27 C
Willemstad
• dinsdag 18 mei 2021 10:10

PBC | Besmettingen nemen weer toe

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het aantal besmettingen stijgt weer. Er kan nog niet gesproken worden over een trend, daarvoor zijn de getallen nog te laag. Zondag had Curaçao 65...

PBC | Koning opent vandaag slavernij expositie Rijksmuseum

Persbureau Curacao AMSTERDAM – Koning Willem-Alexander opent vanmiddag de expositie Slavernij in het Rijksmuseum in Amsterdam. De tentoonstelling vertelt over slavernij aan de hand van tien persoonlijke en...

PBC | Militairen op straat in Bonaire

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De marine vertrekt vandaag naar Bonaire voor een grote oefening. De eenheid van de Koninklijke Landmacht is daar een week lang. Ze worden gebracht...

ParadiseFM | Agent in SDKK besmet met Covid

Eén van de drie mannelijke agenten die vorige week zaterdag is vast gezet in de SDKK gevangenis heeft positief getest op Corona. Hij wordt met nog twee andere...

ParadiseFM | ‘Overheid moet ingrijpen bij verplichte vaccinaties’

Volgens de organisatie Consumenten Belangen Curaçao grijpt de overheid te weinig in bij bedrijven die hun werknemers verplichten om te vaccineren. Dat heeft Maria van Os van...

ParadiseFM | Arubaanse minister-president maakt zich zorgen

Demissionair minister-president van Aruba Evelyn Wever-Croes liet gisteren weten dat ze een frustrerend weekend achter de rug heeft. Ze vertelde tijdens de wekelijkse persconferentie dat ze het...
- Advertisement -spot_img

Taxlive | Vijlbrief: ‘Belastingconcurrentie gaat verdwijnen’

HomeMediaAlgemeen nieuwsTaxlive | Vijlbrief: 'Belastingconcurrentie gaat verdwijnen'

“Wanneer de Amerikanen met een dergelijk voorstel komen en steun krijgen van grote landen als Duitsland en Frankrijk, zou het verrassend zijn als er geen deal wordt bereikt in de zomer.”

Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën heeft in een interview met het financiële persbureau Bloomberg gezegd dat Nederland bereid is een Amerikaans voorstel te steunen dat een einde maakt aan de praktijk van belastingontwijking en onderlinge fiscale concurrentie van landen.

“Wanneer de Amerikanen met een dergelijk voorstel komen en steun krijgen van grote landen als Duitsland en Frankrijk, zou het verrassend zijn als er geen deal wordt bereikt in de zomer.”

Nederland heeft formeel nog geen standpunt ingenomen over het Amerikaanse voorstel om een wereldwijd minimum belastingtarief in te voeren. Ons land is herhaaldelijk bekritiseerd vanwege een regime dat internationale bedrijven helpt hun belastingen in andere jurisdicties te verlagen. Vijlbriefs opmerkingen laten volgens Bloomberg zien hoe de bereidheid om te veranderen toeneemt en dat het voor kleine landen niet verstandig is om weerstand te blijven bieden.

De regering van de Amerikaanse president Joe Biden heeft voorgesteld om belastingontwijking te bestrijden met een wereldwijd minimum belastingtarief van 21%, en met een systeem dat ervoor zorgt dat de ongeveer 100 grootste bedrijven ter wereld meer betalen in landen waar ze daadwerkelijk zaken doen.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) probeert al jaren om haar meer dan 135 leden tot overeenstemming te brengen over een dergelijk systeem. Het zou echter ook de instemming vereisen van kleine landen, zoals Ierland en Luxemburg, die concurrerende belastingtarieven gebruiken om bedrijven aan te trekken.

21%-tarief

Vijlbrief zegt nu dat hij in juli een deal verwacht. Dat is in overeenstemming met de doelstellingen van de VS en de OESO. “Wij staan ​​aan de kant van landen die dit voorstel zo effectief mogelijk willen maken.” Toch weigert Vijlbrief te zeggen of hij het eens is met het 21%-tarief in het Amerikaanse plan.

Hoogleraar belastingrecht aan de Universiteit Leiden Jan van de Streek zegt hierover desgevraagd tegen Bloomberg: “Het Nederlandse tarief is hoger dan 21%, maar Nederland staat bedrijven toe kosten af ​​te trekken, waaronder octrooirechten en rentebetalingen. We moeten de precieze vormgeving van het Amerikaanse voorstel afwachten, maar zoals dit er nu uitziet, betekent dit het einde van tax planning.”

Nieuwe tax planning

Maarten de Wilde, hoogleraar Internationaal en Europees Belastingrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, ziet in het voorstel voor een wereldwijde minimumbelasting gebreken. Hij ontdekte dat landen en bedrijven met een draai aan de knop onder de regels kunnen uitkomen.

De sleutel ligt in het handig gebruikmaken van verschillen tussen de commerciële en fiscale winstbepaling. Als deze mismatch niet wordt aangepakt, staat de deur wagenwijd open voor nieuwe tax planning, zo zegt hij in een interview op TaxLive.

Bron: TaxLive

1 reactie

  1. Misschien moet elk land dan maar dezelfde belastingen en accijnzen innen.

    Is toch te gek dat men bv net over de grens veel goedkoper kan tanken?

    Of Expat regelingen waarbij expats minder belasting betalen?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties