26 C
Willemstad
• maandag 4 maart 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Máxima benoemd tot regent

HomeMediaAlgemeen nieuwsMáxima benoemd tot regent

Statie portret willem Alexander en MaximaDEN HAAG — Koningin Máxima is vandaag officieel benoemd tot regentes, waarmee ze tijdelijk het staatshoofd wordt in het geval dat prinses Amalia nog geen achttien is en koning Willem-Alexander komt te overlijden of aftreedt. De benoeming vond plaats tijdens een gezamenlijke vergadering van de Eerste en Tweede Kamer, ofwel de Staten-Generaal.

De Staten van de andere Koninkrijkslanden, wier goedkeuring ook noodzakelijk is, gingen al eerder akkoord.

De in de Staten vertegenwoordigde fracties kunnen zich geheel vinden in het onderhavige voorstel van Rijkswet en gaan derhalve akkoord met genoemd voorstel”, lieten de Arubaanse Staten in een schriftelijke reactie weten.

De bespreking van het onderhavige ontwerp van Rijkswet heeft dezerzijds tot geen bedenkingen aanleiding gegeven”, luidde de reactie van de Staten van St. Maarten en Curaçao.

Bij de keuze van de regent is van belang, (…) dat dit een persoon is die de waardigheid van het koningschap handhaaft en de belangen van het Koninkrijk steeds zal laten voorgaan. De regering meent (…) dat met de benoeming van koningin Máxima tot regentes hieraan geheel wordt voldaan”, gaf de Nederlandse regering in een toelichting op de wet aan.

De broer van koning Willem- Alexander, prins Constantijn, is tot plaatsvervangend regent genoemd voor het geval ook de koningin geen staatshoofd kan worden.
Het is in de geschiedenis niet vaak voorgekomen dat het staatshoofd van Nederland ook daadwerkelijk een regent was.
De enige regentes was koningin Emma, die deze functie had van 1890 tot 1898 toen haar dochter Wilhelmina nog geen achttien was en daarom nog geen koningin kon worden.
bron: Amigoe

To Top

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties