33 C
Willemstad
• donderdag 10 oktober 2024

Extra | Journaal 9 Oktober 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, October 8, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 8 Oktober 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, October 7, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 7 Oktober 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, October 4, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Mag dat Nederlandse vingertje nou eens weg?

HomeMediaMag dat Nederlandse vingertje nou eens weg?

Door: Gijs van den Heuvel

Gijs van de Heuvel
Gijs van den Heuvel

Als je een tijdje ‘weg’ bent geweest – en het nieuws maar oppervlakkig hebt gevolgd – biedt dat het voordeel dat je de zaken eens van een afstand kunt bekijken.
Dan ziet de toestand in de wereld er ineens anders uit. Een soort helikopterview in plaats van een beeld vanaf de grond, waar je steeds maar een detail van het geheel ziet.
Toegespitst op het Koninkrijk der Nederlanden rijst bij zo’n bovenaanzicht de vraag of de Caribische eilanden politiek wel wezenlijk anders functioneren dan de grote Europese broer Nederland.
Op het Interparlementair overleg (Ipko) werd deze week gesproken over integriteit.
In Nederland wordt vaak wat minachtend of welwillend glimlachend gedaan over de besturen en regeringen op de eilanden.
Sommige partijen en ook veel Nederlandse burgers vinden dat de eilanden hun eigen zaken niet kunnen regelen.
Er is veel corruptie en daarom is zo’n discussie over integriteit een mooie kans om de eilanders te vertellen hoe het moet.
Veel Caribische burgers kijken ook op tegen Nederland als het land waar het veel beter gaat, waar goede regels zijn die ook worden nageleefd en waar politici volwassen zijn en weten wat ze doen.
Dit in tegenstelling tot de eigen politici, die vooral aan zichzelf of hooguit hun partij denken en corrupt zijn.
Maar is dat terecht?

Sjoemelen?
Nederland is natuurlijk veel groter en is daardoor bestuurlijk krachtiger.
Maar kijk eens om je heen.

Lees deze week bijvoorbeeld de kranten eens.
* Parlementaire enquête over corrupte en zelf verrijkende bestuurders van   woningbouwstichtingen.
* Een onderzoek naar de door wanbeleid mislukte fusie van thuiszorginstellingen, waarvan een van de topmannen volgens de vakbond slapend rijk werd.
* Een benoeming van een Nationale Ombudsman waarvan de Tweede Kamercommissie een potje heeft gemaakt.

En het weekblad Vrij Nederland stelde onder de kop ‘Sjoemelen in de polder’ een lijst samen van misstappen van Nederlandse politici in de afgelopen 30 jaar.
Op het Ipko trok SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak (die overigens lid was van de bovengenoemde Ombudsmancommissie) volgens de verslagen, zoals gebruikelijk, een grote broek aan tegenover de eilanden.
Hij stelde Nederland voor als het goede voorbeeld op het gebied van integriteit.
Gelukkig wees collega Roelof van Laar (PvdA) hem terecht door onder andere te verwijzen naar de lijst van Vrij Nederland.
Kortom, moeten Aruba, Curaçao en Sint Maarten zich nog wel iets aantrekken van Nederland?
Toch wel, want hoe begrijpelijk de aanval van MFK-Statenlid Amerigó Thodé op Van Raak ook was, de Curaçaose politicus heeft natuurlijk nog meer kilo’s boter op het hoofd dan zijn doelwit.
Het gehakketak binnen de delegaties van Curaçao, Aruba en Sint Maarten over het onderwerp integriteit wijst er ook op dat de eilandelijke politiek nog lang niet volwassen is. Nederland is op dat gebied toch nog wel een paar stapjes verder.

Vingertje?
Als Nederland nu eens dat opgestoken vingertje achterwege laat en de Caribische landen in het Koninkrijk serieus benadert, dan kunnen de eilanden echt nog wat leren van de Europese partner.
Het helpt in dit verband niet dat premier Mark Rutte (VVD) een ontmoeting met de delegaties aan zich voorbij liet gaan wegens de aanwezigheid van het omstreden Sint Maartense Statenlid Patrick Illidge.
Natuurlijk had hij beter niet mee kunnen komen, maar hij is nog steeds slechts verdachte.
En het wegblijven bij zijn rechtszitting (de reden die Rutte opgaf) was met instemming van het gerecht. Een goed geïnformeerde premier had dit geweten.

Gijs van den Heuvel is journalist en kent de Antillen goed. Hij heeft 10 jaar op Curaçao gewerkt en werkte daarna voor de Caribische redactie van de Wereldomroep.

Bron: Prikichi.org

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

  1. In Nederland word je als kamerlid als je zonder buskaartje reist direct verwijderd (meestal door eigen partij)Op Curacrim mogen ministers vliegreizen maken over de hele wereld zonder enige tegenspraak en illegaal loterijen bevorderen van vrienden en ga zo maar ff door.

  2. Kijk Gijs, het grote verschil is dat in Nederland dit soort zaken aan het licht komen omdat er critici zijn, dan wel gedegen onderzoek plaatsvindt al dan niet gestructureerd of domweg incidenteel “naar aanleiding van” vermoedens. Bij veroordelingen volgen er sancties/ontslagen. De situatie wordt daarna ook vaak tegen het licht gehouden om een mogelijke herhaling te voorkomen.

    Al het hierbovenstaande wordt alhier “anders” uitgevoerd en het liefs helemaal niet, duidelijk beïnvloedt door hen die er baat bij hebben om lucratieve situaties zo te laten. Wordt er uiteindelijk een onderzoek uitgevoerd dan is het vaak zo omdat men er niet echt meer onderuit kan, de opdrachtstelling is vaak dan ook nog redelijk beschermend en dekt vaak de lading van de vermoedens niet. Dus ook de conclusie geeft een vals beeld en zit vol met protectionele zaken om het allemaal wat minder erg te doen blijken dan dat het in werkelijkheid is.

    En is het in Nederland zo dat ambtenaren en leden van de kamer blijven zitten bij strafrechterlijke onderzoeken naar hun handel en wandel? Ik dacht het niet, dus worden ze ook nooit uit delegaties geweerd aangezien ze daar dus domweg niet in mogen plaatsnemen. Snap je Gijs?

  3. Sorry hoor, maar laat ze eerst maar eens volwassen worden op Cureacao.
    De plitici zijn hier net een stel pubers in een disco…
    gebrek aan normbesef en vaak omhooggevallen figuren zonder enig inzicht.
    ruzie maken en bekvechten..

  4. Vraagje; Hoe kun je, zonder verdere argumenten, zeggen dat Thodé kilo’s boter op zijn hoofd heeft? (Hollands vingertje?) en tergelijkertijd vinden dat Rutte het niet goed gedaan heeft, hij had in ieder geval een argument: de man is enrstig verdachte én veel aanmoedigingen uit de Cariben om te doen zoals hij deed.

  5. Oh, dus laten we maar gewoon doorgaan met corruptie?
    Het is heel eenvoudig: als curacao onafhankelijk wordt dan is het opgeheven vingertje weg. Dus waar wachten we op?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties