29 C
Willemstad
• maandag 20 september 2021 11:23

Laatste reacties

- Advertentie -

Marineschepen | Zr.Ms. Zeeland viert Kerstmis op zee

Door: Jaime Karremann

Het patrouilleschip Zr.Ms. Zeeland (Hollandklasse) is het enige Nederlandse marineschip dat dit jaar met Kerstmis van huis is.

Zr.Ms. Zeeland viert Kerstmis dit jaar op zee in de Caribische wateren. Het schip is sinds begin december als stationsschip in de West en zal pas in het voorjaar van 2019 weer terugkeren. Marineschepen.nl sprak Hoofd Logistieke Dienst LTZ2OC Dirk Turnhout. 

Het patrouilleschip Zr.Ms. Zeeland (Hollandklasse) is het enige Nederlandse marineschip dat dit jaar met Kerstmis van huis is.

- Advertentie -

Het schip blijft bovendien tijdens Kerstmis op zee. “Ons werk als stationsschip gaat namelijk gewoon door,” zegt Turnhout via de satelliettelefoon vanmiddag, “daarom zijn we ook in deze periode op zee. Aan boord zijn de posten dus bezet, maar proberen we het zo leuk mogelijk te maken.”

Dirk Turnhout staat aan het hoofd van de logistieke dienst aan boord, een afdeling waar de kerstperiode en de aanloop daar naartoe extra drukte betekent. Voor het overgrote deel van de bemanning van de Zeeland begon Kerstmis echter gisteravond met de kerstviering onder leiding van de Humanistisch Raadsvrouw die voor deze reis mee is. De bemanning kreeg de gelegenheid om een kaarsje aan te steken. Vanochtend mochten de mannen en vrouwen van de Zeeland uitslapen en volgde een kerstbrunch. Vanavond komt men weer samen, maar dan voor een voor Nederlandse begrippen zeldzamer evenement: een kerstbarbecue op het helidek. De avond wordt afgesloten met een kerstfilm.

Een aantal bemanningsleden van Zr.Ms. Zeeland vanmiddag. (Foto: Zr.Ms. Zeeland)

Morgenavond, Tweede Kerstdag, volgt de grote finale: het kerstdiner in het gezamenlijke eetverblijf, met de bemanning gekleed in tropenwit. Het menu is samengesteld door de kok, tevens bottelier, in overleg met de Chef Logistieke Dienst (CLD) en kent vier gangen: carpaccio vooraf, pittige pompoensoep met gamba’s als tussengerecht, als hoofdgerecht eend met sinaasappelsaus en tot slot als dessert tiramisu met sinaasappelcompote.

- Advertisement -

Omdat het gezamenlijke eetverblijf geen ruimte biedt aan de volledige bemanning van ruim zeventig personen, wordt in drie shifts gegeten. Als laatste mag de logistieke dienst aanschuiven, zij worden op hun beurt bediend door onder andere de commandant, eerste officier en de chef der equipage.

Hoewel er bijna ieder jaar wel een Nederlands marineschip met Kerstmis op zee is, blijft het toch bijzonder. Turnhout: “Voor mij is het de eerste keer dat ik kerst op zee vier en zo zijn er meer die dit nooit eerder hebben meegemaakt. De meesten missen thuis ook wel heb ik gemerkt. Maar dankzij internet aan boord kunnen we toch contact houden met het thuisfront. Aan de andere kant is dit al heel lang bekend en komt het niet als verrassing. Iedereen weet dat de operatie het belangrijkste is, en proberen we zo goed als het kan er nog iets extra’s van te maken.

De kerstbrunch, met in de verte Dirk Turnhout als drummer. (Foto: Zr.Ms. Zeeland)

Actie
Zr.Ms. Zeeland heeft in de drie weken sinds het stationsschip is drie keer in actie moeten komen. Op 3 december werd het patrouilleschip ceremonieel onthaald in Willemstad, Curacao. En een dag later werd de FRISC van de Zeeland gelanceerd nadat er een verdacht vaartuig was gesignaleerd. Het bleek te gaan om een open bootje met 37 ongedocumenteerden. Zij werden overhandigd aan de autoriteiten. Ruim twee weken later kreeg de Zeeland bericht van een verdachte go-fast, waarna de NH90-helikopter werd ingezet. Met waarschuwingsschoten vanuit de helikopter werd dat vaartuig tot stoppen gedwongen. De opvarenden gooiden onder andere pakketten over boord en die werden al snel weer uit het water gevist door de FRISC van de Zeeland. Die pakketten bleken geen drugs maar grote hoeveelheden contant geld te bevatten.

De derde actie van het stationsschip tot op heden had afgelopen weekend plaats toen de Zeeland een schip detecteerde dat een go-fast sleepte. Toen de Zeeland naderde maakte de go-fast zich los en werden pakketten overboord gegooid, die volgens de Kustwacht verzwaard waren, en direct zonken. De go-fast wist niet te ontkomen, maar, zo schrijft de Kustwacht: “Inspectie op de losgegooide go-fast leverde niks op. De go-fast is tot zinken gebracht voor de veiligheid van de scheepvaart.” De bemanning van de Zeeland had geen toestemming om aan boord van het andere schip te gaan, omdat dat onder Venezolaanse vlag voer. Er is wel contact met de Venezolaanse autoriteiten en de zaak krijgt mogelijk een vervolg.

Inspectie op de losgegooide go-fast leverde niks op. De go-fast is tot zinken gebracht voor de veiligheid van de scheepvaart.

Er werden pakketten over boord gegooid van de Venezoaanse bark

Zr.Ms. Zeeland zal de komende tijd ongetwijfeld actief blijven in de Caribische wateren. Komend voorjaar keert het schip weer terug naar Nederland.

Voor nu, alle lezers van Marineschepen.nl en Nederlandse militairen die aan het werk zijn in het bijzonder, fijne kerstdagen gewenst!

Bron: Marineschepen.nl

- Advertisement -

Artikel delen

1 reactie

  1. Onze jongens en meiden waar waar we super trots op zijn vieren een prettige en welverdiend kerst feest, dat kan je niet zeggen van de bewoners van de SDKK met hoofd oproer kraaier Gerrit de Raaf, deze misdadigers moet op een soort houtje bijten, hun kerst maaltijd bestaat uit een kalkoen die aan de tafel is vast gespijkerd anders waait hij van de tafel weg, zo vet is hij??. prettige kerst MFK/KFO boy’s daar achter de tralies.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...
- Advertentie -