26.1 C
Willemstad
• vrijdag 24 maart 2023

NOS | Aanklacht tegen Trump over zwijggeld lijkt vandaag niet te komen

Een mogelijke aanklacht tegen de Amerikaanse oud-president Donald Trump laat op zich wachten. Een speciale jury in New York, die zich over zijn zaak buigt, komt vandaag...

Democracy now! | Wednesday, March 22, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

NTR | ‘Caribische studenten willen eerlijke kansen voor medische studies’

Melissa Stamper Voor Caribische studenten die Geneeskunde, Tandheelkunde, Farmacie of Klinische Technologie willen studeren, is het ‘bijna onmogelijk’ om toegelaten te worden tot deze studies. Dat is erger...

CC | Could a digital Caribbean guilder improve financial inclusion in Curaçao & Sint Maarten?

WILLEMSTAD - Around the world, more than 60 central banks actively research the possibilities of a Central Bank Digital Currency (CBDC) as a digital form of cash...

CC | SER Curaçao advises on renewed gaming bill

WILLEMSTAD - The Social and Economic Council (SER) of Curaçao issued today its advice to the Minister of Finance on the renewed version of the draft National...

DH | Brison says he will never solicit anyone on social media that’s not his for illicit purposes

PHILIPSBURG--“It was a shocking moment for me,” United People’s (UP) party Member of Parliament (MP) Rolando Brison said on Wednesday as he addressed his recent detention on...
- Advertentie -

Antilliaans Dagblad | Gedeputeerde Zagers van Saba overhandigt voorstellen

Herbebossing is volgens de overheid nodig om erosie te voorkomen die wordt veroorzaakt door de langdurige jaarlijkse droogte als gevolg van klimaatverandering en de ongecontroleerde loslopende geitenpopulatie.

The Bottom – Tijdens zijn recente bezoek aan Den Haag heeft gedeputeerde Bruce Zagers twee financieringsvoorstellen ingediend op het gebied van afvalbeheer en herbebossing.

Dit heeft hij gedaan bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). Het voorstel afvalbeheer is ook voorgelegd aan het ministerie van IenW.

Het herbebossingsvoorstel gaat over het planten van bomen op Saba, niet alleen in het gebied van de nieuwe haven bij Black Rocks, maar op het hele eiland. Herbebossing is volgens de overheid nodig om erosie te voorkomen die wordt veroorzaakt door de langdurige jaarlijkse droogte als gevolg van klimaatverandering en de ongecontroleerde loslopende geitenpopulatie.

Erosie vindt vooral plaats in de drogere kustgebieden. Toegenomen erosie is niet alleen een probleem vanuit natuurperspectief maar ook vanuit veiligheidsperspectief. In kustgebieden komen aardverschuivingen soms rechtstreeks in zee terecht, wat een negatief effect heeft op het mariene milieu en veel wegen worden ondervinden schade door toegenomen erosie, waardoor het rijden in bepaalde gebieden onveilig is, vooral tijdens en na regenval.

Door het ruimen van geiten, zal het natuurlijke gebladerte zich naar verwachting gedurende een langere periode kunnen herstellen. Om dit proces in de drogere gebieden te versnellen, is een herbebossingsproject volgens de overheid noodzakelijk. Hierdoor kunnen inheemse boomsoorten opnieuw worden geïntroduceerd.

Het programma zal ook fruitbomen omvatten waardoor Saba’s afhankelijkheid van import wordt verminderd. Herbebossing zorgt bovendien voor banen voor mensen die nu een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Deze personen kunnen worden getraind in het enten van bomen, irrigatie en planttechnieken. De bedoeling is dat ze zodoende vaardigheden leren die buiten dit project kunnen worden gebruikt. De start is in 2022 waarna er in twee tot drie jaar 5.000 bomen worden geplant.

Wat betreft afvalbeheer legde Zagers in zijn voorstel aan het ministerie van IenW uit dat, hoewel de productiviteit en afvalscheiding bij de afvalbeheerfaciliteit drastisch zijn verbeterd en de hoeveelheid verbrand afval drastisch is afgenomen, er financiering nodig is om de toegenomen operationele kosten te dekken. Sinds 2019 werkt Saba op het gebied van recycling en afvalexport samen met het Amerikaanse bedrijf Cadwell.

Sinds de start van de samenwerking worden alle metalen, karton, kunststoffen, aluminium, elektronica en banden regelmatig in zeecontainers naar de Verenigde Staten (VS) geëxporteerd voor verdere verwerking. Maar aan de uitvoering hangt een prijskaartje dat het openbaar lichaam niet kan dragen, zeker niet met een te lage vrije uitkering.

In de financiële uitsplitsing die Zagers aan het ministerie van IenW heeft voorgelegd, is aangegeven wat er per jaar extra nodig is om de huidige activiteiten voort te zetten.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -