28 C
Willemstad
• donderdag 18 augustus 2022

Laatste reacties

RD | Biden en andere leiders in Brussel voor reeks toppen over Oekraïne

Beeld Reuters

Tientallen westerse leiders, onder wie de Amerikaanse president Joe Biden, hebben zich verzameld in Brussel voor een overlegcarrousel met de oorlog in Oekraïne als middelpunt. Er staat zowel een top van de NAVO als van de Europese Unie en van zeven van ’s werelds belangrijkste economieën op het programma.

De dag begint om 10.00 uur op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel. De leiders van de dertig NAVO-landen, onder wie premier Mark Rutte, bespreken dan verdere hulp aan niet-lid Oekraïne, van wie de president ook zal inbellen. Ze zullen de stationering goedkeuren van extra troepen in oostelijke lidstaten als Hongarije en Roemenië, die Rusland in hun richting zien oprukken. NAVO-chef Jens Stoltenberg stelt volgens NAVO-bronnen zijn afscheid vanwege de spanningen een jaar uit.

De leiders van zes grote NAVO-landen zien vervolgens hun Japanse collega aanschuiven voor een korte G7-top. De zeven belangrijke industrielanden overleggen eveneens over de Russische oorlog tegen Oekraïne. Japan houdt zich minder afzijdig dan het gewoon is en volgt grotendeels de strafmaatregelen die de VS en Europa aan Rusland hebben opgelegd.

Aan het eind van de middag is Biden ook enkele uren te gast bij de EU-top, al vertrekt hij alweer vóór het diner. Het is een zeldzaamheid dat een Amerikaanse president aanschuift bij zulk overleg van de regeringsleiders van de EU. Hij hoopt hen over te halen Rusland nog harder aan te pakken en bijvoorbeeld diens export van gas en olie in te perken. Dat is een belangrijke inkomstenbron voor het Kremlin. Maar de EU-leiders zijn het daar niet over eens en hebben al duidelijk gemaakt dat dat er nog niet van komt.

Concrete maatregelen zijn ook niet onmiddellijk het doel van de overlegmarathon, zeggen diplomaten. Voorop staat het signaal aan Moskou dat het Westen nog altijd eensgezind optreedt en opstaat tegen de oorlog. Biden liet vooraf weten in Europa „de internationale gemeenschap te mobiliseren om Oekraïne te steunen en te verzekeren dat Poetin een zware economische tol betaalt voor de oorlog waarvoor hij gekozen heeft”.

De EU-leiders gunnen aan het begin van de top verder hun voorzitter officieel een verlenging van zijn termijn. De Belg Charles Michel kan nog eens tweeënhalf jaar aanblijven, zo is al duidelijk geworden.

Bron: Reformatorisch Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

  1. Ukraine en EU hebben zich door Washington voor het karretje laten spannen en zullen nu dat karretje met zweet en bloed moeten trekken. Washington zit op het karretje met een zweep hen te mennen. Harder trekken, stomme ezels! Washington lacht zich rot en wrijft zich in de handen met de bergen geld die zij persen uit die stomme Europeanen. De winnaar van de oorlog tussen Rusland en Ukraine is de USA.
    De grote verliezer is de EU. Deze uitkomst was gepland door de slimme jongens in Amerika. Wat een bondgenoten !

  2. Moet zeggen, het heeft toch iets raars, deze overbetaalde politici staan in hun dure maatpakken te luisteren naar een wanhopige Zelensky die vanuit de ruïnes in Oekraïne om hulp schreeuwt, ze applaudisseren en schuiven daarna aan voor een duur dinee.

  3. Geen NAVO of EU, dan stond Rusland al eerder aan de grens.
    En wellicht nu wel geholpen door Trump, hij was toch zulke goeie maatjes met Putin.

  4. Hebben deze nietsnutten geen skype of zo? En dit soort figuren wil mij de les komen lezen over klimaat. Donderstraal toch op. Het enige wat jullie doen is de kosten voor de burger verhogen, terwijl Rusland vrolijk alles aan gort bombardeerd en zich kapot lacht om de incompetentie. Het is en conflict tussen twee landen, val mij er niet mee lastig. Zet Donald Trump aan de macht en dit is zo opgelost. Maar neen nu zit er een kwijlende bejaarde op de stoel en het is gelijk hommeles. Mensen doe jullie ogen open. Navo, EU en VS laten nu zien dat ze nul komma niks van nut zijn. Wel lafjes Irak en Syrie binnenvallen maar tegen Rusland weten ze dat ze niks kunnen uithalen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...