28 C
Willemstad
• maandag 27 september 2021 06:39

Laatste reacties

- Advertentie -

Marvelyne Wiels loost hoofd Financiën

Sherwin Burke en team Kas Kòrsou (staand tweede van rechts)
Sherwin Burke  (staand tweede van rechts) en team Kas Kòrsou. Het werk van de op een zijspoor gezette Burke is overgenomen door Mylene Gerard (links naast minister-president Ivar Asjes), een goede vriendin van Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels. Op de foto uit ‘gelukkiger tijden’ verder nog toenmalig interim-directeur Melvin Statia (tussen Wiels en Burke) en het toen nog niet in ongenade gevallen hoofd Voorlichting Marije Berkhouwer (vierde van links).

Na glanzende carrière van 33 jaar verbannen; Afdeling financiën Curaçaohuis verboden terrein

DEN HAAG – Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels (Pueblo Soberano) heeft het hoofd van de afdeling Ondersteunende Diensten van het Curaçaohuis op een zijspoor gezet.

- Advertentie -

Het gaat om Sherwin Burke die al 33 jaar werkzaam is op het Kabinet. Wiels heeft hem naar nu blijkt per 1 maart zijn belangrijkste verantwoordelijkheid ontnomen: het financieel beheer van het Kas di Kòrsou.

De directbetrokkenen hullen zich in stilzwijgen. Daarom is het gissen naar de reden voor de maatregel die bij de medewerkers van Kas di Kòrsou hard is aangekomen. Zij spreken van een betrokken, nauwgezette, nijvere en zeer loyale collega die voor iedereen klaar staat.

Door René Zwart/Antilliaans Dagblad

Marvelyne Wiels (midden, blauwe jurk), dochter Gilanne Pieternelle (links) en ZZP-er Linda Tonkes (rechts), tegenwoordig alle werkzaam op Curaçaohuis, op een feestje in oktober 2011
Marvelyne Wiels (midden, blauwe jurk), dochter Gilanne Pieternelle (links) en Linda Tonkes (rechts), tegenwoordig alle werkzaam op Curaçaohuis, op een feestje in oktober 2011. ZZP-er Linda Tonkes, is eveneens een persoonlijke kennis van Gevolmachtigde minister Wiels die de rol van Soab en Deloitte heeft overgenomen.

- Advertisement -

Ook de voorgangers van Wiels waren altijd goed te spreken over Burke’s functioneren. In november 2011 werd hij nog door toenmalig Gevolmachtigde minister Sheldry Osepa ter gelegenheid van zijn 30-jarig ambtsjubileum in het bijzijn van de staf lovend toegesproken. Burke reageert hoorbaar geschrokken als deze krant hem telefonisch benadert om zijn kant van de kwestie te horen: ,,Ik heb niets te zeggen. Het spijt mij voor u, maar ik ga geen antwoord geven op uw vragen.”

Wiels’ woordvoerder Jassir de Windt laat per e-mail weten dat het Kabinet uit respect voor de privacy van de medewerkers nooit mededelingen doet over personeelsaangelegenheden en dus niet ingaat op vragen over de positie van Burke.

Medewerkers van het Kabinet, die uit angst voor represailles alleen iets willen zeggen als hun anonimiteit wordt gegarandeerd, wijzen op een reeks incidenten die zich sinds het aantreden van Wiels in juni vorig jaar heeft voorgedaan met betrekking tot de financiën. Het eerste voorval deed zich al na enkele dagen voor toen in de map uit te voeren betalingsopdrachten een rekening zat van enkele tienduizenden euro’s voor de aanschaf van meubilair voor de werkkamer van de nieuwe Gevmin.

Aangezien de achterliggende documenten ontbraken zoals een instemmende verklaring van de Raad van Ministers, er geen budget voor in de begroting was opgenomen en er niet zoals voorgeschreven bij meerdere leveranciers offertes waren gevraagd, ontstonden er zorgen over mogelijke overtreding van de comptabiliteitswet.

In diezelfde periode zocht Wiels de publiciteit met de bewering dat zij Soab had ingeschakeld voor boekenonderzoek en dat er aanwijzingen waren voor fraude. Dat werd onmiddellijk door de directie van Soab tegengesproken: het betrof een jaarlijks, al voor de komst van Wiels gepland, regulier onderzoek.

Hoewel het overheidsaccountantsbureau ook de suggestie van onregelmatigheden meteen naar het land der fabelen verwees, voerde Wiels in de maanden daarna een stille reorganisatie door. Zij stelde Mylene Gerard – een van haar beste vriendinnen – aan als medewerkster op de afdeling Financiën. Dat gebeurde zonder open sollicitatieprocedure en zonder goedkeuring van de Raad van Ministers terwijl in het kader van de aanwijzing de vacaturestop nog volledig van kracht was. De goedkeuring kwam veel later. Pas nadat er in de media werd bericht over het uitdelen van baantjes aan familie (onder wie haar dochter Gilanne Pieternelle en zoon Andrew van oudminister/ partijgenoot Elmer Wilsoe) en vrienden, vroeg Wiels alsnog om de vereiste instemming uit Willemstad.

De naar het archief verbannen Hoofd Ondersteunende diensten en Financien Sherwin Burke werd in november 2011 ter gelegenheid van zijn 30- jarig ambtsjubileum door Gevolmachtigde minister Sheldry Osepa geprezen.
De naar het archief verbannen Hoofd Ondersteunende diensten en Financien Sherwin Burke werd in november 2011 ter gelegenheid van zijn 30- jarig ambtsjubileum door Gevolmachtigde minister Sheldry Osepa geprezen.

Ook Soab en extern accountant Deloitte werden buiten de deur gezet. Hun rol werd overgenomen door een andere persoonlijke kennis van de Gevmin, Linda Tonkes. Zij werd als extern adviseur op parttime basis ingehuurd om toe te zien op de financiële administratie. In de praktijk was daarmee de functie van Burke volledig uitgehold. Begin maart werd hem door Wiels formeel te verstaan gegeven dat hij zich niet meer met de financiële gang van zaken op het Kabinet mag bemoeien.

Na een smetteloze carrière van 33 jaar mag hij de dagen tot aan zijn pensionering slijten op het archief. Een ontslagprocedure zit volgens ingewijden niet in de pen. Die zou gezien de lengte van het dienstverband en de onberispelijke reputatie van Burke aanzienlijk duurder uitpakken dan de ruim 315.000 gulden die hoofd Voorlichting Marije Berkhouwer vorige maand bij haar vertrek heeft meegekregen.

Wiels heeft de afdeling Financiën overigens voor alle medewerkers van andere afdelingen verboden terrein verklaard. Tijdens een onlangs gehouden informatiebijeenkomst over de verhuizing naar een tijdelijk onderkomen gedurende de verbouwing van het Kabinet werd het personeel gewaarschuwd zich op straffe van ontslag niet in de werkkamer van de financieel medewerkers te wagen. Eerder al liet Wiels alle deuren kastsloten vervangen en is er nog maar één sleutelhouder. Toen die zich kort geleden versliep, moesten de medewerkers noodgedwongen op de stoep in de Hollandse kou zijn komst afwachten.

 

 

Wie tekende ‘verdachte’ opdrachten?

Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels tijdens haar eerste werkdag op 10 juni 2013 met interim directeur Melvin Statia
Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels (rechts) tijdens haar eerste werkdag op 10 juni 2013 met interim directeur Melvin Statia (midden)

Het lijkt er op dat Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels al voor haar beëdiging op 7 juni 2013 nieuw meubilair voor haar toekomstige werkkamer heeft besteld. Kort na haar eerste werkdag op het Kas di Korsou – 10 juni – ontstond er discussie over een factuur van enige tienduizenden euro’s van een meubelleverancier. De daarvoor aangewezen functionarissen binnen het Kabinet durfden het niet aan de betalingsopdracht uit te voeren. De onderliggende documenten ontbraken en dus dreigde overtreding van de comptabiliteitswet.

Wie uiteindelijk getekend heeft, is niet bekend, maar vermoedelijk is dat gebeurd door toenmalig interim-directeur Melvin Statia. De vrees in strijd te handelen met de compatibiliteitswet (waarop gevangenisstraf staat) was er in ook december toen voor 40.000 euro aan meubilair voor de ambtswoning van Wiels werd afgeleverd. Niemand van de vaste staf wilde voor de ontvangst tekenen.

Uiteindelijk zou opnieuw interimmer Statia dat hebben gedaan. Die wil, als hem gevraagd wordt naar de mogelijke schending van de compatibiliteitswet, geen gebruik maken van de door deze krant geboden gelegenheid tot wederhoor. ,,Ik ben al twintig jaar een onafhankelijk professional en ga geen vragen van journalisten beantwoorden over mijn opdrachtgevers.”

Van beide bestellingen hebben de voorgangers van Wiels aangegeven de noodzaak niet in te zien. Dat gold evenzeer voor de 91.000 euro kostende verbouwing van de ambtswoning.”

 

Geschreven door René Zwart/Antilliaans Dagblad

Bron: Antilliaans Dagblad/Persbureau Curaçao

Lees Dossier Marvelyne Wiels – Gevolmachtigde Minister van Curaçao in Den Haag

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Morgen worden meer dan 200 werknemers van de raffinaderij naar huis gestuurd

Persbureau Curacao Maandag vallen er opnieuw harde klappen bij de raffinaderij. Meer dan tweehonderd werknemers krijgen dan hun ontslag toegezegd. Zij zijn niet geselecteerd om in het vervolgtraject met...

PBC | Minder covid-patiënten dan vorige week, maar meer op de IC op Curaçao

Persbureau Curacao Zondag zijn er 34 mensen positief getest op Corona. Daaronder dit keer geen geïmporteerde cases, maar mensen die lokaal besmet zijn geraakt. 53 Covid-patiënten mochten vandaag uit...

LuchtvaartNieuws | Prijsvechter Wingo hervat vluchten tussen Colombia en Curaçao

WILLEMSTAD - Prijsvechter Wingo hervat de vluchtuitvoering tussen de Colombiaanse hoofdstad Bogotá en Curaçao. De dochtermaatschappij van het Panamese Copa Airlines vliegt per 6 oktober weer naar...

PBC | Pippi’s Opvang op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Zo nu en dan is het nodig om een Stichting en/of persoon onder de aandacht te brengen. Gewoon, omdat ze fantastisch werk doen en...

PBC | Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan Covid

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vanochtend vroeg is de bekende Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan de gevolgen van COVID-19. Dat maakte zijn broer, de eveneens bekende journalist Aimed...

PBC | Coronacijfers Curaçao 25 september

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is vandaag opnieuw een coronaslachtoffer gevallen. Het slachtoffer overleed in het ziekenhuis. In totaal zijn er nu 160 personen overleden op Curaçao aan...
- Advertentie -