28 C
Willemstad
• zaterdag 25 september 2021 06:15

Laatste reacties

- Advertentie -

Antilliaans Dagblad | Gedeputeerde Zagers van Saba overhandigt voorstellen

Herbebossing is volgens de overheid nodig om erosie te voorkomen die wordt veroorzaakt door de langdurige jaarlijkse droogte als gevolg van klimaatverandering en de ongecontroleerde loslopende geitenpopulatie.

The Bottom – Tijdens zijn recente bezoek aan Den Haag heeft gedeputeerde Bruce Zagers twee financieringsvoorstellen ingediend op het gebied van afvalbeheer en herbebossing.

Dit heeft hij gedaan bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). Het voorstel afvalbeheer is ook voorgelegd aan het ministerie van IenW.

Het herbebossingsvoorstel gaat over het planten van bomen op Saba, niet alleen in het gebied van de nieuwe haven bij Black Rocks, maar op het hele eiland. Herbebossing is volgens de overheid nodig om erosie te voorkomen die wordt veroorzaakt door de langdurige jaarlijkse droogte als gevolg van klimaatverandering en de ongecontroleerde loslopende geitenpopulatie.

- Advertentie -

Erosie vindt vooral plaats in de drogere kustgebieden. Toegenomen erosie is niet alleen een probleem vanuit natuurperspectief maar ook vanuit veiligheidsperspectief. In kustgebieden komen aardverschuivingen soms rechtstreeks in zee terecht, wat een negatief effect heeft op het mariene milieu en veel wegen worden ondervinden schade door toegenomen erosie, waardoor het rijden in bepaalde gebieden onveilig is, vooral tijdens en na regenval.

Door het ruimen van geiten, zal het natuurlijke gebladerte zich naar verwachting gedurende een langere periode kunnen herstellen. Om dit proces in de drogere gebieden te versnellen, is een herbebossingsproject volgens de overheid noodzakelijk. Hierdoor kunnen inheemse boomsoorten opnieuw worden geïntroduceerd.

Het programma zal ook fruitbomen omvatten waardoor Saba’s afhankelijkheid van import wordt verminderd. Herbebossing zorgt bovendien voor banen voor mensen die nu een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Deze personen kunnen worden getraind in het enten van bomen, irrigatie en planttechnieken. De bedoeling is dat ze zodoende vaardigheden leren die buiten dit project kunnen worden gebruikt. De start is in 2022 waarna er in twee tot drie jaar 5.000 bomen worden geplant.

Wat betreft afvalbeheer legde Zagers in zijn voorstel aan het ministerie van IenW uit dat, hoewel de productiviteit en afvalscheiding bij de afvalbeheerfaciliteit drastisch zijn verbeterd en de hoeveelheid verbrand afval drastisch is afgenomen, er financiering nodig is om de toegenomen operationele kosten te dekken. Sinds 2019 werkt Saba op het gebied van recycling en afvalexport samen met het Amerikaanse bedrijf Cadwell.

- Advertisement -

Sinds de start van de samenwerking worden alle metalen, karton, kunststoffen, aluminium, elektronica en banden regelmatig in zeecontainers naar de Verenigde Staten (VS) geëxporteerd voor verdere verwerking. Maar aan de uitvoering hangt een prijskaartje dat het openbaar lichaam niet kan dragen, zeker niet met een te lage vrije uitkering.

In de financiële uitsplitsing die Zagers aan het ministerie van IenW heeft voorgelegd, is aangegeven wat er per jaar extra nodig is om de huidige activiteiten voort te zetten.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NTR | Aruba krijgt geen coronageld van Nederland: ‘niet genoeg bezuinigd op zorg’

Sharina Henriquez ORANJESTAD – De Arubaanse regering laat weten dat ze voor de laatste drie maanden van dit jaar nog geen coronalening krijgt van Nederland. De reden is...

Democracy now! | Friday, September 24, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 24 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Trailer van de film Casa Coco is in première gegaan

Persbureau Curacao De trailer van de film Casa Coco is in première gegaan. De film werd afgelopen januari op Bonaire opgenomen en is vanaf donderdag 13 januari 2022...

PBC | Niet meteen genezen wanneer je uit quarantaine mag

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Als mensen van de afdeling epidemiologie bericht krijgen dat zij uit isolatie mogen, betekent dat niet per definitie dat zij genezen zijn. De medische...

PBC | Premier Pisas naar Algemene Vergadering van de Verenigde Naties

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Premier Gilmar Pisas is op het vliegtuig gestapt naar New York om daar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bij te wonen. Naast Pisas...
- Advertentie -