28 C
Willemstad
• woensdag 6 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

‘Media hebben de video uit de context gehaald’

Still van de Youtube dreigvideo Liga di Hustisia Korsou
Still van de Youtube dreigvideo Liga di Hustisia Korsou

WILLEMSTAD — De broers Valentino en Hermann Martis, vorig jaar veroordeeld voor een terroristisch misdrijf, benadrukken dat de media de video die zij vlak na de moord op Helmin Wiels, op 5 mei bij Marie Pampoen, op YouTube publiceerden, uit de context hebben gehaald. De broers waren in hoger beroep gegaan tegen het vonnis, een voorwaardelijke straf van zes maanden en 240 uur dienstverlening. Hun advocate Alicia Blonk pleitte gistermiddag voor vrijspraak ‘omdat ze niets verkeerd hebben gedaan’.

“Iedereen ging zich bezighouden met roddels in plaats van aan onszelf te vragen wat deze video precies inhoudt en wat wij hiermee hadden willen bereiken”, stellen de broers. Hermann en Valentino benadrukken stellig dat het filmpje niets te maken heeft met de moord op Wiels. Zij hadden nooit verwacht dat er een verband zou worden gelegd tussen de moord en het filmpje. Bovendien waren er mensen die het filmpje wel interessant vonden, zegt Hermann. “Er waren veel ‘likes’.”

- Advertentie -

De broers ontkennen verder dat zij iemand wilden bedreigen en benadrukken dat de video een ‘pilot’ was om sponsors te zoeken voor een documentaire die uiteindelijk de titel ‘Un mensahe pa Kòrsou’ (een boodschap voor Curaçao) zou krijgen en die eind mei uitgebracht zou worden. Als concept werd een schaakspel gebruikt voor de inhoud van de video. Curaçao zou het schaakbord zijn.

De genomen en te nemen maatregelen van de overheid zoals de (versoepeling van de) casinowet, verhoging van de omzetbelasting en van de pensioenleeftijd, zouden dan de pionnen zijn die al dan niet ‘geliquideerd’ moesten worden. Wat door veel mensen als zeer bedreigend in de video is ervaren, is de tekst ‘de val van de eerste, van een aantal verraders’ en de datum 30 mei (als de opstand in Willemstad van 1969 wordt herdacht red.). Maar volgens Hermann, die een hbo-opleiding marketing volgt, was dit bedoeld als een ‘gimmick’ om aandacht te trekken.

Samen met Christopher Middelhof – inmiddels leider van de politieke partij Kòrsou Liber Asosiá (KLA) – is Hermann een campagne begonnen, ‘Kòrsou a kansa’, om de problemen onder ogen te brengen van de Curaçaose bevolking en aan te zetten tot verandering, aldus advocate Blonk. De gehele documentaire zou, volgens Valentino, eind mei uitgebracht worden, inclusief diverse interviews met burgers uit diverse bevolkingsgroepen over de maatschappelijke problemen.

Blonk liet gisteren aan de rechters van het hof en de aanklager enkele video’s van de broers zien, met onder andere deze interviews, die ook op YouTube staan. Aanklager Ton van der Schans achtte bewezen dat de broers zich schuldig hadden gemaakt aan het plegen van een terroristisch misdrijf, maar dat de gevolgen van deze video betrekkelijk beperkt zijn gebleven. Daarom eiste hij bevestiging van het eerste vonnis, zes maanden voorwaardelijke celstraf en 240 uur dienstverlening. In verband hiermee eiste hij dat het eerste vonnis bevestigd wordt.

De broers kregen bij de eerste rechter namelijk zes maanden gevangenisstraf en een taakstraf. Hermann trachtte gisteren herhaaldelijk om zijn excuses aan te bieden aan de bevolking, maar werd er door het hof aan herinnerd dat de rechtzaal niet ‘het platform’ daarvoor is.

Hermann en Valentino zaten van 7 tot en met 28 mei vast en zijn daarna onder voorwaarden vrijgelaten. Valentino kreeg de kans om zijn werkzaamheden als boekhouder bij zijn werkgever te hervatten en Hermann mocht terug naar school. Daarnaast moesten ze meewerken aan een psychologisch onderzoek, waaruit uiteindelijk bleek dat ze toerekeningsvatbaar en intelligent zijn en niet aan stoornissen leiden. Het vonnis is over twee weken.

Bron: Amigoe

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Ministry of VROMI announces opening of Great Bay Fresh Water Pond Channel

GREAT BAY, Sint Maarten (DCOMM) – The Ministry of Public Housing, Environment, Spatial Planning, and Infrastructure (Ministry of VROMI), will temporary open the Great Bay Fresh Pond...

Democracy now! | Wednesday, July 6, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Eén op drie Caribische Nederlanders gediscrimineerd, ‘Weet waar je aan begint als je naar Nederland wil’

John Samson DEN HAAG – Eén op de drie Caribische Nederlanders ervaart discriminatie in Nederland, blijkt uit onderzoek van het CBS. “Weet waar je aan begint als je...

Ingezonden | We doen het maar zelf

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

Extra | Journaal 5 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -
- Advertentie -