29 C
Willemstad
• woensdag 26 januari 2022 13:29

Laatste reacties

- Advertentie -

BI | IJsland laat zien wat een hoge vaccinatiegraad doet: nog steeds besmettingen door de Delta-variant, maar weinig mensen in het ziekenhuis

- Advertentie -

Dr. Catherine Schuster-Bruce | Business Insider Nederland

Kollawat Somsri/Shutterstock.com

De ontwikkelingen in Island laten zien dat vaccins tegen het coronavirus effectief kunnen zijn, zegt een Amerikaanse expert op het gebied van infectieziekten.

 • IJsland heeft een zeer hoge vaccinatiegraad.
 • Nieuwe besmettingen komen vaker voor bij volledig gevaccineerden, maar er belanden relatief weinig COVID-patiënten in het ziekenhuis.

IJsland laat zien hoe de ontwikkeling van de coronapandemie kan verlopen bij een hoge vaccinatiegraad in een land.

Het percentage volledig gevaccineerden ligt in IJsland op bijna 75 procent, volgens de site Our World in Data, een database van de universiteit van Oxford die gegevens per land bijhoudt. Hiermee is IJsland de nummer twee in de wereld na Malta (92 procent van de volwassenen volledig gevaccineerd).

- Advertentie -

Nederland zit per half augustus op een percentage van bijna 60 procent volledig gevaccineerden. Dat is vergelijkbaar met het Verenigd Koninkrijk en iets lager dan België (66 procent volledig gevaccineerd). De Verenigde Staten zitten op een percentage van iets meer dan 50 procent volledig gevaccineerden.

Sinds medio juli vertoont het aantal gerapporteerde besmettingen in IJsland weer een stijgende lijn, met aantallen van 80 tot 100 nieuwe besmettingen per dag. Het gros daarvan betreft de Delta-variant van het coronavirus en de meerderheid van nieuwe besmettingen komt voor bij mensen die volledig gevaccineerd zijn, volgens statistische rapportages uit IJsland.

Tegelijk gaat het in de grote meerderheid van de gevallen om milde besmettingen met COVID-19. Begin deze week lagen er 30 COVID-patiënten in het ziekenhuis in IJsland, waarvan 6 op de intensive care. Sinds 25 mei heeft IJsland geen nieuwe doden als gevolg van het coronavirus, blijkt uit data van de overheid en de database Our World in Data van de universiteit van Oxford.

Bij hoge vaccinatiegraad: nog wel COVID-besmetting, maar weinig ernstige gevallen

Hoogleraar Carlos del Rio van Amerikaanse Emory University School of Medicine, een expert op het gebied van infectieziekten, zei afgelopen weekend op Twitter dat “IJsland bewijst dat vaccins werken”.

Epidemioloog Brandon Guthrie, werkzaam bij The University of Washington, geeft tegenover The Washington Post aan dat een combinatie van “stijgende besmettingen en weinig ernstige gevallen en doden” zeker gezien kan worden als een “gedeeltelijke overwinning”.

De meeste volwassenen in IJsland zijn gevaccineerd met het coronavaccin van Pfizer/Biontech, dat een geschatte effectiviteit heeft van 88 procent tegen symptomatische gevallen van de Delta-variant van COVID-19 bij volledig gevaccineerden die twee prikken hebben gehad.

Naast Pfizer heeft IJsland ook gebruik gemaakt van de vaccins van Moderna, AstraZeneca en Janssen.

Hoewel IJsland een hoge vaccinatiegraad kent, heeft de overheid besloten om de coronamaatregelen in het land in ieder geval tot 27 augustus te handhaven. In IJsland geldt dat er maximaal 200 personen op bijeenkomsten mogen zijn en dat je 1,5 meter afstand moet houden. Mondkapjes worden op drukke plekken aanbevolen en de horeca moet om 11 uur ’s avonds sluiten.

Bron: BusinessInsider

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

17 reacties

 1. @ Loes,

  BlaBla Blabla Blabla en nog eens Blabla.

  Je blijft maar doorblaten over van alles en nog wat, maar de roze olifant in de kamer……………tja, die wens je niet te zien.

  Corona is geen ‘griepje’, je kunt er vrij snel door op de IC belanden en hier op Curacao hebben we nog nooit een volle IC met griep patienten gehad.

  De roze olifant is echter natuurlijk dat ons ziekenhuis WEER overbelast is, de IC ligt vol met coronaklanten en daardoor is de gewone zorg tot een halt gekomen.
  En waarom ligt de IC vol ?
  Omdat er ALLEEN ongevaccineerden liggen en ook op de gewone Covid afdeling is het voor het overgrote deel, ALLEEN ONGEVACCINEERDEN.

  Nou Loes, beantwoord nu eens de vraag WAAROM er alleen maar ongevaccineerden liggen ?
  Of is dat allemaal een leugen en zijn al die patienten wel gevaccineerd, maar verzint men een cover up ?
  Als dat jouw mening is………………..waar is jouw bewijs ?

 2. Met Vaccins is nog niks bewezen.
  Wishfull thinking.
  Het is als eerste getest op gezonde mensen. Dus daar heb je niet zo veel aan.
  Dat was alleen om te zien wat er gebeurde.
  rna knutselen is knap risicovol. Want je hebt geen flauw idee wat het nu precies triggert.
  En nee meloen virus mutaties ontstaan niet door defecten, juist niet.. Vraag het na bij je moluculair bioloog Fish. Je begrijpt daar werkelijk niks van en snaterd wat populaire publicaties na. Wat maakt retro virussen zo speciaal. Leg het eens uit als je het echt snapt.

  Nu pas gaan we zien op het effectief is bij grote groepen mensen en of ze werkelijk niet in het ziekenhuis belanden. En pas over 5 jaar kan je het statistisch pas echt zeggen.
  Verder wat farmaceuten zeggen is net als de slager die z.n eigen vlees keurt.
  Ja je hebt nu 3 vaccinaties nodig. Ahum… waarom geen 5… Net als griep elk jaar opnieuw. En dat je daarmee corona erger kan maken. acht ja.

  Er wordt niet dubbel blind getest.
  Dus naar wat ik denk heeft het placebo effect nu een erg grote invloed.
  Niet het effect van de vaccinatie zelf
  Omdat de fear factor met corona erg groot is. En angst is een hele grote is factor bij genezing en ziek zijn.
  Waarschijnlijk veel meer dan voor mogelijk wordt gehouden.
  Zeg ik griep tegen je niks aan de hand zeg ik corona dan wil je met spoed naar het ziekenhuis.

  Mensen voelen zich veel beter met het idee dat ze gevaccineerd zijn en zullen veel minder bang zijn als ze weer besmet raken.
  Want ja. Je zal net als griep steeds weer besmet raken omdat het altijd een onderdeel van elke griepgolf was. Er is een 2001 gedocumenteerde Nederlandse variant ook. Wat die chinezen zo heeft gepooked… is misschien wel iets anders. Maar daar is nu na versie 350 niet zo veel meer van terug te vinden.
  Ja het is niet versie 5 ofzo nee we zijn al een paar honderd verseis verder.
  En dat delta gedoe is ook maar een kapstok mantel. In werkelijk is dat niet een enkele variant maar een groep.
  Die virus boys moeten het ook uitleggen aan simpele politici.
  En daar begint nu ook de twijfel te komen.

  Vaccineren doe je voor je zelf. Niet voor anderen.
  Vaccinaties houden niks tegen.
  Je kan en wordt nog steeds besmet.
  En ja je kan en zal nog steeds anderen besmetten.
  Zeker omdat het er waarschijnlijk voor zorgt je minder ziek wordt bij besmetting en dan ben je dus net zo gevaarlijk als jongeren of anderen die nergens last van hebben omdat je gewoon door blijft lopen zonder echte symptomen.
  Word je erger ziek dan zal je later denken dat het corona is want je bent toch in geënt.
  Dus die ingeënte 60 plussers zijn eigenlijk de gevaarlijkste.

  Wappie brullers over inenten het is onzin wat jullie uitkramen.
  Je ent je in voor je zelf niet voor iemand anders.

  Het argument om niet risico groeepen in te laten enten om de kans van ziekenhuis belasting te verminderen. Slaat werkelijk nergens op.
  Verbied 60 plusser bij alle fastfood zaken, verbied ze ongezond te eten en verplicht ze meer te gaan bewegen. En verplicht hen om ingeent te worden.
  Dan gaat een echte factor zoals hart en vaatziekten ook omlaag.

  Nog steeds Corona is geen grote doodsoorzaak. Op 450 overlijdens gemiddeld in nl is corona nu een rond 1% factor. Waarbij je je ook moet afvragen wat is er nog meer en hoeveel langer hadden ze zonder “corona” geleefd.

  Dat is niks in vergelijking wat er nu aan wappie bruller paniek schade wordt gemaakt.

 3. Voor het einde van het jaar zal er weer geprikt moeten worden, zg. boosters en gaan we van lock down naar lockdown om nog maar niet van alle verdere beperkingen te spreken, misschien valt het hier nog mee, maar Nederland zal plat gaan zodat de resterende middenstand het loodje legt en Curacao die voor 100% aan het Nederlandse infuus ligt komt nog dieper in de problemen, dat is mijn voorspelling en als ik ongelijk heb dan zal ik einde jaar mijn welgemeende excuses aanbieden en mag je mij terecht WAPPIE noemen
  Tot dan zal ik jullie van mijn reacties verschonen en hopelijk hebben jullie de wijsheid om ongevaccineerden niet te stigmatiseren en van alles de schuld te geven.
  Ik heb Covid gehad, was niet erger dan een flinke griep die ik wel 50 keer gehad heb.

 4. Wat een gedoe weer. Is het nou zo moeilijk te begrijpen als ruim 65% van de leeftijd doelgroep hier een prik heeft ontvangen en dus 35% niet en de ziekenhuisbedden worden bezet door minder dan 10% van de gevaccineerden en 90% van de ongevaccineerden het prikje niet zinloos is. Lijkt mij ondanks alle aardige theorieën duidelijk.

 5. Och mijn hemel Greet, ben jij de opper wappie van KKC.

  Wellicht maar eens corona oplopen en dan maar kijken hoe goed jou immuunsysteem het aan kan ? En ja, ook wanneer je het hebt gehad kun je het gewoon nog een keer krijgen.
  Waar haal je overigens de wijsheid vandaan dat ALLEEN jouw immuunsysteem corona aan kan ? Ergens gelezen op een wappie site ?
  Ik heb nieuws voor je, een vaccin traint alleen jouw immuunsysteem in het herkennen van dit, voor jou, anders onbekende virus. Een vaccin is geen afweersysteem op zich, maar dat denk jij kennelijk wel.

  En volgende varianten staan op stapel ?
  Hebben ze een soort van voorraadkast van varianten en daar halen ze er iedere keer eentje uit, brengen die naar een ander land en zo heet het de ene keer Britse variant, dan Columbiaanse variant, Zuid Afrikaanse variant ?
  Zoiets ?
  Een variant ontstaat door mutatie van het virus en dat kan alleen wanneer het virus de kans krijgt zich vermenigvuldigen. Dan ontstaan fouten in het RNA en krijg je een variant. Er staat dus niets op stapel, het is gewoon een normaal biologisch proces dat zich afspeelt.

  @ Jan,

  Gevaccineerden krijgen een hogere viral load ?
  En hoe weet jij dat ?
  Ik hoop dat je begrijpt dat viral load betekent de hoeveelheid virus die je binnenkrijgt en is dus niet iets waar je als persoon iets aan kunt doen. De delta variant blijkt vele malen besmettelijker te zijn, vermenigvuldigt zeer snel, is makkelijker overdraagbaar en dat is de reden waarom de viral load hoger is.
  Het virus weet van tevoren niet of het bij een gevaccineerd persoon of een niet gevaccineerd persoon binnenkomt, dus ben heel benieuwd naar het onderzoek waar wordt beweerd dat gevaccineerden standaard een hogere viral load binnenkrijgen.

 6. Alleen natuurlijke immuniteit geeft bescherming tegen de varianten, de volgende varianten staan al op stapel, volgens de WEF agenda, maar niet getreurd de volgende prik staat ook al klaar enzovoort, vandaar dat vaccinatie paspoort, daar kun je al die vervolg prikken dan inzetten, alleen je vrijheid krijg je niet meer terug en je bezit raak je ook kwijt, maar je zult gelukkig zijn aldus Klaus Schwab van WEF
  Verdiep je daar eens in, er staat genoeg over hun plannen op het net en daar is Hitler een kleuter bij vergeleken met deze Psychopaten, Ik ben niet tegen vaccins, heb er tientallen gehad, maar die waren getest en dit is Gentherapie

 7. @Jan. ‘ gevaccineerden hebben zelfs vaak een hogere viral load‘. Dat klinkt alsof je dat zelf hebt gemeten. Waar haal jij die wappie-wijsheid vandaan?

 8. Helaas Joep, maar het is onzin, iedereen wordt net zo vaak en had besmet, gevaccineerden hebben zelfs vaak een hogere viral load, alleen de mensen met een vaccin hebben blijkbaar meer weerstand tegen het virus en worden dus minder ziek (voor nu, we zullen zien hoe dat later zit). Maar blij te horen dat je vind dat iedereen zelf de gok mag wagen. En wat overbelasting ziekenhuis betreft: sluit dan ook meteen alle fastfood zaken, haal alle rook- en alcoholische drinkwaren uit de schappen, laat restaurants alleen gebalanceerd gerechten bereiden en zorg voor fiets- en wandelpaden zodat iedereen gezond naar het werk kan. Of zet er wat bedjes bij, altijd handig.

 9. Jan,

  Het is al bewezen dat bv Pfizer en Moderna ong 95 % bescherming bieden en dat houdt in dat je dus ong een 5 % kans hebt om besmet te raken. Wanneer je dat zou plaatsen in de statistiek dan zit je met 15 a 20 % op de grootste kans en met 0 % op de laagste kans. Dat betreft dan de uitzonderingen.
  Anders gezegd, de kans dat je besmet raakt is gemiddeld bijna 20 keer kleiner dan zonder vaccinatie. Weer anders gezegd, als er 100 mensen besmet raken dan zouden er dus gemiddeld 5 tussen zitten die gevaccineerd zijn.

  Waarom is de Delta variant nu zo gevaarlijk ?
  Omdat deze zich nog makkelijker verspreid en de virus load vele malen hoger is dan van bv de Alfa variant. Je krijgt dus meteen veel meer virus binnen en dat zorgt voor een ernstiger (en sneller) ziekteverloop. Gevaccineerden kunnen er ook mee worden besmet en omdat de virus load zo hoog is loopt het lichaam altijd iets achter bij het aanmaken van de T-cellen. Echter, omdat je al anti lichamen hebt loop je dus ver voor op de niet gevaccineerden die helemaal geen anti lichamen hebben. Zij krijgen een hoge viral load binnen en voordat hun immuunsysteem kan reageren heeft het virus al een behoorlijke voet aan de grond. Dan blijf je dus achter de feiten aanlopen.
  En wat we dus nu zien op Curacao in het ziekenhuis is geheel in lijn met de Delta variant. Mensen komen veel sneller in het ziekenhuis en komen veel sneller te overlijden. Anders gezegd, er is veel minder tijd voor behandeling.

  En dat zou voor iedereen toch genoeg waarschuwing moeten zijn om zo snel mogelijk een vaccin te halen. Dan ben je die achterstand voor het grootste deel kwijt en kun je de Delta variant wel overleven.
  Het is maar wat je wilt ? Gokken met je leven of enigzins op zeker spelen. Ik heb voor het laatste gekozen.

  En bovendien neemt dan de belasting van het ziekenhuis af, waardoor gewone behandelingen ook weer plaats kunnen vinden. Mensen met ‘normale’ aandoeningen worden nu ook niet geholpen, terwijl ze die behandeling wel nodig hebben. En dat alleen omdat een stelletje asocialen corona niet serieus wensen te nemen. Maar als ze ziek worden eisen ze wel een behandeling in het ziekenhuis en dat moet dan maar ten koste gaan van mensen met bv kanker, hart- en vaatziekten, longklachten etc etc.

 10. Waar baseert de oneindig wijze Brains zich op dat “de kans kleiner is dat jij en de ander ook wordt besmet” als je gevaccineerd bent?

 11. Dat die medemens zich ook “moet” inenten is dus onzin. Je ent je in voor je zelf. Niet voor anderen.

  Die conclusie is onjuist want je ent je wel in voor de ander zodat de kans kleiner is dat jij en de ander ook wordt besmet. En tegenlijk dat de ziekenhuizen niet te vol komen zodat ook mensen met andere ziektes kunnen worden geholpen.

 12. Exact Brian S.
  Het is al vaker gezegd dat het ‘virus’ onder ons zal blijven. Laten we hopen dat de wappies een keer hun verstand gaan gebruiken al was het alleen maar om hun medemens te beschermen.

 13. Conclusie is dat Covid dus niet uit te roeien is en zal blijven bestaan maar dat vaccineren helpt om niet in een ziekenhuis te komen en om te overlijden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Pisas vergadert met Standard & Poor’s

Premier Pisas heeft vergaderd met vertegenwoordigers van Standard & Poor’s. De internationale kredietbeoordelaar bekijkt de economische toestand van Curaçao vanuit verschillende ooghoeken. Volgens Pisas werd gesproken over de...

Democracy now! | Tuesday, January 25, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 25 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | Premier bezoekt Aruba voor exitstrategie corona

Premier Gilmar Pisas en Minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia hebben een bezoek gebracht aan Aruba om te leren over de exitstrategie wat betreft het coronavirus. De Arubaanse minister van...

DolfijnFM | Corendon begint met tweede fase

Corendon begint met de tweede fase en uitbreiding van de bouw van het hotel aan de Pater Eeuwensweg. Dat meldt de Èxtra. Er worden drie- tot vierhonderd...

DolfijnFM | Afspraak autokeuring nu ook digitaal

Wie op Curaçao zijn auto moet keuren, kan sneller terecht aan het digitale loket. Sinds gisteren is het afsprakensysteem van het keuringslokaal op- internet geopend. Op www.gobiernu.cw...
- Advertentie -
- Advertentie -