31 C
Willemstad
• dinsdag 28 mei 2024

Extra | Journaal 24 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 23, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 22, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 21, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Goedkoper naar Bonaire of Curaçao? Prijzen lastminutes soms wel honderden euro’s gedaald

HomeLandenArubaAD | Goedkoper naar Bonaire of Curaçao? Prijzen lastminutes soms wel honderden...

Natasja de Groot | Algemeen Dagblad

Reis naar Bonaire of Curaçao tot honderden euro’s goedkoper door twijfelende reiziger | Marit Galavazi

Wie in juli nog een buitenlandse vakantiereis wil maken, kan op koopjesjacht. De prijzen van lastminutes bij reisorganisaties zijn in anderhalve maand tijd met een paar tientjes tot honderden euro’s gedaald, zo blijkt uit onderzoek van vakantievergelijker Weflycheap.

De vergelijker nam de prijzen van de goedkoopste pakketreizen naar populaire vakantieoorden bij de drie grootste reisaanbieders onder de loep. Het gaat om de bestemmingen Aruba, Bonaire, Curaçao, Canarische Eilanden, Ibiza, Costa del Sol, Algarve en de Griekse eilanden bij Sunweb, TUI en Corendon.

Wat blijkt? De consument is spekkoper. Wie nu een pakketreis boekt met vertrek in juli, betaalt bij Sunweb aanzienlijk minder voor precies dezelfde reis dan ruim een maand geleden. Ter illustratie: een achtdaagse reis naar de Canarische eilanden (de goedkoopste optie met alleen logies) kostte op 10 mei bij Sunweb 599 euro, op 18 juni was dat 499 euro, een prijsdaling van 17 procent.

Verrassend

Reizen naar verre bestemmingen zoals Aruba, Bonaire en Curaçao blijken ook flink in prijs te zijn gedaald ten opzichte van ruim een maand geleden, toen de reisrestricties werden versoepeld. Zo betaalde een vakantieganger bij TUI op 10 mei nog 1290 euro voor een negendaagse reis met logies, op 18 juni was precies diezelfde reis nog maar 799 euro. Een daling van 38 procent.

Een verrassende ontwikkeling, vindt Eelko van Drongelen, directeur van Weflycheap.nl. De verwachting was dat er een run zou komen op buitenlandse vakanties en de prijzen flink zouden stijgen, ook doordat reisorganisaties krap hadden ingekocht. ,,Tegen de verwachting in lijkt de animo om in juli met het vliegtuig op vakantie te gaan minder groot’’, zegt Van Drongelen.

Hij denkt dat veel consumenten twijfelen of ze er verstandig aan doen het vliegtuig te pakken. ,,Je bent immers ver van huis, zit lang in het vliegtuig, je weet niet precies hoe de zorg daar geregeld is en heel veel Nederlanders zijn nog niet volledig gevaccineerd.’’

En hij vermoedt dat de reisorganisaties extra reizen hebben ingekocht, wat druk zet op de prijzen. Dat bevestigen TUI en Corendon. TUI heeft naar eigen zeggen naar Curaçao, Bonaire en Aruba veel extra vluchten gepland, toen het zag dat er een steeds grotere vraag kwam naar vakanties op de Caraïbische eilanden.

Volgens Corendon zijn de prijzen van de lastminutereizen scherp geprijsd, doordat de Britten niet op vakantie mogen naar het buitenland, behalve naar Gibraltar en Israël, waardoor veel accommodaties leegstaan. ,,Wij hebben de kamers daarom goedkoop kunnen inkopen’’, aldus woordvoerder Audrey Denkelaar.

Prijsstijgingen

Overigens zijn er volgens het onderzoek van Weflycheap ook bestemmingen waarvoor de prijzen in de voorbije anderhalve maand juist omhoog zijn gegaan. Namelijk: Algarve en Ibiza, met zo’n 5 tot 7 procent.

Volgens Van Drongelen hangt dit mogelijk samen met het beleid van de overheid. Die bestemmingen zijn vrij snel op geel gezet en stabiel gebleven. Bij bestemmingen waar onzekerheid over is, zoals Griekenland of het Spaanse vasteland, ziet Weflycheap wel prijsdalingen.

Dat wordt beaamd door reisorganisatie Sunweb. ,,We zien dat de prijzen naar bestemmingen die nu nog code oranje hebben, vasteland Spanje en vasteland Griekenland, met vertrekdatum in juli licht zijn gedaald.’’ Volgens de woordvoerder is de prijs van een vakantie naar de Griekse eilanden en de Balearen wel stabiel gebleven.

Dat laatste kan niet gezegd worden voor de Canarische Eilanden. Die staan net als de Algarve en Ibiza op (stabiel) geel, maar daar zag Weflycheap in anderhalve maand tijd de prijzen met gemiddeld 13 procent dalen. Van Drongelen sluit niet uit dat mensen nog de beelden van vorig jaar op het netvlies hebben van reizigers in quarantainehotels op Tenerife. ,,Mensen lijken toch nog wat huiverig om op reis te gaan’’, concludeert hij.

Die indruk heeft ook directeur Frank Oostdam van de reisbranche ANVR. Vanwege die beperkte animo is het volgens hem niet heel verrassend dat de prijzen op het moment dalen. ,,Dat is nu eenmaal het gevolg van vraag en aanbod.’’

Vooruitzichten

En die prijzen kunnen morgen net zo goed weer stijgen, benadrukt hij. Dat laatste hangt volgens hem sterk af van de vooruitzichten. Hij ziet het in elk geval zonnig in voor deze zomer. De mogelijkheden om gratis te testen, de komst van het EU-certificaat en de coronacheckapp zou het reizen (en daarmee de prijzen) een flinke boost kunnen geven.

Het zou Van Drongelen van Weflycheap niet verbazen als de prijzen van pakketreizen met vertrek in juli nog verder dalen. ,,Als je geen voorkeur hebt voor een bestemming of accommodatie of een vertrekdatum in juli, zou ik zeggen: wacht nog even met boeken. De kans is groot dat er voor vertrek op korte termijn gestunt gaat worden. Ben je niet zo flexibel, dan is dit wel een mooi moment om je slag te slaan.’’

Of er echt veel koopjes zullen zijn deze zomer, betwijfelen de reisorganisaties. ,,Daarvoor is het aanbod van landen met een geel of groen reisadvies nog te beperkt’’, zegt woordvoerder Petra Kok. En Corendon voegt eraan toe: ,,Voor de echte piek in de zomervakantie zijn de prijzen nog niet zo fors gedaald.’’

Bron: Algemeen Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties