open zijn voor take-out, curbside-pick-up en levering.

- Advertisement -

Tot nader order worden nu geen aanvragen voor evenementen en activiteiten in behandeling genomen. Een aanvraag moet in ieder geval minimaal vier weken voorafgaand aan het evenement of de activiteit worden ingediend. Die tijd is nodig om te kunnen controleren of de maatregelen en regels worden nageleefd.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

1 reactie

  1. Blijkbaar is niet nagedacht over het aantal van 100 maar klakkeloos van Nederland overgenomen. 3 a 4 superspread evenementen met 100 bezoekers elk, hebben we weer de poppen aan het dansen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Extra | Journaal 30 november 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Inspectie Volksgezondheid verbijsterd door opiniestuk Jan Huurman

De Inspectie voor de Volksgezondheid Curaçao heeft met verbijstering kennisgenomen van de publicaties van oud Inspecteur Generaal en oud Inspecteur van Volksgezondheid Jan Huurman. De Inspectie noemt...

Nu.cw | CIBC FirstCaribbean’s doneert 28.000 gulden aan stichting Prinses Wilhelmina

De opbrengsten van de Walk for the Cure is door CIBC FirstCaribbean’s gedoneerd aan Stichting Prinses Wilhelmina Fonds. Het fonds zet zich in voor de strijd tegen...

PBC | Minder kerstverlichting door financiële moeilijkheden Aqualectra

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Omdat Aqualectra het financieel moeilijk heeft, zal het nutsbedrijf minder kerstverlichting verzorgen in de binnenstad, zo schrijft het Antilliaans Dagblad. Maar de jaarlijkse kerstboom...

PBC | Help, Julies zorgcentrum moet verhuizen

Persbureau Curacao Julie’s zorgcentrum moet verhuizen. De staat van het huidige gebouw is zo slecht dat vijf oudjes die er verblijven eigenlijk geen menswaardig bestaan meer kunnen hebben....

PBC | Algemeen Pensioenfonds Curaçao organiseert kennissessie over pensioenhervorming

Persbureau Curacao WILLEMSTAD- Het Algemeen Pensioenfonds van Curaçao (APC) heeft onlangs in de aula van de University of Curaçao (UoC) een kennissessie gehouden over hervorming van het pensioenstelsel. Hoogleraar...
- Advertentie -