27 C
Willemstad
• donderdag 7 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Martina: China-reis past in brede strategie

WILLEMSTAD — De Curaçaose handelsmissie naar China past in een brede strategie om de economie van Curaçao te stimuleren en heeft een aantal concrete resultaten opgeleverd, zo meldt minister van Economische Ontwikkeling Steven Martina (Pais). Van 5 tot 10 mei leidde hij het bezoek aan Beijing en Shanghai.

Minister Martina gisteren tijdens een persconferentie bij de Kamer van Koophandel. De delegatie die naar China is geweest bestond uit onder meer vertegenwoordigers van de haven, luchthaven, de freezone en de internationale financiële dienstverlening.
Minister Martina gisteren tijdens een persconferentie bij de Kamer van Koophandel. De delegatie die naar China is geweest bestond uit onder meer vertegenwoordigers van de haven, luchthaven, de freezone en de internationale financiële dienstverlening.

Het is niet de eerste keer dat Curaçao een delegatie naar China heeft gestuurd.
In eerdere jaren zijn ook weleens kleine handelsmissies ondernomen.
Maar volgens Martina is het product Curaçao nu vele malen vollediger en professioneler geëtaleerd.
Bovendien is er een intentieverklaring getekend met een van de grootste bedrijven van China en zijn er voorbereidingen gestart om een missie van Chinese bedrijven naar Curaçao te realiseren.

- Advertentie -

Minister Martina benadrukt dat er groot economisch potentieel ligt in de aanwezige kennis op Curaçao op het gebied van financiële en juridische dienstverlening, infrastructuur, en de faciliteiten van luchthaven, zeehaven, e- en freezones.
Ook is de geografische ligging tussen Europa, Noord-Amerika en Latijns-Amerika en buiten het orkaangebied voordelig.
Dit alles maakt van Curaçao een ideaal distributieknooppunt.

“Curaçao kan fungeren als opslagplaats, als showcase, of zelfs als plek waar bepaalde producten worden geassembleerd voor bedrijven die zich richten op de Latijns-Amerikaanse en Caribische markten”

, aldus de minister. De letter of intent die getekend is met China Machinery Engineering Company (CMEC) is bedoeld als startsein om de komende maanden te exploreren wat Curaçao kan betekenen voor dit bedrijf.

“Dit kan op een fysieke manier, maar ook bijvoorbeeld fiscaal. Door de voordelige en makkelijke belastingfaciliteiten is het bijvoorbeeld ook handig om op Curaçao een juridische onderneming te realiseren.”

China naar Curaçao
Uiteindelijk hebben 175 bedrijven de presentaties van de Curaçaose delegatie bezocht.
Daarvan hebben er verscheidene laten weten dat ze kansen zien die nu verder worden geëxploreerd.

“In de tweede helft van dit jaar zullen deze bedrijven een tegenbezoek brengen om kennis te maken met het eiland en de verwachting is dat dit in een aantal gevallen zal leiden tot concrete afspraken over een vestiging op Curaçao”

, zo vertelt de minister.
Melenco, een dochteronderneming van Amicorp, gaat ondersteuning bieden op het gebied van die contacten.

Ook meldt de minister dat de Chinese overheid nogmaals heeft bevestigd dat zij een consulaat wil openen op Curaçao.
Deze opening zal naar verwachting nog voor het einde van het jaar geschieden.
Martina:

“Dit is een duidelijk signaal dat ook de Chinese overheid belang en potentie in het aanbod van Curaçao ziet.
De aanwezigheid van een diplomatieke vertegenwoordiging zal zeker meespelen bij de vestiging van andere Chinese bedrijven.”

“De bezoeken aan Brazilië onlangs en nu naar China zijn speerpunten van mijn beleid om de economische groei te stimuleren”

, vertelt Martina.

“We hebben deze twee landen, evenals Colombia, uitgesproken als nieuwe markten waarin wij gaan investeren. Stichting SLS heeft deze missie georganiseerd en is bezig met de ontwikkeling van de logistieke sector op Curaçao. Als ministerie hebben we dit ook geadopteerd als strategie.
De logistieke sector biedt een enorme potentie die het waard is om als pakket aan te bieden.
Het is aan onszelf om dit ook daadwerkelijk te doen en deze sector verder te ontwikkelen en hiermee een stevige bijdrage te leveren aan de economische ontwikkeling.”

Curaçao Desk
Minister Martina noemt tot slot nog een concreet resultaat in het kader van de ‘brede strategie’.
Eind mei zal er bij de kamer van koophandel van zowel São Paulo (Brazilië) als Bogota (Colombia) een zogenoemde ‘Curaçao Desk’ worden geopend.
Dit is een punt van contact voor bedrijven in deze landen die vragen hebben over Curaçao en ‘een belangrijk instrument om uiteindelijk handel en business te bevorderen’, aldus de minister.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Ministry of VROMI announces opening of Great Bay Fresh Water Pond Channel

GREAT BAY, Sint Maarten (DCOMM) – The Ministry of Public Housing, Environment, Spatial Planning, and Infrastructure (Ministry of VROMI), will temporary open the Great Bay Fresh Pond...

Democracy now! | Wednesday, July 6, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Eén op drie Caribische Nederlanders gediscrimineerd, ‘Weet waar je aan begint als je naar Nederland wil’

John Samson DEN HAAG – Eén op de drie Caribische Nederlanders ervaart discriminatie in Nederland, blijkt uit onderzoek van het CBS. “Weet waar je aan begint als je...

Ingezonden | We doen het maar zelf

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

Extra | Journaal 5 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -
- Advertentie -