28 C
Willemstad
• woensdag 28 september 2022

Democracy now! | Tuesday, September 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Gouverneur Holiday ontvangt hoge Koninklijke onderscheiding

Gouverneur van Sint Maarten Eugene Holiday is benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Holiday nam de onderscheiding in ontvangst tijdens een afscheidsreceptie in de Grote...
- Advertentie -

Nu.cw | Handelsgrens tussen Venezuela en Colombia weer open

De grens tussen Venezuela en Colombia is weer geopend voor handel. Dat meldt de NOS. Voor het eerst in zeven jaar mag er weer vrachtverkeer rijden tussen...

PBC | Vuurwapen gevonden in cel SDKK-gevangenis

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bewakers van de SDKK-gevangenis hebben vanochtend tijdens een doorzoeking van cellen in blok 7 een vuurwapen gevonden. Het gaat om een doorgeladen wapen, waar dus...

PBC | KLM toestel uit Suriname maakt noodlanding op Azoren vanwege medische noodgeval

Persbureau Curacao AZOREN – Een toestel van de KLM, dat afgelopen nacht op weg was van Suriname naar Schiphol, heeft vanochtend rond half acht een medische noodlanding gemaakt...

ParadiseFM | Twee politieagenten gearresteerd

Twee politieagenten zijn vanmorgen aangehouden. In opdracht van het OM werden er verschillende huiszoekingen verricht. De agenten worden verdacht van het sjoemelen met vergunningen. Een van de verdachten...

AntilliaansDagblad | Actieplan Sint Maarten om detentiefaciliteit te verbeteren

Philipsburg – De management- en programmateams van de gevangenis hebben onlangs het Gevangenisactieplan 2022 opgesteld met steun van het ministerie van Justitie. Minister van Justitie Anna Richardson legt uit dat het zich richt op het verbeteren van veiligheid en beveiliging, gebouwen en terrein, personeelszaken, gevangenenzorg en activiteiten, interne en externe communicatie en bedrijfsvoering.

F14SXM Actieplanvoor gevangDit werd deze week bekendgemaakt tijdens een openbare vergadering van de commissie Justitie van de Staten, bedoeld om de leden van het parlement op de hoogte te houden over verschillende justitiële zaken, aldus The Daily Herald.

Het plan is ontleend aan het Actieplan Detentie 2018. Het bestrijkt verschillende prioriteitsgebieden en implementeert aanbevelingen en maatregelen van alle toezichthoudende instanties, zoals het Progress Committee, de Law Enforcement Council, het Landspakket en meer, zei Richardson. Veiligheids- en beveiligingsverbeteringen zullen gericht zijn op de vernieuwing van beveiligingsinstallaties en -protocollen zoals camera’s, toegangsscanners, verlichting, screening en celinspecties, zei de minister.

In 2021 is de installatie van nieuwe celsloten afgerond, waardoor alle cellen nu zijn voorzien van een heavy-duty celslot.

Volgens Richardson werkt het ministerie van Justitie momenteel aan de taakomschrijving voor de openbare aanbesteding voor de installatie en reparatie van andere beveiligingsitems. Bovendien zijn protocollen voor screening, elektronische monitoring en celinspectie opgenomen in het actieplan, zei Richardson.

De openbare aanbesteding voor de renovatie van de werkplaats en de kapel werd gepubliceerd en Richardson zei dat ze tegen 14 februari voorstellen van geïnteresseerde aannemers verwacht te ontvangen. Zodra een aannemer het project heeft gegund, zal het bouwproces naar verwachting binnen zeven maanden worden voltooid. ,,Er is ook een actieplan gemaakt om de recreatiegebieden zoals het luchtruim, de sportschool, de bibliotheek, de naaikamer en nog veel meer op te knappen en/of te renoveren”, aldus Richardson. Het volgende item van het actieplan verwijst naar de personele uitdagingen van de gevangenis. ,,Zoals u weet heeft de gevangenis te maken gehad met een groot aantal uitdagingen met betrekking tot structurele personeelstekorten”, aldus de minister.

Deze uitdagingen leiden tot een hoge werkdruk en een toenemend aantal ziekmeldingen en afwezigheden. ,,Om deze vicieuze cirkel te doorbreken, is de beslissing genomen om samen te werken met het bedrijf MedWorks om het ziekteverzuim in de gevangenis te verminderen”, aldus Richardson.

De minister van Justitie vertelde de Staten ook over haar plannen om opnieuw familiedagen in te voeren voor de gevangenen. In september 2001 hebben de laatste familiedagen plaatsgevonden. Op grond van goed gedrag krijgen de gedetineerden de mogelijkheid om elke drie maanden vier gezinsleden drie uur lang te ontvangen. Bovendien zijn de verouderde huisregels van de gevangenis geactualiseerd, zoals gevraagd door verschillende parlementsleden en de Raad voor de Rechtshandhaving.

,,We bevinden ons momenteel in de laatste fase van het vaststellen van de huisregels”, zei Richardson. Zodra de Engelse versie formeel is vastgesteld door de nieuwe gevangenisdirecteur Steven Carty, zullen de regels worden vertaald in het Frans, Spaans en Nederlands. Alle gedetineerden krijgen een exemplaar in de taal van hun voorkeur en het gevangenispersoneel zal de nieuwe huisregels strikt handhaven, aldus de minister. Daarnaast zei ze dat er, gezien de sluiting van veel Nederlandse gevangenissen, gesprekken worden gevoerd tussen haar ministerie en autoriteiten in Nederland over de mogelijkheid om gevangenisuitrusting en goederen naar Sint Maarten te sturen.

Het Actieplan 2022 is een werkdocument met verbeteringen op korte en lange termijn. Het bevat items die in de eerste helft van dit jaar moeten worden afgerond en het plan zal indien nodig worden geëvalueerd en gewijzigd, zei Richardson. Sommige verbeteringen waren opgenomen in de begroting van het land voor 2022, maar die fondsen zullen niet alle projecten dekken. Richardson sprak haar dankbaarheid uit voor een subsidie uit Nederland: 300.000 euro voor de reparatie van de werkplaats en kapel en 155.000 euro voor de technische installaties en opleiding van het personeel.

Daarnaast heeft Nederland 30 miljoen euro uitgetrokken voor de verbetering van het detentiecentrum, waarvan 20 miljoen voor de bouw van een nieuwe gevangenis en de overige 10 miljoen voor de noodzakelijke reparaties van het huidige detentiecentrum. In 2022 komt er een bedrag van twee miljoen euro beschikbaar voor verbeteringen aan de huidige gevangenis, concludeerde Richardson.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -