28 C
Willemstad
• dinsdag 19 maart 2024

CC | Marnix College and Albert Schweitzerschool pioneering as the first ‘language friendly schools’ in Curaçao

WILLEMSTAD - The Marnix College and Dr. Albert Schweitzerschool have achieved a remarkable milestone by becoming the first schools in Curaçao to receive the designation of 'Language...

NU | Ajacied Martha opgenomen in eerste selectie Advocaat als bondscoach Curaçao

Ar'jany Martha is vrijdag (lokale tijd) opgenomen in de eerste selectie van Dick Advocaat als bondscoach van Curaçao. Vitesse-doelman Eloy Room keert terug in het keurkorps, nadat...

Opinie | Illusies, verknopingen, een natte droom en luchtkastelen op Curaçao

Jan Huurman WILLEMSTAD – Tijdens een recente bijeenkomst van de Antillenkring deelde Jan Huurman, voormalig Inspecteur Volksgezondheid, zijn inzichten over Curaçao na vijf jaar afwezigheid. Met een focus...

NTR | Internationale vrouwendag: ‘balans houden is niet makkelijk’

Marit Severijnse In het kader van internationale vrouwendag werd op Bonaire een conferentie gehouden met als thema een gebalanceerde levensstijl. “Ook al is Bonaire een eiland waar alles op...

CC | Ministry of Finance reaches agreement with Capriles Clinic

WILLEMSTAD - The Ministry of Finance has reached an agreement with the Capriles Clinic, as announced by the ministry. The operational costs will be covered by this...

DH | Alida Francis to become Governor of St Eustatius

ST.EUSTATIUS -- Government Commissioner Alida Francis is to become the next governor of Statia in the coming months. The state secretary of kingdom relations and digitisation Alexandra van...
- Advertisement -spot_img

Taxlive | Vijlbrief: ‘Belastingconcurrentie gaat verdwijnen’

HomeMediaAlgemeen nieuwsTaxlive | Vijlbrief: 'Belastingconcurrentie gaat verdwijnen'
“Wanneer de Amerikanen met een dergelijk voorstel komen en steun krijgen van grote landen als Duitsland en Frankrijk, zou het verrassend zijn als er geen deal wordt bereikt in de zomer.”

Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën heeft in een interview met het financiële persbureau Bloomberg gezegd dat Nederland bereid is een Amerikaans voorstel te steunen dat een einde maakt aan de praktijk van belastingontwijking en onderlinge fiscale concurrentie van landen.

“Wanneer de Amerikanen met een dergelijk voorstel komen en steun krijgen van grote landen als Duitsland en Frankrijk, zou het verrassend zijn als er geen deal wordt bereikt in de zomer.”

Nederland heeft formeel nog geen standpunt ingenomen over het Amerikaanse voorstel om een wereldwijd minimum belastingtarief in te voeren. Ons land is herhaaldelijk bekritiseerd vanwege een regime dat internationale bedrijven helpt hun belastingen in andere jurisdicties te verlagen. Vijlbriefs opmerkingen laten volgens Bloomberg zien hoe de bereidheid om te veranderen toeneemt en dat het voor kleine landen niet verstandig is om weerstand te blijven bieden.

De regering van de Amerikaanse president Joe Biden heeft voorgesteld om belastingontwijking te bestrijden met een wereldwijd minimum belastingtarief van 21%, en met een systeem dat ervoor zorgt dat de ongeveer 100 grootste bedrijven ter wereld meer betalen in landen waar ze daadwerkelijk zaken doen.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) probeert al jaren om haar meer dan 135 leden tot overeenstemming te brengen over een dergelijk systeem. Het zou echter ook de instemming vereisen van kleine landen, zoals Ierland en Luxemburg, die concurrerende belastingtarieven gebruiken om bedrijven aan te trekken.

21%-tarief

Vijlbrief zegt nu dat hij in juli een deal verwacht. Dat is in overeenstemming met de doelstellingen van de VS en de OESO. “Wij staan ​​aan de kant van landen die dit voorstel zo effectief mogelijk willen maken.” Toch weigert Vijlbrief te zeggen of hij het eens is met het 21%-tarief in het Amerikaanse plan.

Hoogleraar belastingrecht aan de Universiteit Leiden Jan van de Streek zegt hierover desgevraagd tegen Bloomberg: “Het Nederlandse tarief is hoger dan 21%, maar Nederland staat bedrijven toe kosten af ​​te trekken, waaronder octrooirechten en rentebetalingen. We moeten de precieze vormgeving van het Amerikaanse voorstel afwachten, maar zoals dit er nu uitziet, betekent dit het einde van tax planning.”

Nieuwe tax planning

Maarten de Wilde, hoogleraar Internationaal en Europees Belastingrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, ziet in het voorstel voor een wereldwijde minimumbelasting gebreken. Hij ontdekte dat landen en bedrijven met een draai aan de knop onder de regels kunnen uitkomen.

De sleutel ligt in het handig gebruikmaken van verschillen tussen de commerciële en fiscale winstbepaling. Als deze mismatch niet wordt aangepakt, staat de deur wagenwijd open voor nieuwe tax planning, zo zegt hij in een interview op TaxLive.

Bron: TaxLive

1 reactie

  1. Misschien moet elk land dan maar dezelfde belastingen en accijnzen innen.

    Is toch te gek dat men bv net over de grens veel goedkoper kan tanken?

    Of Expat regelingen waarbij expats minder belasting betalen?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties