30 C
Willemstad
• vrijdag 17 mei 2024

Extra | Journaal 15 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 14, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 14 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, May 13, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 13 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, May 10, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Marf blog | Capriolen van een GevMin: Noord-Korea van de Cariben

HomeAuteursMarf blog | Capriolen van een GevMin: Noord-Korea van de Cariben

14 augustus 2015. De zichzelf met hulp van Fraudelyne in het pluche gehesen minister-president Ivar Asjes heeft, zoals hij eerder kritisch journalist Dick Drayer aan het kruis nagelde, zijn gifpijlen dit keer gericht op het Antilliaans Dagblad en zijn in Den Haag gestationeerde correspondent René Zwart.

Volgende week donderdag
Het zichzelf benoemde duo GevMin Fraudellyne en minister-president Ivar Jasjes, zoals zij eerder de kritisch journalist Dick Drayer aan het kruis nagelden, hebben hun gifpijlen dit keer gericht op het Antilliaans Dagblad en de in Den Haag gestationeerde correspondent René Zwart

Het Statendebat van donderdag zou gaan over het rapport van de Ombudsman over de misdragingen van Gevolmachtigde Minister Marvelyne Wiels. Dat rapport, tot stand gekomen op basis van grondig onderzoek waarbij tientallen getuigen zijn gesproken en nog meer documenten zijn bestudeerd, is ronduit vernietigend voor ons aller Marf.

Een beetje advocaat had haar simpelweg vrijgepleit door een beroep te doen op ontoerekeningsvatbaarheid want er moet wel iets grondigs mis zijn met je geestelijke gesteldheid als je jezelf een baan verschaft waarbij je weet dat de schijnwerpers op je zijn gericht en het dus zeker ontdekt gaat worden dat je je cv bij elkaar hebt gefantaseerd, family & friends betaalt voor niet bestaande baantjes, je privé-koelkast vult op kosten van de Curacaose belastingbetaler, je personeel intimideert, je collega vernedert en onophoudelijk liegt, zelfs als daar geen aanleiding voor is.

Maar Wielie was zo dom zich te laten verdedigen door (J)Asjes. Die koos er zoals hij wel vaker doet voor de aanval te openen op de media, in dit geval het AD. In de middeleeuwen was het gebruikelijk om de boodschapper van slecht nieuws te onthoofden. Asjes probeert dat nu in figuurlijke zin te doen door een kritische journalist zwart te maken (hahaha, what’s in a name?). Een doorzichtige truc die zelfs op Curacao – dankzij de ontluisterende rapporten van de Commissie Rosenmöller en later Transparency International – niet meer werkt, althans niet bij de kiezer die verder is gekomen dan 3 jaar lagere school.

Getuige het hoofdredactionele commentaar is het AD mans genoeg om de lafhartige aanval op zijn journalistieke integriteit effectief af te slaan, maar wij als fervente aanhangers van het vrije woord kunnen het niet nalaten om de krant een hart onder de riem te steken: Beste mensen van het AD, je moet je pas zorgen maken als iemand met het track record van Asjes (misbruik van een credit card van het toeristenbureau, onterecht loon incasseren bij Selikor en vervolgens weigeren terug te betalen, proberen je vrouw een lucratief commissariaat te bezorgen, de parlementaire meerderheid het recht op vergaderen te ontzeggen, je tot premier laten benoemen op basis van een vervalst document, de Staten misleiden, de ombudsman tegenwerken en een zich categorisch misdragende GevMin de hand boven het hoofd te houden, zo heeft iedereen in de loop der jaren uit de media kunnen vernemen) je een compliment zou geven.

Dus ga vooral door met graven en spitten, blijf misstanden onthullen en dat zonder aanziens des persoons of partij. De bevolking van Curacao kan niet zonder een onafhankelijke pers die de moed heeft zittende machthebbers (lees: machtsmisbruikers) niet naar de mond te praten en zo voorkomt dat het eiland afglijdt naar het Noord-Korea van de Cariben. Lees meer…

Dit artikel is geplaatst in

14 reacties

 1. @Marty, stoi papia koi kens.

  Ze zijn “geen van allen” integer, ook Omayra Leeflang niet. Daarom zal ze ook niet veel stemmen halen. Want pueblo di Korsou, los van Marty en PAIS stemmers die bij god niet meer weten op wie ze nu moeten stemmen, is niet vergeten hoe ook Omayra haar broer allemaal consultant contracten toespeelde ten tijde van PAR. Daarom dat ze daar niets tegen in kon brengen toen die Nederlandse parlementslid van PVV ook Leeflang in zijn zwartboek vermelde.

  Ook is pueblo niet vergeten hoe Omayra een voor fraude en valsheid in geschrifte veroordeelde man als postmaster general in Postnv benoemde. Waarom? Omdat het een vriendje was van haar en partijleden. Of was je dit soms vergeten: http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1714911/2005/05/09/Verkeersminister-Antillen-stapt-op.dhtml

  Dan is daar ook nog haar rol nog in de helicopter zwendel waar haar broer bij betrokken was, terwijl zij minister was, waarbij miljoenen in het niets zijn opgegaan, zonder dat ooit een helicopter in de lucht is geweest. Vergeten hoe ook Jacob Geltdekker dat klip en klaar bloot heeft gelegd?

  Dat iedereen de PAR de rug heeft toegedraaid was omdat we het zat waren hoe ook zij in zee zijn gegaan met de voor corruptie veroordeelde Anthony Godett, een man waarvan nog geen vijf jaar daarvoor heel PAR – inclusief Omayra Leeflang – zij dat die nooit meer in het bestuur mocht terugkeren. En wie hielpen deze corrupteling weer terug in het bestuur? Juist, PAR met Leeflang.

  Dan zullen we het over haar wanbeleid maar niet hebben, want daar zijn genoeg rapporten over geschreven nadat ze minister van onderwijs af was.

  Het is deze hypocritie waar Curacao aan ten onder gaat. Als het iemand is die je leuk vind of als enige alternatief ziet, dan wordt alles met de mantel der liefde bedekt en is de person ineens integer. Moet wel, want hoe verantwoord je anders je sympathie voor zo’n persoon. Maar als het een andere politicus is die je niet mag, of wiens capriolen nog te vers in het geheugen liggen, dan is de persoon ineens het niet-integere monster.

  Daarom zal de bevolking bij de eerst volgende verkiezingen geen moeilijke keuze hebben. Want ze zijn allemaal in meer of mindere mate corrupt, stonden er allemaal bij en keken ernaar toen hun partij in het pluche zat, en zijn in ieder geval geen van allen integer.

  De waarheid is en blijft wat dat betreft keihard.

 2. Geef het “volk” brood en spelen en je kunt ze alles laten doen. Dansen, zingen spingen eten en drinken.
  De uitdrukking stamt van de Romeinse dichter Juvenalis, in de jaren 130-140 voor Christus. Dus kortom zoveel duizenden jaren na de satirische uitspraak zijn de mensen bevolking niet veel wijzer geworden, helaas.

 3. Met de handtekeningen tegen het ontslag van Fraudelyne Wiels hebben we written proof wie de corruptici zijn in het parlement.

  Van de MFK wisten we dat natuurlijk al (die stemden alleen uit politieke redenen voor, waarvoor niettemin dank) maar Asjes en Rosaria kunnen daar als kopstukken aan toegevoegd worden.

  Dat Fraudelyne angstvallig aan haar stoel vasthoudt begrijp ik wel, die komt na het rapport van de ombudsman nergens meer aan de bak (enige optie met haar CV, het echte CV – niet het door haar verzonnen, is nog MFK statenlid te worden).

  En eigenlijk wordt ze al genoeg gestraft met een dagelijkse gang naar kantoor waar iedereen haar bloed wel kan drinken en ze geen enkele steun geniet terwijl de media haar gedrag minitieus onder de loep leggen.

 4. Stanley, de bevolking heeft in 2010 voor de mafia gekozen (MFK) en daarna voor Pueblo Solberano, weliswaar een vooruitgang (maar das was een regering van chollers ook geweest) maar Asjes en Wilsoe kunnen in een beschaafd land niet, om nog niet te spreken van Fraudelyne.

  Veel kwaliteit om volgend jaar op te stemmen is er niet. MFK, MAN en PS zijn corrupt. Iedereen die op Pais gestemd heeft schaamt zich nu diep (ik ook) en PAR en PNP hebben de uitstraling van een koe in het slachthuis.

  Wat blijft er dan over? Sulbaran is gisteren volledig door de mand gevallen dus die valt ook af. Blijft over Leeflang. Die moet heel veel stemmen kunnen scoren, niet omdat ze goed is maar omdat ze integer is en dat zijn er niet veel in de politiek. In het land der blinden is eenoog koning.

  Laten we hopen dat ze met een sterke lijst komt, dan kan ze zo de grootste partij van het eiland worden.

 5. Beste Herbie, ken de heer Candelaria personlijk. Was zijn werknemer. Wat triest dat aan het einde van ziin carrière dit hem wordt aangedaan. Ik hoop dat volgend jaar de bevolking zal spreken.

 6. Echte leiders zeggen je niet wat te denken en te doen…
  Ze tonen je hoe het moet….
  Als dit Asjes manier is om te tonen hoe het moet, kan hij gelijk met die molog in het Curacaohuis op assessment 🙂
  Hou je maar vast aan de rook van de tram mensen…zo gaan we mooi naar de vaantjes met z’n allen !!
  Bij de volgende verkiezingen allemaal op de KKC stemmen 🙂

 7. Ook deze regering is misselijkmakend maar ja wat moet je anders als je weet dat er een stuk maffia figuur op de loer ligt om alles weer te veranderen ( vriendjes en baantjes inleveren en ge ruilt worden in deze grote puinhoop die Gerrit de Raaf weer met vlag en wimpel gaat over nemen.

 8. Banananen in de vlag in plaats van sterren, dat zou nu toch wel van toepassing zijn, terug in de tijd, het volk is hier slaaf van de oneerlijkheid nepotisme en zelfverijking, en de goede zijn hier slachtoffer van.

 9. @Wessel,

  En daarom raken de bananen in republiek Curacao nimmer op. Want wanneer ignorante stemmers als u, compleet verstokt van enige kennis van de politieke historie van het eiland, alleen kan denken aan met name PNP als alternatief, dan mag een meerderheid van het voetjesvolk met opgeheven hoofd haar Gerrit de raaf weer in het zadel helpen.

  PNP is immers de bakermat van corruptie, de bron van dit kankergezwel, dat als alternatief in uw denken opkomt.

  Het niet uitputtende lijstje corruptelingen van de PNP:

  – Maria Liberia-Peters, als gedeputeerde jarenlang op de loonlijst in de schaduwboekhouding van aannemersbedrijf de Antillennv ad Nafl. 5000 per maand, niet vervolgd in de bouwfraudezaak vanwege “verjaring”
  – Ruffus McWilliam, veroordeeld voor corruptie
  – Hendrik Abrahams, veroordeeld voor corruptie in de Pinnacle zaak
  – Nelson Monte, later afgesplitst en toegetreden tot politieke partij FOL, veroordeeld voor corruptie
  – Tilly Pikerie, veroordeeld tot een voorwaardelijke straf

  En ga zo maar door… Geloof het, of niet, op republiek Curacao zijn er ondanks dit alles vandaag de dag nog bananen die in PNP een denkbaar alternatief zien. En je dan maar afvragen hoe het komt dat corruptie op het eiland eerder regel dan uitzondering is. Diep triest.

 10. Ik heb maar even drie punten:
  1). Geachte heer Davelaar, mijn voorspelling van gisteren is waarheid geworden. Althans tot heden deels. U heeft gisteren uw representant, de waarnemend GevMin, en het overige personeel van het Curaçaohuis als een baksteen laten vallen. U heeft gisteren twee dingen bevestigd en dat zijn a. dat u in de kleine auto heeft gezeten en b. dat u, de GevMin en de waarnemend GevMin reeds een gesprek hebben gevoerd. Ik hoef u niet te vertellen hoe dat gesprek is gegaan, maar zijn daar vruchten uit voortgekomen? Nee, geen enkele. Toen u in de kleine auto stapte, schrok u. Had u ook het gevoel dat u boven op de bestuurder zat? U heeft dit ook in het gesprek met de GevMin besproken. Heeft uw klagen toen geholpen? Nee. Alweer niet. Het was de inzet van de ombudsman die daar verandering in bracht. Het is omdat de waarnemend GevMin een man van kaliber is en integriteit hoog in de vaandel draagt dat hij u en de PNP niet als een baksteen heeft laten vallen. Maar wees voorzichtig ook iemand zoals hij kent grenzen. Om niet te spreken over het overige personeel die zich nu zwaar benadeeld en verraden voelt.
  Gaat u nu achter de heer Eustatia, uw partijgenoot, aan om hem te elimineren? Krijgt hij wel een brevet van onvermogen? Van niet integer handelen? We zullen het zien.

  2). Geachte mevrouw Raveneau, hoe is het in Godsnaam mogelijk dat u, net u, een persoon die zegt dat zij God voor heeft, permitteert dat er een MinPres de waarheid staat te verdraaien en dat u deze persoon ondersteund? Dat u zonder enige vorm van schaamte dit permitteert. Ik denk dat u heel wat uit te leggen heeft. Het was meer dan overduidelijk dat de MinPres de waarheid stond te verdraaien. Je behoefde alleen maar naar zijn lichaamstaal te kijken. Met welk gezicht komt u straks de bevolking van Curaçao vertellen dat een huwelijk van gelijk geslacht tegen Gods woord is als u dit gedrag van de Min Pres ondersteund. Nee, uw geloofwaardigheid is weggezakt tot een dikke nul.

  3). Geachte heer Asjes, met alle respect voor de positie die u bekleedt, maar hoe durft u het in uw hoofd te halen de bevolking wijs te maken om de GevMin en de waarnemend GevMin gelijk te stellen door met de stelling te komen dat het probleem tussen hun van beide kanten komt. Bent u wel op de hoogte dat de waarnemend Gevmin een universitaire opleiding heeft genoten en een ondiscutabele reputatie heeft? Dat hij een persoon is die de integriteit hoog heeft staan en nimmer zijn standard zal laten zakken? Dat kan absoluut niet gezegd worden van de GevMin. En u stelt hun gelijk? Dat zegt meer over u dan over de waarnemend GevMin. Als u ministers naar huis kan sturen die minder op hun kerfstok hebben dan de GevMin en alles ervoor over heeft en doet om de GevMinin aan te houden, dan klopt er iets niet. Door uw handelen bevestigd u meer het feit dat er iets mis is met de aanstellingsbrief van wijlend de heer Wiels. Maar ik heb goed nieuws voor de bevolking van mijn dushi Korsou en dat is dat de waarheid ooit eens boven water komt.

  Even een kleine vraag aan de heer Asjes en de heer Davelaaar. Wat gaat u doen als het benadeelde personeel van het Curaçaohuis vandaag of morgen het werk neerleg met de eis dat zei pas weer aan het werk gaan op het moment dat mevrouw Wiels geen GevMin is? Gaat u dan een motie van wantrouwen indienen en het personeel laten vervangen om zo mevrouw Wiels tevreden te houden?
  We zullen het zien over twee maanden.

 11. Schaamteloos.

  Vernietigend rapport van de ombudsman over Fraudelye en ze blijft gewoon zitten.

  Vernietigende uitspraak van de rechter over het toezich van Wilfred Flocker en Dennis Dambruck bij de UNA (schade: meer dan een miljoen, dus verdubbeling van het collegegeld) maar ook zij blijven gewoon zitten.

  Schotte, Constantia, Thode en Wilsoe zijn verdachten in grote strafzaken (Schotte en Constantia zijn zelfs al gedetineerd geweest!) maar ze blijven gewoon zitten we laten hen ook zitten,

  Nos mes no por.

  Bon bini na Republika Banana di Korsow.

 12. Ik heb Asjes lang gesteund omdat hij zeker kennis en kunde in huis heeft, maar misschien meer nog omdat ik hem vergeleek met zijn rampzalige voorganger, de criminele mislukte MAVO scholier Schotte.

  In de zaak Fraudelyne Wiels heeft jAsjes zijn hand echter ruim overspeeld, en is het voor mij de druppel die (samen met in bovenstaand stuk genoemde incidenten) de emmer doet overlopen.

  Waarom Asjes? Je hebt je net als Schotte slim ingehuwd in een familie met geld (waarna je je vrouw Tacon Tara schaamteloos hebt bevoordeeld, van een lucratieve baan bij de Centrale Bank tot snoepreizen naar China) en hebt dit toch niet nodig?

  Nog triester is dat de Staten jAsjes en Fraudelyne ongestoord hun gang laten gaan. In een beschaafd land was Fraudelyne al lang zelf opgestapt, zo niet op non actief gesteld zo niet de Staten teruggekeerd van reces om haar te ontslaan.

  Niets van dat alles. Statenleden gingen ordinair op snoepreis naar Panama en Caracas waar criminelen als Schotte, Thode en Wilsoe ons eiland verder internationaal belachelijk maakten in plaats van te dealen met Fraudelyne.

  En ook na het reces, dat blijkbaar weinig bevorderlijk is geweest voor de geest, doen de Staten niets met als triest dieptepunt Sulvaran die glashard stelt dat Fraudelyne integer is, doodsbang dat hij zijn zetel kwijtraakt als het cabinet valt en dat salaris heeft hij toch wel nodig bij de jonge vrouwtjes die niet bij hem in zijn hotelbed stappen voor zijn mooie grijze haar.

  Wat mij betreft mag de regering vallen. Ik was eerst bang voor de terugkeer van de MFK maar wat we nu hebben is niet veel beter. Veel alternatieven zijn er niet. Ik kan alleen denken aan lijst Leeflang en PNP en PAR, maar veel charisma hebben PNP en PAR niet.

  Laat het kabinet maar vallen, en dan mag de laffe Rosaria van Pais het licht uitdoen. Of zijn partijgenoot Palm. Maar die is waarschijnlijk weer op snoepreis in een ver, ver land.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties