26 C
Willemstad
• donderdag 24 juni 2021 02:56

Laatste reacties

- Advertentie -

Maatschappij laat mensen met dwarslaesie links liggen

Alton Paas startte Fundashon Alton Paas om meer bewustzijn over dwarslaesie te creëren en het leven van patiënten te verbeteren Alton Paas startte Fundashon Alton Paas om het leven van patiënten te verbeteren
Alton Paas startte Fundashon Alton Paas om meer bewustzijn over dwarslaesie te creëren en het leven van patiënten te verbeteren

WILLEMSTAD – Op negentienjarige leeftijd veranderde Alton Paas van examenleerling met de beste cijfers van de klas, in een gehandicapte die vanaf zijn nek tot zijn voeten verlamd was. Hij liep een dwarslaesie op door een auto-ongeluk en kon bijna niets meer.

Paas had de mogelijkheid om therapie te volgen in Amerika en zelf apparatuur aan te schaffen.
Op Curaçao is er namelijk geen nazorg voor mensen met een dwarslaesie.

Zonder nazorg worden je spieren stijf, krijg je meer last van spasmes en kun je heel depressief worden”, vertelt Paas.

 

- Advertentie -

Elisa Koek in gesprek met Alton Paas

De 37-jarige Andy Kircher belandde twee jaar geleden met een dwarslaesie in een rolstoel. Hij revalideerde bij Revalidatiecentrum Verriet van de SGR-groep.
Toen dit stopte was hij aan zichzelf overgeleverd.

De maatschappij zit niet te wachten op iemand die ze moeten helpen of waarmee je teveel rekening moeten houden. Je moet het zelf doen.”

Geen geschikte functies
Kircher wil weer aan het werk maar door zijn spasmes kan hij geen baan vinden.
Een 40-urige werkweek is moeilijk voor de meeste lichamelijk gehandicapten.

De ene dag gaat het goed terwijl ik een andere dag veel pijn heb en misselijk wordt van de spasmes. Bedrijven hebben geen geschikte functies hiervoor en er is geen instantie die je hiermee helpt.”

Kircher moest een uitkering aanvragen en woont bij zijn ouders, terwijl hij weer kan lopen en voor zichzelf kan zorgen.

“Ik krijg 163 gulden per twee weken. Weer op mezelf gaan wonen is geen optie.”

Miloushka Pieterzs is procescoördinator bij Verriet.
Wanneer iemand met een dwarslaesie binnenkomt bij het revalidatiecentrum wordt door een revalidatiearts vastgesteld hoe lang diegene therapie krijgt.
Dit is meestal tussen de drie en zes maanden, soms iets langer.
Pietersz beaamt dat er hierna geen sprake is van nazorg op Curaçao.

Voor nazorg is een patiënt op Curaçao afhankelijk van familie en vrienden. Ook voor ons is dit vervelend. De wet moet worden aangepast. We hebben al om de tafel gezeten met de minister en blijven het proberen. Zonder een aanpassing van de wet kunnen wij niks. Het loopt vast bij de overheid.”

Staren
De maatschappij is volgens Paas niet klaar voor gehandicapten.
Behalve een gebrek aan voorzieningen in gebouwen, op straat en het openbaar vervoer, weten velen weinig af van handicaps.

Als men denkt aan een handicap, denken ze aan het downsyndroom. Wat een dwarslaesie is, weet bijna niemand. Er wordt regelmatig gedacht dat ik niet kan horen.”

Veel mensen met een handicap sluiten zich ook op waardoor het nog steeds ‘vreemd’ is om iemand met een rolstoel te zien.

“Ik ben er inmiddels aan gewend dat mensen ongegeneerd staren als ik met mijn rolstoel over straat rol.”

Bekendheid genereren
Paas is kort na zijn ongeluk Fundashon Alton Paas begonnen.
Hij hoopt meer gehoor te geven aan mensen met een dwarslaesie en Curaçaose therapeuten op te leiden om lotgenoten de goede nazorg te geven.

Ik kom regelmatig op televisie waardoor de bekendheid over handicaps groeit. In mei organiseerden we een congres op Curaçao voor de regio. Ik merk dat er echt wordt geluisterd. Steeds meer mensen realiseren zich dat het systeem moet veranderen en we dit zelf moeten doen.”

Door Elisa Koek

Bron: Caribischnetwerk.NTR

 

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Liquiditeitssteun in twee deeltranches

Curaçao krijgt de komende tranche noodsteun in twee delen. Deze zesde tranche krijgt Curaçao pas als er aan de voorwaarden vanuit Nederland wordt voldaan. Zodra dit het...

PBC | IMF: Curaçao ontkomt niet aan COHO

Persbureau Curacao Opnieuw benadrukt het Internationaal Monetaire Fonds, IMF dat de afspraken met Nederland een ‘window of opportunity’ bieden. Een akkoord met Nederland om de nodige steun in...

Democracy now! | Wednesday, June 23, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 23 juni 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Bon Bini: Judeska in da House nu ook op Curaçao te zien

De film Bon Bini: Judeska in da House is nu ook op Curaçao te zien. De film zou vorig jaar al in première gaan, maar door de...

Nu.cw | Hoekstra: ABN Amro bepaalt zelf wie haar klant is of blijft

De ABN Amro-klanten in het Caribisch deel van het Koninkrijk lijken niet veel steun te hoeven verwachten van de Nederlandse minister van Financiën, Wopke Hoekstra. Een bank...
- Advertentie -