27 C
Willemstad
• woensdag 4 oktober 2023

PBC | Veiligheidsheffing maakt vluchten uit Curaçao weer een stukje duurder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een nieuwe heffing op vertrekkende passagiers op Curaçao, de Passenger Safety Oversight Charge (PSOC), gaat reizen van of naar Curaçao weer wat duurder maken. Het...

AD commentaar | Analyse: Dag van de waarheid nadert

Je zou het met alle fratsen van de regering-Pisas rond de controversiële aankoop van Campo Alegre en alle (zure) grappen die erover worden gemaakt, gezien de...

PBC | Centrale Bank: Aanzienlijke risico’s bedreigen economische groei Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Ondanks hoopvolle groeicijfers, waarschuwt CBCS-president Richard Doornbosch voor aanzienlijke risico’s die het economisch herstel kunnen bedreigen. Het niet bereiken van een oplossing voor ENNIA...

ParadiseFM | Woensdag inaugurele vlucht Avior airlines

De Venezolaanse luchtvaartmaatschappij Avior gaat weer op Curaçao vliegen. De eerste vlucht vanuit Caracas start op 4 oktober. Dat meldt het Curaçaose toeristenbureau. Avior is de derde...

ParadiseFM | Elizabeth de Cuba nieuw Cft-lid

Elizabeth de Cuba is voorgedragen als lid van het Cft. De Rijksministerraad is vandaag daarmee akkoord gegaan. Zij volgt per 1 oktober Gregory Damoen op als lid...

ParadiseFM | CBV lanceert solidariteitsfonds

Zorgbond CBV lanceert een solidariteitsfonds. Uit dat fonds worden leden die hun werk onderbreken om actie te voeren gecompenseerd. Dat werd gisteren aangekondigd op een persconferentie. Volgens...
- Advertisement -spot_img

Martina: Tijdens AvA streep door huidige beleidsvoering halen

HomeLandenCuraçaoMartina: Tijdens AvA streep door huidige beleidsvoering halen

spigt_logoWILLEMSTAD — Minister van Economische Ontwikkeling, Steven Martina (Pais), stelt van twee leden van de Raad van Commissarissen (RvC) van de Curaçao Ports Authority (CPA) reeds een ontslagbrief te hebben ontvangen en van nog twee andere het ‘ontslagvoornemen doorgespeeld te hebben gekregen’.

Dit nadat onlangs het ontslagvoornemen van de minister, voor de voltallige RvC, door Stichting Bureau Toezicht en Normering Overheidsentiteiten (SBTNO) werd goedgekeurd.

De huidige RvC bestaat uit acht leden.

“Ik wil vooralsnog niet ingaan op welke leden er ontslag in hebben gediend en welke dat voornemen nog hebben”

, aldus de minister.
De huidige RvC bestaat uit de volgende leden:

  • president-commissaris Amparo dos Santos,
  • Xerxes ‘Checo’ Nepomuceno,
  • Tarzeno ‘Zeno’ Circkens,
  • Carol Capriles,
  • Cicely van der Dijs, Yamil Lasten,
  • Donald Balentina en
  • Margit de Freitas.

Op de vraag of hij antwoord heeft ontvangen van de president-commissaris omtrent zijn voornemen, luidt het antwoord ontkennend.

Minister Martina heeft afgelopen vrijdag de RvC-leden schriftelijk van het ontslag met daarbij gevoegd het SBTNO-advies, verwittigd.

“In deze verwittiging doe ik tevens een oproep om de eer aan hunzelf te behouden en de positie beschikbaar te stellen.
De vervanging van de RvC met nieuwe leden kan op zijn snelst binnen twee weken worden afgerond.
Er zal nu spoedig een Algemene vergadering van Aandeelhouders (AvA) worden belegd, waarbij het ontslag geformaliseerd zal worden.
Mochten de overige vier leden tot die tijd nog niet hun ontslag hebben ingediend, zal er ook duidelijke positie door de AvA worden ingenomen”

, aldus de minister.

Hij licht toe dat naast de bovengenoemde AvA, er vervolgens op korte termijn ‘nog een belegd zal worden’.
Dit om met de nieuwe RvC het beleid door te spreken:

“Aangezien er door een vertrouwensbreuk sprake is van ontslag van de huidige raad, zal ik me over het gevoerd beleid moeten ontfermen waarbij ik duidelijk een streep door het huidige beleid moet halen.
Bij deze vergadering zal het op te volgen beleid in hoofdlijnen met de nieuwe RvC worden besproken die daar vervolgens uitvoering aan zal moeten geven.”

Liquiditeit
De minister stelt over de publicatie van de ochtendkrant Ultimo Noticia van vandaag, waarin twee MCB-bankafschriften van Kompania di Tou Kòrsou (KTK) geplaatst werden, de publicatie van de ‘gedetailleerde documenten ongepast te vinden’.
Een KTK-bankafschrift laat zien wat de balans van het bedrijf in dollars bedraagt, namelijk 10.849.167 dollar en de andere geeft de balans van de bankrekening met guldens weer, waarop de balans 3.131.596 gulden bedraagt.
De afschriften zijn van 17 april jongstleden.

“Wat ik voorop wil stellen dat ik zeker een voorstander ben van transparantie en openheid van zaken, maar dat dat middels officiële wegen dient te gebeuren, namelijk door publicatie van officiële stukken zoals jaarverslagen.
Aan de hand van deze bankafschriften kan men slechts een indruk krijgen van de liquiditeitspositie.
Omdat deze publicatie gedetailleerde stukken betreft, kan men hier niet uit opmaken of de financiële positie overeenkomt met de gestelde targets die binnen het algemeen beleid zijn uitgestippeld.
Men zal dus ook met de nieuwe RvC dit soort publicaties bespreken”

, aldus de minister.

Jaarverslagen
Martina stelt dat voor het jaarverslag 2009 er een goedkeuring door de Raad van Ministers heeft plaatsgevonden en dat over het jaar 2010 deze nog bij de ministerraad ter goedkeuring ligt.

“Met het jaar 2011 is men nog bezig en naar ik begrijp zal dit jaarverslag op korte termijn geleverd worden.
Technisch gezien is de termijn voor 2012 verstreken, maar daar zal ik vooralsnog geen punt van maken omdat ik nog onvoldoende zicht heb op de stand van zaken. Overigens betreft het hier gezamenlijke jaarverslagen van CPA, KTK en CPO”

, aldus minister Martina.

 

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties