28 C
Willemstad
• woensdag 8 december 2021 17:24

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Aantal coronapatiënten verviervoudigd

Oranjestad – ,,De situatie in het ziekenhuis verslechtert.” Dokter Yuri Casseres zag vorige week dat vijf coronapatiënten werden opgenomen en nu zijn het er twintig.

,,Onze capaciteit is beperkt, maar we willen voorkomen dat we andere behandelingen moeten stilleggen.”

In samenspraak met het crisisteam is besloten om maatregelen te nemen. Casseres vertelt tijdens een persconferentie dat de capaciteit in het Horacio Oduber Hospital niet alleen gaat om bedden, maar ook om personeel. ,,We willen niet hoeven te kiezen tussen patiënten. We willen alle patiënten helpen, maar dat kunnen we op beperkte schaal. Er zijn plannen om op te schalen. We willen niet zo ver komen dat we andere behandelingen moeten stoppen om ons op covid te kunnen richten.”

De dokter geeft aan dat de intensive care (ic) er niet alleen voor coronapatiënten is. ,,Op de ic liggen ook patiënten met hartproblemen of mensen die een verkeersongeluk hebben gehad. We kunnen het ziekenhuis niet sluiten en we kunnen ons ook niet alleen op Covid-19 richten.” Casseres merkt op dat er niet alleen maar ouderen met Covid-19 worden opgenomen. ,,We zien juist dat de leeftijd van de patiënt aan het dalen is. Het zijn nu vooral dertigjarigen die niet gevaccineerd zijn die moeten worden opgenomen.”

Crisisteam neemt weer maatregelen

Het aantal positieve gevallen is snel gestegen naar 675 casussen. In het ziekenhuis is 90 procent van de opgenomen coronapatiënten niet gevaccineerd. Voor het crisisteam is dit genoeg reden om opnieuw maatregelen in te voeren. Het dragen van een mondkapjes is vanaf vandaag weer verplicht, bedrijven moeten verplicht sluiten om middernacht. Het gebiedsverbod is opnieuw van kracht en er geldt een alcoholverbod.

- Advertentie -

,,We zijn weer zover gekomen.” Demissionair premier Evelyn Wever-Croes (MEP) opende met deze woorden de persconferentie waarin ze de maatregelen bekend maakte die gedurende twee weken van kracht zijn. Donderdag kwamen er 128 nieuwe gevallen bij. ,,Met 675 gevallen zijn we de drempel gepasseerd. We moeten deze golf stoppen en wel nu.” Wever-Croes merkte op dat Aruba in maart de laatste golf had en dat we nu in augustus in de volgende golf zitten.

In het ziekenhuis liggen momenteel 21 coronapatiënten. Zes van hen liggen op de intensive care. ,,90 Procent van deze patiënten is niet gevaccineerd. Ze hebben wel geavanceerde medische zorg nodig. Dit laat zien hoe belangrijk het is om je te laten vaccineren”, aldus Wever-Croes. Uit analyse blijkt bovendien dat het in 80 procent van de patiënten gaat om de besmettelijker deltavariant.

,,We zitten nu op een gemiddelde van 68 nieuwe gevallen per dag. Als we met deze snelheid doorgaan, komen we in problemen.” De premier gaf daarbij een aantal voorbeelden waar de samenleving mee te maken krijgt. ,,Het ziekenhuis raakt vol. En dan bedoel ik de bedden in de ICU. Stel dat er één bed over is en zowel je buurman als je vader wordt opgenomen met zware ademhalingsproblemen. De dokter moet een keuze maken wie hij in het bed legt. Dat is een keuze die een dokter helemaal niet wil maken.” Wever-Croes noemde ook de start van de scholen over twee weken.

,,Als we deze golf niet stoppen, komt het begin van het schooljaar in gevaar.” Ook internationaal zijn er consequenties. ,,Aruba zal de grenzen niet sluiten, maar andere landen kunnen wel de keuze maken om de grenzen van risicolanden te sluiten en ons niet meer toe te laten.” Volgens de premier merken hotels al dat reserveringen worden geannuleerd en dat toeristen niet meer komen.

- Advertisement -

Voor het crisisteam zijn het genoeg redenen om weer maatregelen in te voeren. Ze gelden vanaf vandaag. In gebouwen, winkels en bedrijven is het dragen van mondkapjes weer verplicht. Bedrijven en winkels mogen openblijven tot middernacht, dan moeten ze dicht. Om 6.00 uur mogen ze weer open. Het crisisteam voert een gebiedsverbod in vanaf middernacht tot 6.00 uur, dan mag niemand op het strand zijn of op parkeerplaatsen. Op openbare terreinen geldt dag en nacht een alcoholverbod.

De premier adviseert daarnaast dringend om weer sociale afstand tot elkaar te bewaren. ,,Ik reken op de volwassen houding van elke burger om zich aan de maatregelen te houden. Want dan kunnen we deze golf stoppen en hoeven we over twee weken niet nog meer maatregelen te nemen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NTR | Toneel tegen huiselijk geweld: ‘Het kwam hard binnen’

Marit Severijnse KRALENDIJK – Met de theatervoorstelling ‘Stop the beating’ trapt advies- en meldpunt Guiami een grote campagne tegen huiselijk geweld en kindermishandeling af. “Het komt hard binnen....

DH | Child abuser opposes his extradition from Scotland

PHILIPSBURG--Almost three years after he was sentenced by the Court of First Instance in St. Maarten to seven years in prison for a large number of...

Ingezonden | Allemaal ‘Nette Mensen’

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Coalitie boycot raadsvergadering Bonaire

Kralendijk - Wie gisteravond rekende op vuurwerk in de Eilandsraad kwam bedrogen uit. Vijf minuten nadat waarnemend gezaghebber Reynolds Oleana de vergadering had geopend konden de aanwezigen...

AntilliaansDagblad | Slechts enkele organisaties hebben echt 12,5% gekort

Willemstad - Ongeveer de helft van rechtspersonen die door de overheid gefinancierd worden, zoals stichtingen, verenigingen en overheids-nv’s voldoet ‘min of meer’ aan de eis van 12,5...

AntilliaansDagblad | Klimaatrisico’s financiële sector

CBCS voorzitter regionale werkgroep gecoördineerde aanpak Willemstad/Philipsburg - ,,De juiste mix vinden om klimaatrisico’s en groene financiering in onze regio aan te pakken en te bevorderen, zal een...
- Advertentie -