30 C
Willemstad
• woensdag 21 april 2021 16:16

PBC | Curaçao is het snelst vaccinerende land ter wereld

Persbureau Curacao Curaçao is op dit moment het land waar de meeste vaccins worden gezet. Met 13,44 prikken per 100 bewoners is Curaçao volgens De Volkskrant het snelst...

PBC | Advocaten en Notarissen hebben weer ontheffing

Persbureau Curacao Weer is de lijst met ontheffingen aangepast. Vanaf vandaag staan onder andere advocaten en notarissen weer op de lijst van vitale functies en processen maar ook...

Democracy now! | Wednesday April 20, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Zon vanmiddag recht boven Curaçao

Vanmiddag om precies 12.34 uur zal de zon recht boven Curaçao staan, het zogenaamde zenit. Dit verschijnsel komt slechts twee keer per jaar voor. Dat meldt de Meteorologische...

Nu.cw | Mc William stelt vragen over sluiting ABN Amro-rekeningen

MAN-Statenlid Giselle MC William heeft schriftelijk vragen gesteld aan demissionair premier Eugene Rhuggenaath (PAR) over sluiting van ABN Amro-rekeningen. Ook de Tweede Kamer en commissie Koninkrijksrelaties ontvangen...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçao'Maduro moet plaatsmaken in Venezuela'

‘Maduro moet plaatsmaken in Venezuela’

Oppositieleider Julio Borges.
Foto © EPA.
Venezuela’s vicepresident Nicolás Maduro moet plaatsmaken voor zijn rivaal Diosdado Cabello, als de zieke president Hugo Chávez niet kan worden ingehuldigd op 10 januari. Dat zei het parlementslid van de oppositie Julio Borges zondag tegen Venezolaanse media.

Volgens Borges wordt Venezuela gegijzeld door een opvolgingsstrijd tussen Cabello en Maduro, beiden partijgenoten van Chávez.
De president droeg begin december de pro-Cubaanse Maduro voor als zijn opvolger. Parlementsvoorzitter Cabello geniet grote steun binnen het Venezolaanse leger.
In het land is grote verdeeldheid over de inhuldiging van Chávez en wat er moet gebeuren als de president de eed niet kan afleggen op 10 januari.
Maduro liet het land weten dat die een formaliteit is en dat president Chávez niet per se op 10 januari hoeft te worden ingehuldigd voor zijn nieuwe ambtstermijn.
Dat betekent dat Maduro zelf zou kunnen aanblijven als Chávez’ tijdelijke plaatsvervanger. Volgens de Venezolaanse grondwet zou Chávez op 10 januari moeten worden ingehuldigd. Als dat niet gebeurt, moet Cabello het presidentschap waarnemen en nieuwe verkiezingen uitschrijven.
Pro-Cubaans
Hugo Chávez is op 10 januari nog wel onze president, aldus parlementslid Borges tegen de krant El Universal, ‘maar ons punt is dat Maduro niet in functie mag blijven, omdat hij deel uitmaakt van de vorige regering.
Dus moet de parlementsvoorzitter Chávez vervangen, maar zij (de aanhangers van Maduro, red.) willen niet dat Cabello de interim-president is.’

Borges’ analyse wordt gedeeld door de krant El Nacional. Deze stelt dat de toekomst van Venezuela feitelijk in Cuba wordt bepaald, waar Chávez wordt behandeld.
De pro-Cubaanse Maduro staat daarom op dit moment sterker dan Cabello.

President Chávez won op 7 oktober de verkiezingen van oppositiekandidaat Henrique Capriles. Maar hij verblijft sinds vorige maand op Cuba omdat er opnieuw kwaadaardige cellen in zijn lichaam zijn gevonden.
De oppositie dringt al sinds het bekend worden van Chávez’ kanker aan op het openbaar maken van zijn medische dossier.
Dat is nog niet gebeurd.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties