27 C
Willemstad
• donderdag 21 oktober 2021 23:09

Laatste reacties

- Advertentie -

‘Maduro moet plaatsmaken in Venezuela’

Oppositieleider Julio Borges.
Foto © EPA.
Venezuela’s vicepresident Nicolás Maduro moet plaatsmaken voor zijn rivaal Diosdado Cabello, als de zieke president Hugo Chávez niet kan worden ingehuldigd op 10 januari. Dat zei het parlementslid van de oppositie Julio Borges zondag tegen Venezolaanse media.

Volgens Borges wordt Venezuela gegijzeld door een opvolgingsstrijd tussen Cabello en Maduro, beiden partijgenoten van Chávez.
De president droeg begin december de pro-Cubaanse Maduro voor als zijn opvolger. Parlementsvoorzitter Cabello geniet grote steun binnen het Venezolaanse leger.
In het land is grote verdeeldheid over de inhuldiging van Chávez en wat er moet gebeuren als de president de eed niet kan afleggen op 10 januari.
Maduro liet het land weten dat die een formaliteit is en dat president Chávez niet per se op 10 januari hoeft te worden ingehuldigd voor zijn nieuwe ambtstermijn.
Dat betekent dat Maduro zelf zou kunnen aanblijven als Chávez’ tijdelijke plaatsvervanger. Volgens de Venezolaanse grondwet zou Chávez op 10 januari moeten worden ingehuldigd. Als dat niet gebeurt, moet Cabello het presidentschap waarnemen en nieuwe verkiezingen uitschrijven.
Pro-Cubaans
Hugo Chávez is op 10 januari nog wel onze president, aldus parlementslid Borges tegen de krant El Universal, ‘maar ons punt is dat Maduro niet in functie mag blijven, omdat hij deel uitmaakt van de vorige regering.
Dus moet de parlementsvoorzitter Chávez vervangen, maar zij (de aanhangers van Maduro, red.) willen niet dat Cabello de interim-president is.’

Borges’ analyse wordt gedeeld door de krant El Nacional. Deze stelt dat de toekomst van Venezuela feitelijk in Cuba wordt bepaald, waar Chávez wordt behandeld.
De pro-Cubaanse Maduro staat daarom op dit moment sterker dan Cabello.

President Chávez won op 7 oktober de verkiezingen van oppositiekandidaat Henrique Capriles. Maar hij verblijft sinds vorige maand op Cuba omdat er opnieuw kwaadaardige cellen in zijn lichaam zijn gevonden.
De oppositie dringt al sinds het bekend worden van Chávez’ kanker aan op het openbaar maken van zijn medische dossier.
Dat is nog niet gebeurd.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Opinie | Het toppunt van onverdraagzaamheid

Naar aanleiding van het stuk van de Asosashon over homo’s van dominees en pastoors die verenigd zijn in de associatie van christelijke voorgangers (APK) wil ondergetekende graag...

Telegraaf | Politici Bonaire boos op Ollongren: ’Dit verraadt onbekendheid met het leven in Caribisch Nederland’

Den Haag - Een Kamerbrief van demissionair minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) waarin de bevolking van Caribisch Nederland wordt opgeroepen om korter te douchen en de airco vaker...

Democracy now! | Wednesday, October 20, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 20 oktober 2021

 Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Overheidsschuld Curaçao ruim vier miljard gulden

De overheidsschuld van Curaçao is ten opzichte van het einde van het kwartaal weinig veranderd. De schuld van het tweede kwartaal van 2021 is ruim 4 miljard...

PBC | Inflatie Caribisch Nederland stijgt weer

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De prijzen op Bonaire zijn in juli, augustus en september 4,3 procent gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit meldt het CBS. In...
- Advertentie -