27.6 C
Willemstad
• dinsdag 30 november 2021 01:46

Laatste reacties

- Advertentie -

Maak uiterlijk 6 december bezwaar tegen plannen Oostpunt

Oproep Amigu di Tera:

WILLEMSTAD — “Hoewel de overheid een heleboel administratieve en onrechtmatige barrières heeft opgeworpen, zodat de burger geen inspraak krijgt in de veranderingen in het landschap van Oostpunt die zij met de grondeigenaar heeft afgesproken, kan de burger wel degelijk bezwaar onder protest aantekenen”
, stelt Loyd Narrain namens Amigu di Tera.
De milieuorganisatie heeft een concept-bezwaar gemaakt ‘dat iedereen naar eigen inzicht en situatie kan aanpassen’.

De milieuorganisatie hoopt dat de burgers deze bezwaren bij het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning uiterlijk op 6 december zullen inleveren aangezien de verloopdatum, het verstrijken van de dertig dagentermijn voor de inlevering van de zogenoemde ‘zienswijze’, op 7 december valt.

Narrain:

“Er is haast geboden, vraag het concept-bezwaar op via [email protected] gmail.com.”

- Advertentie -

Een van de barrières die de overheid zou hebben opgeworpen, is ‘dat men een bewijs van inschrijving moet overleggen’.

“Wat dat moet zijn wordt niet gezegd, maar een oplossing wordt aan de indieners meegegeven. Kennelijk wil de overheid meegaan met een onacceptabel voorstel om 10 procent van het hele grondgebied van Curaçao te ontwikkelen, wat een desastreuze uitwerking zal hebben voor alle andere koraalriffen aan de zuidkust van het eiland. Hier heeft de overheid nooit een diepgaand onderzoek naar verricht, ook niet naar de effecten voor het landgoed noch naar de aangrenzende gebieden. Ook wil de overheid kennelijk Curaçaoënaars overzee en anderen in het buitenland die het eiland een warm hart toedragen, uitsluiten van bezwaarprocedures.”

Narrain meent dat buitenlandse wetenschappelijke instituten ‘met dit gedraai ook worden weggehouden’.

“Mogelijk omdat de overheid zich ervan bewust is dat de onderzoeken die door de ingehuurde consultant zijn uitgevoerd door deze instituten zo in de prullenbak zouden worden gemikt. Meer dan 1 miljoen gulden heeft de overheid, de burger dus, gespendeerd aan onderzoek dat een ‘verrommeling’ van het landschap en destructie van de koraalriffen mogelijk moet maken. Aan het onderzoek naar de economische gevolgen van het Oostpuntproject hoeft men niet veel woorden vuil te maken, KPMG heeft dit zelf al op de derde pagina van de betreffende studie gediskwalificeerd.”

Zoals de Amigoe reeds heeft gemeld heeft het internationale onderzoeksteam ‘Future of Reefs in a Changing Environment’ (Force) een oproep gedaan aan de de Curaçaose overheid om de plannen voor ontwikkeling van Oostpunt te herzien.
Deze oproep kwam middels een brief aan de Staten waarin tevens gesteld werd dat een gezond rif binnen het Caribisch gebied ongeveer tussen 2 en 16 miljoen dollar per jaar aan inkomsten genereert per strekkende kilometer.

Force  bood tevens de expertise en desgewenst ook advies van het team aan om de Curaçaose overheid te informeren over de mogelijke effecten van de uitvoer van de ontwikkelingsplannen aan de hand van het ‘Zoning Plan’.
Het team van meer dan tachtig wetenschappers en beleidsadviseurs heeft zijn zorgen geuit over de plannen die ‘tot een ernstige degradatie van dit unieke koraalsysteem zouden leiden’.
Narrain zegt verder dat ondanks de door de overheid ‘opgeworpen barrières er massaal bezwaar zou moeten worden aangetekend’.

“Het inmiddels traditionele gerommel met ruimte, geld en economie, het sociale veld en de natuur moet eens een halt worden toegeroepen en om orde te brengen moet er een volkomen nieuw, integer beleid komen, dat duurzame ontwikkeling als leidraad heeft”

- Advertisement -

, aldus Narrain.

Bezwaar tegen zienswijze Narrain heeft nog geen antwoord gekregen van de demissionaire minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, Dominique Adriaens (FOL) op een brief van 7 november, waarin Amigu di Tera en Defensa Ambiental ernstig bezwaar uitten tegen de door de overheid gehanteerde ‘zienswijze procedure’.
Adriaens:

“Dat betekent niet dat daar geen prioriteit aan wordt gegeven, verre van dat. Er is een opdracht verstrekt om intern wederom vanuit een juridisch perspectief de gehanteerde procedure onder de loep te nemen. Zolang daaruit geen gewijzigd juridisch advies voortvloeit, blijft de ‘zienswijze procedure’ door het ministerie gehandhaafd.”

Volgens de minister is het ‘Zoning Plan’ pas na tweeënhalve week (nadat de dertig dagentermijn inging) op de overheidswebsite geplaatst, omdat er door de grootte van het bestand problemen waren om het geheel online te publiceren.

“Helaas was er ook sprake van onderbezetting bij de afdeling die daar over gaat. We hebben wel het complete rapport uitgeprint en speciaal laten bezorgen bij Amigu di Tera en Defensa Ambiental”

, aldus Adriaens.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Democracy now! | Monday, November 29, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 29 november 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Curaçao start in december met boosterprik

Curaçao gaat ook starten met het toedienen van de boosterprik tegen Covid-19. Dit heeft de secretaris-generaal ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Sharon Melfor, bevestigd. In...

Nu.cw | Schouten: “Integrale aanpak nodig voor herstel koraal”

De bescherming en ontwikkeling van koraal in Caribisch Nederland is alleen mogelijk met een integrale aanpak. Zo schrijft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in...

PBC | Ansary veroordeeld tot schadevergoeding van meer dan 1 miljard gulden

met vonnis | Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Husgang Ansary moet meer dan een miljard gulden aan schadevergoeding betalen aan Ennia, exclusief de wettelijke rente vanaf 2017. Dat is...

PBC | Curaçao sluit grenzen voor Omicron-variant

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Curaçao heeft sinds gisteren de grenzen gesloten voor reizigers uit een land waar wijdverspreid de Omnicron variant van Covid19 is. Vooralsnog gaat het om landen...
- Advertentie -