29 C
Willemstad
• zaterdag 24 februari 2024

Extra | Journaal 23 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Politie op zoek naar vermiste man

De politie is een zoektocht gestart naar de 42-jarige Erviet Otmar Scorrea. De man verliet maandagavond zijn huis aan de Kaya Wladimir Coco Balentien en is niet...

Nu.cw | Benzineprijs met 11 cent omhoog, water wordt goedkoper

De brandstofprijs gaat vanaf volgende week omhoog. Vooral automobilisten met benzineauto’s moeten veel bijleggen om de tank vol te krijgen. De kosten voor diesel en elektriciteit stijgen...

Nu.cw | Artiesten Curaçao International BlueSeas Festival bekend

De artiesten van de zesde editie van het Curaçao International BlueSeas Festival zijn bekendgemaakt. De wijk Pietermaai zal eind maart weer bruisen van bluesmuziek en -liefhebbers. Het straatfestival,...

NTR | Curaçao bouwt extra windmolens, ‘straks 70 procent schone energie’

Oscar van Dam Welk land binnen ons Koninkrijk draait als eerste op 70 procent groene energie? Curaçao belooft die strijd te gaan winnen in 2030. Zes ministers en verschillende...

CC | HNO Committee not in line with Public Prosecutor’s report

WILLEMSTAD - The parliamentary inquiry committee Hospital Nobo Otrobanda does not align with the decision to file a report with the Public Prosecutor. Yesterday, it was announced...
- Advertisement -spot_img

Mededeling(en) Openbaar Ministerie

HomeMediaMededeling(en) Openbaar Ministerie

Openbaar Ministerie

Inhoudelijke behandeling moordzaak Wiels op Stadhuis

WILLEMSTAD — De inhoudelijke behandeling van de moordzaak Helmin Wiels zal op het Stadhuis plaatsvinden. Dat zegt persrechter Mauritsz de Kort desgevraagd. Deze behandeling staat nog steeds gepland op 21, 22 en 23 mei. Eventuele wijziging hiervan hangt af van wat de rechter op 16 april bij de regiezitting beslist, naar aanleiding van mogelijk ingediende verzoeken van het OM en/of de advocaten.

Advertentie

De regiezitting vangt aan om half tien ‘s ochtends.
Personen die geïnteresseerd zijn in het bijwonen van deze zitting volgende week dienen ruim voor die tijd bij het Stadhuis aanwezig te zijn, aangezien de bezoekers door de veiligheidscontrole moeten voordat ze de zaal mogen betreden.
Om een zaak bij het Stadhuis te kunnen bijwonen gelden een paar algemene regels, zoals fatsoenlijke kleding.
Verder moeten de bezoekers voor de Wielszittingen een identificatiebewijs bij zich hebben en mag niemand een mobiele telefoon op zak hebben.
De Kort roept iedereen op hiermee rekening te houden.

“Wij hebben geen kluizen om waardevolle spullen te bewaren.”

De agenten zullen die dag in verband met de zwaardere beveiliging extra streng zijn, waarschuwt hij.

Bij afwijking van de regels wordt de toegang tot de zittingszaal ontzegd.”

Leden van de pers mogen wel hun mobiele telefoon meenemen om hun tekst te verwerken en verzenden.
Telefoneren, foto’s en video-opnames maken is wel verboden.
Zowel de regiezitting als de inhoudelijke behandeling zal in de grote zaal van het Stadhuis plaatsvinden, legt De Kort verder uit.
Rekeninghoudend met het feit dat de belangstelling van het publiek en de media heel groot is, wordt ook de kleine zaal daarnaast gebruikt.
In die zaal kan men de behandeling via een scherm volgen.
Hiervoor worden in de grote zaal videocamera’s en geluidsapparaten geplaatst. Waarschijnlijk zal ook de inmiddels naar Nederland overgebrachte schutter van Wiels, Elvis ‘Monster’ K., bij de regiezitting aanwezig zijn.
Dangelo ‘Panchèk’ D. hoeft echter op die dag niet aanwezig te zijn in de zaal.
Dat werd bij de behandeling van zijn schorsingsverzoek besloten.
Dat verzoek werd door de rechter afgewezen.
D. zal dus in mei voor de rechter verschijnen voor zijn betrokkenheid bij de moord op Wiels, Raúl Martinez op 15 mei, ook voor enkele nieuwe feiten, waaronder twee overvallen.

Regiezitting
Een regiezitting is een voorbereiding op de inhoudelijke behandeling van een rechtszaak. Die wordt meestal bij gecompliceerde zaken gehouden.
De onderwerpen die tijdens de zitting aan de orde komen betreffen de stand van het onderzoek, en met name de vraag of aanvullend onderzoek – zoals het horen van (meer) getuigen – gewenst is voordat de inhoudelijke behandeling van de zaak begint.
De behandelende rechter neemt aan de hand hiervan beslissingen over de verdere procedure in de procesgang.

————–
Rectificatiezaak Rozier eind deze maand

WILLEMSTAD — De civiele procedure die voormalig Statenvoorzitter Dean Rozier heeft aangespannen tegen drie ex-partijgenoten van de MFK waarin hij rectificatie eist, wordt eind deze maand behandeld. De betrokken partijen moeten op 25 april om negen uur ‘s ochtends voor de rechter verschijnen. Dit bevestigt rechtbankwoordvoerder Bas Jussen desgevraagd.

De drie ex-collega’s, Monique Koeyers-Felida, Gilmar ‘Pik’ Pisas en Rudney Garmers, deden tijdens een persconferentie in oktober 2012 uitlatingen over Rozier, die uit de MFK was gestapt.
Hierdoor verloor de coalitie haar meerderheid, ook omdat Eugène Cleopa hetzelfde deed bij de MAN.
De drie Statenleden beweerden dat er bij Rozier sprake geweest moest zijn van omkoping. Rozier voelt zich in zijn goede naam aangetast.
Hij spande een civiele procedure aan, waarin hij onder andere een verklaring voor recht eist.
De rechter moet dan oordelen of de uitlatingen van het drietal inderdaad grievend en beschadigend zijn geweest, als zij niet met bewijzen voor hun uitlatingen kunnen komen. Met het vonnis kan dan een eventuele volgende stap ondernomen worden, zoals het bepalen van een schadevergoeding.
Maar er zou voor die tijd ook nog geschikt kunnen worden.
Overigens werden tijdens die persconferentie ook verdachtmakingen geuit jegens ex-premier Etienne Ys en Girobank-directeur Eric Garcia.
Zij ontkenden eveneens, maar spanden geen zaak aan.
Volgens Pisas zou Rozier in opdracht van een anonieme groep en de gouverneur geprobeerd hebben hem en zijn collega’s om te kopen zodat zij de MFKfractie zouden verlaten. De leden zouden elk een half miljoen gulden ontvangen als ze de stekker uit de coalitie zouden trekken.

=====================

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties